En Sıcak Konular

Çocuk anne ilişkisinde bunlara dikkat!

11 Mayıs 2015 11:03 tsi
Çocuk anne ilişkisinde bunlara dikkat! Annelik dünyanın en güzel ancak en zor mesleği. Çocukların anneleriyle olan ilişkisi daha anne karnındayken başlıyor.

Anne karnında kurulan bu bağ çocuğun tüm hayatı boyunca devam ediyor. Bir çocuğun hayatta kendine rol model olarak aldığı ilk kişi de yine annesi. Yani annenin çocuk üzerindeki etkisi tartışılamaz

Çocuğun gözünde anne, karşılaştığı korkular ve zorluk karşısında güvenebileceği bir liman. Çocukluk dönemi kişiliğin gelişmesi ve şekillenmesi açısından önemli bir süreç. Sağlıklı bir anne- çocuk ilişkisinin temeli, annenin ruh sağlığı ve çocuğa karşı davranışlarına bağlı. Hamilelik sürecinde başlayan anne-bebek ilişkisi, doğumdan sonra fiziksel temas ve beslenme yoluyla daha da gelişerek ömür boyu sürecek bir iletişim haline gelir.

SUÇLULUK DUYGUSU HİSSEDİYOR

Annenin çocuğa gösterdiği ilgi, sevgi, yaptığı onca fedakârlık, ona hayatın kurallarını öğretirken iç dünyasını zedelememek için sarf ettiği tüm çaba çocukta sevgi ve güven duygusunu oluşturuyor. Çocuk yetişkin bir birey olduğunda bu iki temel duygu aracılığıyla ilişkilerine yön veriyor.
10 Mayıs Anneler Günü dolayısıyla Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, konuyla ilgili görüşlerini paylaştı. “Çok çalıştığınızı ve çocuğunuza yeterince zaman ayıramadığınızı düşünebilirsiniz. Bu düşünce genellikle kadının psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor. Çocuğuna yetemediğini düşünen anne suçluluk duygusu hissediyor.

Anne-çocuk ilişkisinde dikkat edilmesi gerekenler

Doğduğu andan itibaren anneye bağlı olan çocuk 4-5 yaşlarından itibaren ‘birey’ olmayı keşfeder. Hem anne hem de çocuk için sancılı olan bu yaş aralığında ilişkinin sağlıklı devam etmesini sağlamak için annelerin yapması gerenleri Dr. Yavuz şöyle sıralıyor:

Dİnleyİn cevapsız bırakmayın

Dünyaya gözünü açar açmaz size güvenen çocuğunuzun anlattıklarını sabırla dinleyin ve sorularını kesinlikle cevapsız bırakmayın.

Şefkat göstermek özgüveni artırıyor

Bebeğin doğduğu andan bir yaşına kadar geçen süre çok önemlidir. Annenin bu dönemde bebeğin ihtiyaçlarını geciktirmeden karşılaması ona şefkat göstermesi bebekte sevgi ve güven duygularının güçlü bir şekilde oluşmasını sağlar.

Fiziksel temas önemli

Anne-çocuk ilişkisinde fiziksel temas çok önemli. Annenin kokusu, vücut ısısı, sesi ve bakışları çocukla aralarındaki bağı güçlendirir. Bu duygulardan yoksun büyüyen çocuk, bir yetişkin olduğunda çeşitli ruhsal sorunlarla karşılaşabilir.

Baba ile iletişimine dikkat

Evet, onu 9 ay karnınızda siz taşıdınız ve doğumundan itibaren onunla siz ilgilendiniz.Ama çocuğunuzun gelişiminde ‘baba’ kavramının çok önemli bir nokta olduğunu ve baba-çocuk ilişkisine zaman ve zemin yaratmanın da yine sizin göreviniz olduğunu unutmayın.

Saygı sınırını netleştirin

Çocuğunuzun odasına girerken kapıyı çalmanız, onun da aynı şekilde davranması konusunda size söz hakkı sağlar. Böyle küçük detaylara dikkat ederek çocuğunuzun özel hayata saygı kavramını geliştirebilirsiniz.

Duygulara yatırım yapın

Hal­bu­ki mü­kem­mel an­ne ol­mak hem fi­zik­sel hem de zi­hin­sel ener­ji­mi­zi tüm gün bo­yun­ca ço­cu­ğa ayır­mak de­ğil­dir. An­ne­nin ço­cu­ğu ile bir­lik­te ge­çir­di­ği za­ma­na duy­gu­sal ya­tı­rım yap­ma­sı ge­re­kir. Sağ­lık­lı bir ço­cuk ge­li­şi­mi için ço­cuk­la ge­çi­ri­len sü­re­den çok içe­rik önem­li­dir. Ör­ne­ğin ak­şam ye­mek­le­ri­ni bir­lik­te ye­mek ve bu­nu ya­par­ken ge­çi­ri­len gü­nün de­ğer­len­dir­me­si­ni yap­mak. Ye­mek­ten son­ra ya­rım sa­at bi­le ol­sa dün­ya­da baş­ka hiç kim­se yok­muş gi­bi tüm dik­kat ve il­gi­ni­zi ço­cu­ğa ve­rip onun ih­ti­yaç ve is­tek­le­ri­ne odak­lı bir ya­rım sa­at ge­çir­mek her iki ta­raf için de do­yu­ru­cu ola­cak­tır. Pay­la­şı­lan ka­li­te­li za­man an­ne­nin ço­cuk­la olan ile­ti­şi­mi­ni güç­len­di­re­cek­tir. Ço­cu­ğa ve­ri­le­bi­le­cek en bü­yük za­rar onu ih­mal et­mek­tir. Çün­kü ih­mal ço­cuk­ta öz­gü­ven ek­sik­li­ği­ne ne­den olur. 

Bu haber 1,381 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,952 µs