En Sıcak Konular

Kinoa'nın şaşırtan faydası

20 Nisan 2015 11:56 tsi
Kinoa'nın şaşırtan faydası Bugün en çok Peru ve Bolivya'da üretiliyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2013 yılını "Kinoa Yılı" ilân ederken NASA onu çok önceden keşfederek, uzay yolculuklarının temel besinlerinden biri olarak listeye kaydetmiş

Mutfaklarımızın yeni bir sakini var: Kinoa... Bizim için çok yeni olmasına rağmen dünyanın bir bölümü için çok eski. İnkalar'ın "bütün tahılların anası" dedikleri bu besin Peru, Bolivya, Kolambia ve Ekvador'da, "And Dağları'nın başka hiçbir bitkinin yetişmesine izin vermediği yerlerde" üretiliyor.

Yabanî türünün geçmişi 5 bin yıl öncesine kadar gidiyor. Hıristiyanlık öncesi dinî törenlerin kutsal bitkisi olarak kabul ediliyor. İspanyollar'ın Yeni Dünya'yı "keşfetmesi" bu özelliğini bir süre rafa kaldırsa da sonra tekrar özüne dönüyor.

KALSİYUM ORANI AÇISINDAN DA PEK ÇOK GIDAYA FARK ATIYOR

Bugün en çok Peru ve Bolivya'da üretiliyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2013 yılını "Kinoa Yılı" ilân ederken NASA onu çok önceden keşfederek, uzay yolculuklarının temel besinlerinden biri olarak listeye kaydetmiş.

GERÇEK BİR DEV


Tam anlamıyla mucize bir bitki. Protein deposu, insan bedeni için hayatî öneme haiz aminoasitlerin neredeyse tamamını karşılayabiliyor. Kalsiyum oranı açısından da pek çok gıdaya fark atıyor. Darı tanesinden daha küçük "cüssesiyle" kuş yemi muamelesi görmeye çok müsait olsa da, bütün bu özellikleriyle gerçek bir dev.

ZENGİN SOFRALARIN BAŞ KONUĞU


Adını telaffuz etme konusunda bir zorluk yaşıyoruz. Daha çok kinova deniliyor ya da söylendiğinde öyle anlaşılabiliyor. Bu "zorluğa" rağmen Türk müteşebbisleri ülkemizde kinoa üretmeye başladılar bile.

Adana ve Adıyaman'ın bereketli toprakları, "uzak diyarların" kadim lezzetine kollarını açmış durumda. Aşırı sıcak ve soğuk olmayan hemen her yerde yetiştirilebileceği söyleniyor. Şu an için fiyatı cepleri alev alev yakabilecek cinsten.

KİLOSU 45 LİRA


Kilosu 45-55 lira arasında değişiyor. Birleşmiş Milletler'in açlığa çare olabileceğini söylediği kinoa, fiyatıyla açlığın çaresinden ziyade sebebi olabilecek gibi görünüyor. Anlaşılan bir süre daha zengin sofralarının baş konuğu olma özelliğini sürdürecek.

BULGUR VE PİRİNÇ ARASI BİR LEZZET


Tadı pirinç ve bulgur arası fakat bulgura çok daha yakın duruyor. Pirinç ve bulgurdan neler yapıyorsak aynısını kinoadan da yapmak zor değil. Damak tadımıza uygun. O yüzden de kısırlar, salatalar, pilâvlar, dolmalar, sarmalar çoktan yapılmış bile. Kinoayla yapılmış zeytinyağlı biber dolmasının maliyetini bir kenara koyarsak, bu tarz yemekler için yeni bir heyecan "dalgasından" söz etmek zor olmaz. Bir diğer çok önemli özelliği de glutensiz olması. Bu açıdan bakıldığında pilâv, makarna, ekmek vs. gibi yemekleri yiyemeyen çölyak hastaları için biçilmiş kaftan. Yüksek protein oranıyla diyet yapanların ve veganların da gözdesi.

BULGURU İHMAL EDİLDİ

Hazırlaması kolay. Pirinç ve bulgura göre su kaldırma oranı biraz fazla. Pişirmeden önce de sudan geçirmek gerekiyor, hepsi bu. Anlayacağınız fazla zahmeti yok.

Aslına bakarsanız, toplum olarak değerlerimizi dünyaya tanıtma konusunda nasıl başarısız olduğumuzu bu bitki sayesinde bir kez daha anlayabiliyoruz. Bulgurumuzdan söz ediyorum. Fiyat olarak çok ama çok daha ucuz olmasına, besleyicilik konusunda çok fazla noksanı olmamasına rağmen, "müthiş bir yerel lezzet" olmanın ötesine geçemedi şimdiye kadar. Ufak tefek bir takım kıpırdanmalar var ama yeterli değil. Umarım bir gün, dünyanın bu "eksiğini giderme" imkânını yakalarız. Bu haftaki tarifimiz "kinoa pilavı"...

KiNOA PiLAVI

MALZEMELER 2-3 KİŞİ İÇİN


*1,5 çay bardağı kinoa
*3,5 çay bardağı su (isteğe göre et suyu da olabilir)
*3 çorba kaşığı zeytinyağı
*3 adet taze soğan
*3 adet kiraz domates
*Birer tutam maydanoz, dereotu
*Tuz

YAPILIŞI


Kinooyı bir süzgeçte yıkayın. Doğranmış domates ve taze soğanları zeytinyağında birkaç dakika kavurun. Yıkadığınız kinoayı soğan ve domatese ekleyerek 4 dakika kadar daha kavurun. Kaynattığınız suyu ekleyerek önce orta ateşte daha sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Ocağı kapattıktan sonra ince ince kıyılmış maydanoz ve dereotunu serperek 10 - 15 dakika demlemeye bırakın. Daha sonra karıştırıp afiyetle yiyebilirsiniz... 

Bu haber 1,454 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,360 µs