En Sıcak Konular

Yapay tatlandırıcılardaki büyük tehlike!

27 Temmuz 2015 11:42 tsi
Yapay tatlandırıcılardaki büyük tehlike! Yapay tatlandırıcılar kanser dahil birçok hastalığa davetiye çıkartıyor

Vücudumuz yapay tatlandırıcılar ile gerçek şekeri ayırt edemiyor. Ancak yapılan çalışmalar gösteriyor ki yapay tatlandırıcılar diyabet hastalığından pankreas kanserine kadar birçok hastalığa yol açabiliyor.

Yapay tatlandırıcıların zararları hakkında uyarılarda bulunan Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Yüksel, “Amerikan kongresi sakarin içeren besin maddelerinin etiketlerine ‘bu ürün laboratuvar hayvan deneklerinde kansere yol açtığına karar verilen sakarin içermektedir’ ve ‘bu ürünün kullanılması sağlığınıza zarar verebilir’ ibaresinin yazılmasını zorunlu kılmıştır. İngiltere’de yapılan çalışmalarda ise aspartamın kanserojen etkisinin olduğu iddia edilmiştir” dedi.



Hayatından şekeri çıkaramayan diyabet hastalarının şeker alımını sınırlandırmak veya kilo vermek isteyen bireylere kalorisi düşük tatlı sunmak amacıyla verilen yapay tatlandırıcılar, vücut tarafından şeker gibi kabul ediliyor ve insülin salgılanmasına yol açıyor. Vücutta insülin salgılanmasının ardından hipoglisemi yani kan şekeri düşüklüğü meydana geliyor.

KİLO ALIMINI ARTIRIYOR

Hi­pog­li­se­mi­nin da­ha faz­la ye­me ih­ti­ya­cı do­ğu­ra­rak in­sü­lin di­ren­ci­ne se­bep ol­du­ğu­na dik­kat çe­ken Bes­len­me ve Di­yet Uz­ma­nı Öz­ge Yük­sel, “Ye­ni ya­yın­la­nan araş­tır­ma­lar­da tat­lan­dı­rı­cı­la­rın mi­de ve ye­mek bo­ru­sun­da yer alan tat alı­cı­la­rı­nı et­ki­le­di­ği ve pan­kre­asın in­sü­lin sa­lı­nı­mı­nı ar­tır­dı­ğı­nı gös­te­ri­yor. Ya­pay tat­lan­dı­rı­cı­lar bu se­bep­le­rin­den do­la­yı da­ha faz­la ye­me ih­ti­ya­cı­nı uyan­dı­rı­yor ve ki­lo alı­mı­nı art­tı­rı­yo­r” di­ye ko­nuş­tu. Yük­sel, ya­pay tat­lan­dı­rı­cı­la­ra iliş­kin araş­tır­ma­la­rın de­vam et­ti­ği­ni di­le ge­ti­re­rek, ulu­sal kan­ser ens­ti­tü­sü ve di­ğer ku­rum­la­ra gö­re as­par­tam ve di­ğer onay­lan­mış ya­pay tat­lan­dı­rı­cı­la­rın kan­ser ve­ya di­ğer du­rum­la­ra ne­den ola­bi­le­ce­ği­ni gös­te­ren sağ­lam bir bi­lim­sel ka­nıt bu­lun­ma­dı­ğı­nın al­tı­nı çiz­di.

BAŞ DÖNMESİ VE ÇARPINTI YAPIYOR

İçerisinde fazla miktarda tuz, şeker, yağ ve kafein içeren hazır gıdalar konusunda uyarılarda bulunan Yüksel, “Hazır gıdaların fazla tüketilmesi obezite başta olmak üzere başta birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Ayrıca hazır gıdalara dayanıklılığı artırmak için eklenen bazı katkı maddeleri de duyarlı bireylerde alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebiliyor” uyarısını yaptı.

Yüksel, hazır gıdalarda bulunan renklendiricilerden bazılarının astım ve deri döküntüsü yaptığına, aroma artırıcıların ise baş dönmesi ve çarpıntıya sebep olduğuna dikkat çekti.

KİMLER UZAK DURMALI?

Ha­mi­le ve em­zi­ren­le­rin yan et­ki­le­rin­den do­la­yı ya­pay tat­lan­dı­rı­cı ve ha­zır gı­da­lar­dan uzak dur­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­yen Yük­sel, kat­kı mad­de­le­ri ve ya­pay tat­lan­dı­rı­cı­la­rın ço­cuk­lar­da hi­pe­rak­ti­vi­te­ye neden olduğunu söy­le­di. Yük­sel, “Bu yüz­den ço­cuk­la­r ha­zır gı­da­lar­dan, ener­ji  ve asit­li içe­cek­ler­den uzak tu­tul­malı. Böb­rek ve di­ya­bet has­ta­la­rı­ da be­sin eti­ket­le­ri­ni dik­kat­li­ce oku­malı” ifa­de­si­ni kul­lan­dı.

Serda KIVILCIM- BUGÜN GAZETESİ



Bu haber 1,111 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,429 µs