En Sıcak Konular

Ender Saraç: Çocuklarda kabızlık sorunu

22 Nisan 2015 15:36 tsi
Ender Saraç: Çocuklarda kabızlık sorunu Ender Saraç "Çocuğunu Doğru Besle" adlı son kitabında çocuklarda sıkça görülen kabızlık sorunu için beslenme önerileri verdi. İŞte Çocuğunuzu kabızlıktan kurtarmak için yapabilecekleriniz...

Kabızlık sorunu çocukluk döneminde sık rastlanan bir sorun olup, iki hafta veya daha uzun süre devam eden dışkılamada gecikme veya zorlanmadır. Normalde sağlıklı bebeklerin dışkılama sayıları 0-4 ay arası 1-7 kez/gün, 4. aydan sonra 2 -3 kez/gün ve 1 yaşından sonra 1 kez/gündür. Anne sütü ile beslenen bebeklerde kolit problemi yoksa kabızlık nadiren görülür.

6. aydan sonra ek besine geçildiğinde aşırı katı gıdalar verilmesi, kabızlık yapan ve sindirimi zor besinler bebeğinizin bağırsaklarında dışkının yoğunlaşmasına ve sertleşmesine neden olmaktadır. Bu dönemde özellikle lifli sebzeler ile hazırlanan sebze çorbaları ve doğal ev yapımı yoğurtlar kabızlığı önlemede etkilidir. Sebze çorbalarına günde 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı eklemek bebeğinizin bağırsak hareketini düzenleyecektir. 1 yaş ve üzeri çocuk grubunda üç günden fazla dışkılama yapılmaması ve sert-acı veren tarzdaki dışkılama kabızlık probleminin göstergesidir.

Çocuğun kabızlık sorununu çözmek için neler yedirmeli?
1- Bağırsak florasını düzenlemek için doğal ev yapımı yoğurt verin. Ayrıca kefir ve probiyotik eklenmiş yoğurtlar da yararlıdır. Bu arada, yine yoğurttan yapılan ve çok sağlıklı bir çorba olan tarhana da bir probiyotiktir. Çocuk, büyük herkes için öneririm. Yoğurdun içindeki yararlı bakteriler çocuğunuzun bağırsak hareketini düzenleyecektir.
2- Birçok insan "arpayı atlar yer' diyor ama şu an beslenmede ve tıpta arpanın önemi tekrar gündeme geldi. Hiçbir gıda boşuna yaratılmamış, arpa kolesterol düşürüyor, vücuttaki bazı toksinleri atıyor, serinletirici ve sakinleştirici etki yapıyor, ama en önemlisi, çok ciddi bağırsak çalıştırıyor.
3- Yulaf ezmesi, keten tohumu, erik pestili, üryani eriği ve genelde posalı mor erikler, özellikle mürdüm eriği, incir, kayısı, dut, çilek,
yabanmersini gibi İngilizcede sonu 'berry' ile biten bütün orman meyveleri, pırasa, bamya, semizotu, ıspanak, pazı, balkabağı gibi bütün posalı lifli sebzeler, tam tahıllı ürünler, bakliyatlar ve genelde bütün posalı, kabuklu, çeperli gıdalar bağırsak çalıştırıcı etkiye sahip.
4- Yemeklerde ve salatalarda zeytinyağı kullanın.
5- İnek sütü yerine keçi sütü kullanın. İnek sütünün içinde bulunan yağ asitleri ve whey/kazein proteinlerinin oranı sebebiyle çocuğunuz şişkinlik, gaz ve kabızlık problemi yaşayabilir.
6- Beyaz un yerine tam buğday ve çavdar unu ile yapılmış ekmek ve yiyecekleri tercih edin.
7- Çocuğunuzu aşırı katı gıdalarla beslemeyin. Özellikle okul çağı çocukları sabah kuru tost, öğlen simit veya poğaça, akşam makarna gibi yoğun karbonhidrat ve düşük lif içerikli besin ile beslendiğinde sıklıkla kabızlık şikâyeti yaşamaktadır.
8- Kuru meyveler ve bu meyvelerle hazırlanmış marmelatlar kabızlığı önleyicidir.
9- Çocuğunuza su içme alışkanlığı kazandırın.
10- Hareketsizlik, kabızlığa neden olan önemli bir etmendir. Gün boyu TV veya bilgisayar karşısında hareketsiz zaman geçiren çocuklarda kabızlık problemi daha fazla görülmektedir. Çocuğunuzu düzenli egzersiz ve spor yapmaya teşvik edin.
11- Siyah çay, kahve ve asitli meşrubatları çocuğunuza vermeyin. 

Bu haber 1,382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,078 µs