En Sıcak Konular

İftarda şekerden uzak durun cildiniz yıpranmasın

9 Temmuz 2015 10:30 tsi
İftarda şekerden uzak durun cildiniz yıpranmasın Ramazan’da uzun süre susuz kalmak ciltte kurumaya neden oluyor. İftar ve sahurda, ağır, yağlı beslenmek, zaman darlığı sebebiyle vücut için gerekli gıdaları tam alamamak, yetersiz uyku; cildi yıpratıyor.

Cilt sağlığı için iftarda özellikle şekerli gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Cil­din yıp­ran­ma­ma­sı ve yaş­lan­ma­ma­sı do­ğa­ya ay­kı­rı an­cak yıl­la­rın izi­ni cil­di­niz­de da­ha az ve da­ha geç gör­mek için var ola­nı ko­ru­ma­lı­sı­nız.



Yaz ay­la­rın­da sı­cak ha­va ve gü­neş ışın­la­rı gi­bi çev­re­sel fak­tör­le­rin et­ki­si ile cil­din da­ha faz­la ne­me ih­ti­ya­cı ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Prof. Dr. Di­lek De­mir Erol, “Yaz ay­la­rın­da­ki gü­neş ışın­la­rı­nın za­rar­lı et­ki­le­ri­ne ma­ruz kal­mış cil­di­miz Ra­ma­zan ayı ile bir­lik­te yan­lış bes­len­me ile da­ha da yıp­ra­nıp can­sız­la­şa­bi­lir. Gü­neş ışın­la­rı cil­di­miz­de ku­ru­ma, ka­lın­laş­ma ve mat­laş­ma­ya ne­den olur ve bu de­ği­şim­ler de cil­di­mi­zin da­ha ko­lay yıp­ran­ma­sı­na yol aça­r” de­di. Prof. Erol cilt sağ­lı­ğı­nın ko­run­ma­sı yo­lun­da ne­le­re dik­kat et­me­miz ge­rek­ti­ği­ni de ör­nek­ler­le an­lat­tı­…

De­toks et­ki­si ya­par

“Ra­ma­zan ayın­da tu­tu­lan oruç ile te­mel ba­zı bes­len­me yan­lış­la­rı ya­pıl­ma­dı­ğın­da ve ba­kı­ma dik­kat edil­di­ğin­de, cil­de bir an­lam­da de­toks uy­gu­lan­mış olur. Su, can­lı ve sağ­lık­lı bir cilt için son de­re­ce önem­li­dir.

Su­suz ka­lın­dı­ğı tak­dir­de cilt­te ku­ru­luk, in­ce kı­rı­şık­lık ve sark­ma­lar baş gös­te­re­bi­lir. Özel­lik­le göz çev­re­si bu du­rum­dan et­ki­le­nen böl­ge­dir ve if­tar­dan baş­la­ya­rak sa­hu­ra ka­dar dü­zen­li ara­lık­lar­la gün­lük ih­ti­ya­cı­mız olan en az 1.5 lt su tü­ket­me­miz ge­re­kir.

Sadece su yeterli değil


Su­lu mey­ve ve seb­ze tü­ket­me­ye özen gös­te­ril­me­li. An­cak cilt için ge­rek­li nem ora­nı­nı ko­ru­mak ve su­yu hüc­re­ler­de  faz­la tu­ta­bil­mek için sa­de­ce su iç­mek ye­ter­li ol­maz.

Hüc­re­ler­de mey­da­na ge­le­cek ha­sa­rı da ön­le­mek ge­re­ki­yor. Güç­lü for­mül­lü yo­ğun nem­len­di­ri­ci özel­lik­te, cil­din gün bo­yu nem­li ve yu­mu­şak kal­ma­sı­nı sağ­la­yan ürün­ler kul­la­nıl­ma­lı­dır.

Nem­len­di­ri­ci­le­rin et­ki­si sa­de­ce cil­di nem­len­dir­mek ve ku­ru­mak­tan ko­ru­mak­la sı­nır­lı de­ğil, ay­nı za­man­da gü­neş ışın­la­rı­na kar­şı ko­ru­yu­cu bir kal­kan oluş­tu­rur­lar.

Ye­ni ne­sil nem­len­di­ri­ci­ler cil­di nem­len­di­rir­ken ay­nı za­man­da, ölü hüc­re ta­ba­ka­sı­nın alın­ma­sı­na ve hüc­re ye­ni­len­me­si­ni de sağ­la­yan bi­le­şik­ler içe­ri­yor­lar (Gli­ko­lik asit, AHA gi­bi). Ba­zı nem­len­di­ri­ci­ler ise B, C, E vi­ta­mi­ni ve be­ta­ka­ro­ten gi­bi cil­din yaş­lan­ma sü­re­ci­ni ya­vaş­la­tan vi­ta­min­ler içe­rir­ler. Cilt; kir­li ha­va, ul­tra­vi­yo­le ışın­lar gi­bi çev­re­sel fak­tör­le­rin et­ki­siy­le gi­de­rek mat ve can­sız bir gö­rü­nüm alır. Bu yüz­den yağ­sız ve gü­neş ışı­ğı fil­tre­li bir nem­len­di­ri­ci krem kul­lan­ma­yı alış­kan­lık ha­li­ne ge­tir­mek ge­re­ki­yor.

Göz çevresi ekstra bakım ister

Doğ­ru se­çil­miş bir nem­len­di­ri­ci, su mo­le­kül­le­ri­nin cilt yü­ze­yin­den cil­din de­rin­le­ri­ne ka­dar ha­re­ke­ti için uy­gun or­ta­mı sağ­lar, üst de­ri­yi mü­kem­mel bir yu­mu­şak­lı­ğa ka­vuş­tu­rur. Böy­le­ce cilt, da­ha par­lak, pü­rüz­süz ve es­nek bir gö­rü­nüm alır. Göz çev­re­sin­de­ki de­ri de çok in­ce ol­ma­sı ne­de­niy­le, yü­zün di­ğer kı­sım­la­rı­na oran­la kı­rı­şık­lık­la­ra da­ha el­ve­riş­li­dir. Bu ne­den­le göz çev­re­si­ne eks­tra özen gös­te­ril­me­li­dir. Li­po­zom tek­ni­ği ile ha­zır­lan­mış pep­tid içe­rik­li ürün­le­rin kul­la­nıl­ma­sı doğ­ru olur.

Cilt ve vücudun vazgeçilmezleri

Bes­len­me­mi­ze dik­kat et­me­li­yiz. B,C,E,A ve K vi­ta­min­le­ri cil­di­mi­zin te­mel taş­la­rı­dır. Vi­ta­min açı­sın­dan zen­gin be­sin­le­ri ter­cih et­me­li­yiz. Bu vi­ta­min­le­ri içe­ren gı­da­lar ge­nel­lik­le bit­ki­sel kay­nak­lı­dır. Ay­rı­ca bio­tin (yu­mur­ta be­ya­zın­da), fo­lik asit (ce­viz, ba­dem, ye­şil yap­rak­lı seb­ze­ler, ku­ru bak­la­gil­ler vs), de­mir (kır­mı­zı et, ku­ru bak­la­gil­ler) Ome­ga 3 ya­ğı (ba­lık, ce­viz, ye­şil yap­rak­lı seb­ze­ler).

 Ome­ga-3 yağ asit­le­rin­den EPA gü­neş ışın­la­rı­nın ne­den ol­du­ğu cilt yaş­lan­ma­sı­nı ve var olan yaş­lan­ma iz­le­ri­ni azal­tır. En zen­gin Ome­ga-3 kay­nak­la­rı ise us­kum­ru, ham­si lev­rek ve so­mo­n… Nar, ki­raz, ya­ban­mer­si­ni, erik, üzüm, el­ma, çi­lek gi­bi yük­sek an­ti­ok­si­dan içe­rik­li, cilt dos­tu mey­ve­ler ye­me­li­yiz. İf­tar­da zor da ol­sa (Gli­ko­lik asit, AHA gi­bi) şe­ker ve şe­ker­li yi­ye­cek ve içe­cek­ten uzak du­rul­ma­lı­.

Şe­ker cil­din dos­tu de­ğil düş­ma­nı­dır.  C vi­ta­mi­ni cil­din dos­tu ve ol­maz­sa ol­ma­zı­dır. Ce­viz, ba­dem ve fın­dık E vi­ta­mi­ni, kal­si­yum, Ome­ga-3 yağ asit­le­ri içe­rir­ler ve cilt dos­tudurlar.

Serda KIVILCIM- BUGÜN GAZETESİ



Bu haber 1,247 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,169 µs