En Sıcak Konular

Ramazan'da kaliteli uyku için bu önerilere dikkat

29 Haziran 2015 10:36 tsi
Ramazan'da kaliteli uyku için bu önerilere dikkat Oruç tutan kişilerin sahura kalkması ve yeniden yatması nedeniyle kimi zaman uyku düzeni bozulabiliyor. Uyku düzeninizin bozulması sabah yorgun ve halsiz uyanmanıza neden oluyorsa “kaylule uykusu” ile kendinizi daha dinç hissedebilirsiniz

Derin uyku döneminde oluşan öğle uykusunun, gece uykusunun 1,5 saatine denk olduğunu söyleyen Medical Park Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Duygu Özol; “Ramazan ayında fırsat buldukça kaylule uykusuna yatın, sahurdan sonra ise bir daha uyumamaya çalışın” dedi.Medical Park Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Duygu Özol; kaliteli uyku için şu önerilerde bulundu:



ORTALAMA UYKU 6-8 SAAT

*Uyku, tüm canlılarda görülen yaşamın idamesi için gerekli olan dinlenme şeklidir. Uyku, organizmayı ruhsal ve bedensel olarak dinlendiren, vücut için onarıcı, yararlı ve vazgeçilmez bir fizyolojik süreçtir. Uyku süresi yaşla birlikte değişmekle birlikte, herkesin uyku süresi genetik olarak belirlenmekte ve bunu değiştirebilmek pek mümkün olmamaktadır. Bazı kişiler günde 12 saat, bazı kişiler ise 4 saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Ancak toplumda birçok erişkinin ortalama uyku süresi 6-8 saattir. Yeterli uyku alınmaması unutkanlık, asabiyet, dikkat dağınıklığı, sağlıkta bozulma gibi sorunlara neden olabilir.

RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI UYKU GEÇİRİN

*Ramazan ayında oruç tutan kişilerin uyku düzenlerinde beklendiği gibi bazı değişiklikler ortaya çıkmaktadır. Ramazan ayında sahura kalkmalar nedeniyle uykuya dalma ve toplam uyku süreleri azalmaktadır. Bu da insanların sabahları yorgun olarak uyanmalarına yol açmaktadır. Sağlıklı bir uyku içinde özellikle Ramazan ayında daha dikkatli olmak gerekir.

UZUN BiR ÖMÜR iÇiN ÖĞLEN UYUYUN

*Bi­rik­miş uy­ku aç­lı­ğı zi­hin­sel fonk­si­yon kay­bı­na, ruh ha­li­nin bo­zul­ma­sı­na, gün­düz uy­ku ha­li­nin or­ta­ya çık­ma­sı­na ve fi­zik­sel per­for­man­sın olum­suz et­ki­len­me­si­ne yol aç­mak­ta­dır.

İm­kan­lar da­hi­lin­de ge­ce­den ek­sik ka­lan gün­düz uy­ku­su­nun, di­ni­miz­de pey­gam­be­ri­mi­zin uy­gu­la­dı­ğı bir Sün­net olan ve özel­lik­le sı­cak ik­li­mi olan bir çok kül­tür­de "Si­es­ta" gi­bi de­ği­şik isim­ler­le anı­lan ve Arap­ça "kay­lu­le" uy­ku­su ola­rak anı­lan öğ­le uy­ku­su uyun­ma­sı tav­si­ye edil­mek­te­dir.

KAYLULE UYKUSU NEDiR?

*Kay­lu­le uy­ku­su kuş­luk vak­tin­den baş­la­ya­rak öğ­le vak­ti­ni bi­raz ge­çin­ce­ye ka­dar olan za­man di­li­mi içe­ri­sin­de ya­tı­lan kı­sa bir sü­re­de­ki uy­ku ola­rak ta­nım­la­nır ve öm­rün uza­ma­sı­na ve rız­kın art­ma­sı­na bir ve­si­le ola­rak ta­nım­la­nır. Bu da­ha çok de­rin uy­ku dö­ne­min­den olu­şan öğ­len uy­ku­su, ge­ce uy­ku­su­nun 1,5 sa­ati­ne eş de­ğer­dir. Öğ­len uy­ku­la­rı uyun­du­ğu tak­dir­de, gü­nün da­ha son­ra­ki bö­lü­mün­de da­ha dinç ol­ma­mı­zı, da­ha geç uyu­ya­bil­me­mi­zi ve uy­ku sü­re­mi­zi azalt­ma­mı­zı sağ­la­mak­ta­dır.

Ay­rı­ca ya­pı­lan ça­lış­ma­lar­da öğ­len uy­ku­su­nun kalp kay­nak­lı ölüm­le­ri %37 azalt­tı­ğı ve tan­si­yo­nun dü­zen­len­me­si­ne kat­kı sağ­la­dı­ğı gös­te­ril­miş­tir.

SAHURDAN SONRA UYUMAYIN

*Ra­ma­zan ayın­da uy­ku­yu dü­zen­le­me­de bir di­ğer yak­la­şım­da; sa­hur­dan son­ra uyun­ma­ma­sı­dır. Sa­hur­dan son­ra uyu­nup tek­rar kal­kıl­ma­sı uy­ku rit­mi­nin bo­zul­ma­sı­na yol aça­bil­mek­te­dir.Bu­nun te­la­fi­si için­ de Ra­ma­zan­da nor­mal uy­ku saa­tin­den 1 ya da 1,5 sa­at ön­ce ya­tıl­ma­sı ge­rek­mek­te­dir. Eğer öğ­le­den son­ra uyu­ma gi­bi bir şan­sı­nız yok­sa o za­man­da sa­hur­dan son­ra uyu­ma­ya­rak an­cak ge­ce uy­ku­su­nu bi­raz er­ke­ne çe­ke­rek sağ­lık­lı uy­ku sü­re­si ko­run­muş ola­bi­lir.

SİGARADAN KURTULUN

*Si­ga­ra hem psi­ko­lo­jik, hem de fi­zik­sel ba­ğım­lı­lık ya­pan bir mad­de­dir. Ay­rı­ca uya­rı­cı özel­li­ği se­be­bi ile hem uy­ku sü­re­si­ni hem de uy­ku ka­li­te­si­ni olum­suz et­ki­le­mek­te­dir. Si­ga­ra­nın sağ­lı­ğı­mız üze­ri­ne olum­suz et­ki­le­ri bir­çok ça­lış­ma­da gös­te­ril­miş­tir. Ra­ma­zan ayı si­ga­ra alış­kan­lı­ğı­mız­dan kur­tu­la­bil­mek için çok iyi bir fır­sat­tır.Bi­raz ça­ba ve azim ile ge­re­kir­se tıb­bı des­tek ala­rak si­ga­ra­yı bı­ra­ka­bi­le­ce­ği­mi­zi unut­ma­ma­lı­yız.

KALiTELi UYKU iÇiN ÖNERiLER

Bu bilgiler ışığında Ramazan ayında uyku düzeninin bozulmaması için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.

*Uyku düzenimizin fazla bozulmaması için öğünlerde, özellikle sahurda hafif yemekler yenilmeli, iftar ve sahurda dikkatsizce ağır yemek tüketmemeli. l Yemek yedikten hemen sonra uykuya dalınmamalı. Özellikle uyku apnesi olan hastalarda horlamalar ve apnelerin arttığı gözlenmiş. l Uyumadan önce en az 1 saat dinlenilmeli. l İftardan sonra yoğun bir şekilde kahve ve çay tüketenlerde ve sigara kullananlarda uyku bozukluklarına daha sık rastlandığından, çay ve kahveyi mümkün olduğunca az tüketmeli.

*Adaçayı, ıhlamur, rezene gibi bitki çaylarının tüketimine ağırlık vermeli.

*Şişkinlik ve gaz yapıcı gıdalardan kaçınıp, ağır, yağlı, acılı ve baharatlı yemekler tüketmemeli.

*Ramazan ayı fırsat bilinerek sigara bırakma açısından değerlendirilmeli. Böylece sağlığımız için ciddi bir tehdit olan sigaradan ve onun uyku üzerine olan olumsuz etkilerinden kurtulabilirsiniz. l Uyuduğunuz oda sessiz, serin ve karanlık olursa uyku kalitesi artacaktır. İdeal oda sıcaklığı 22-23 derece civarındadır. l Sahurdan sonra uyumamaya gayret göstermeli. l Günde en az 6 saat uyuyacak şekilde yatma zamanı öne çekilmeli l İftar sonrası hafif egzersiz ve yürüyüşler yapmalı. l Yatmadan önce süt, ayran, yoğurt gibi hem uyku yapıcı hem sindirimi kolay gıdalardan tüketilmeli.

KISA SÜRELİ YÜRÜYÜŞLER RAHAT UYUMANIZI SAĞLAR

*Fut­bol­cu­lar­da Pitt­sburgh Uy­ku Ka­li­te­si İn­dek­si, Uy­ku­suz­luk Şid­de­ti İn­dek­si ve Ep­worth Uy­ku­lu­luk Öl­çe­ği uy­gu­la­na­rak Ra­ma­zan ayın­dan 1 haf­ta ön­ce ve Ra­ma­zan ayı­nın son haf­ta­sı kar­şı­laş­tır­ma ya­pıl­dı­ğın­da; top­lam uy­ku sü­re­sin­de an­lam­lı bir dü­şüş ol­du­ğu göz­len­miş­tir. Fır­sat bul­duk­ça ha­fif yo­ru­cu ol­ma­yan gün için­de ya­pı­lan eg­zer­siz­le­rin, kı­sa yü­rü­yüş­le­rin­de ge­ce uy­ku­nu­za olum­lu et­ki­si ola­cak­tır. İf­tar son­ra­sı ya­pı­lan yü­rü­yüş­le­rin sin­di­ri­mi ko­lay­laş­tı­rı­cı et­ki­si sa­ye­sin­de, uy­ku sı­ra­sın­da ha­zım­sız­lık – şiş­kin­lik şi­ka­yet­le­ri­niz aza­la­cak­tır.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ



Bu haber 1,148 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,307 µs