En Sıcak Konular

Sağlıklı kalbe giden yol bu besinlerden geçiyor

20 Nisan 2015 11:55 tsi
Sağlıklı kalbe giden yol bu besinlerden geçiyor Kalp krizi geçirme riskinizin herkes gibi yüzde 1 olduğunu biliyor musunuz? Koroner kalp hastalığı, ölüm nedenleri arasında dünyada ilk sırada yer alıyor. Doğru beslenme ve hareketli yaşam ise kalp krizini önlemenin en etkili ve klasik yolları.

S­ağlıklı kalbe giden yolun sağlıklı besinlerden geçtiğini belirten Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi'nden Diyetisyen Dilara İsmailoğlu, "Kalp damar hastalıkları tıbbi tedavinin yanı sıra beslenme tedavisi ve yaşam tarzı değişiklikleriyle iyileştirilebilen bir sağlık sorunu. Özellikle sağlıklı besinler damarları temizleyerek, kan basıncını düşürerek kalp sağlığına önemli katkılar sağlar" dedi ve şunları vurguladı:

"Zeytinyağı, fasulye, ceviz, fındık, domates, elma, muz, soya, çikolata, karpuz, kırmızı üzüm, sarımsak, ve tam tahıllılar kalp dostu besinler olarak sıralanabilir.  Lif içeriği yüksek beslenmek kalp hastalıkları oluşum riskini azaltmaktadır. Zeytinyağı özellikle kalp ve damar sağlığı açısından son derece yararlı bir besin.  Kalp sağlığınız için günlük alınan kalori miktarını azaltmalı, besinleri pişirirken de ızgara, buğulama, haşlama gibi yöntemleri tercih etmelisiniz."

KURU YEMİŞLER:  Fındık, ceviz gibi kabuklu yiyecekler, iyi kolesterol seviyesini artıran ve ayrıca antioksidan olan flavonid içeriyor. Cevizde bulunan E vitamini, lif ve doymamış yağların kalbi koruduğu haftada iki üç avuç ceviz yiyenlerin kalp krizi geçirme riskinin yüzde 50 azaldığı belirtiliyor. Kalp ve tansiyon hastalarında kan basıncını ayarlar, kan pıhtılaşmasını önler.

BALIK: Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan balık, kan basıncının düşmesine ve iltihabın önlenmesine yardım ederken kalp ve damar hastalıkları açısından da yararlı. Balık, kan pıhtılaşmasını azaltarak ritim bozukluklarını engellerken balık yağı da kanama zamanını uzatır, damar içi tıkanıklıkların azalmasında etkindir. Balığı ızgara, buğulama, füme şeklinde istediğiniz kadar tüketebilirsiniz.

ÇİKOLATA: Günlük tüketeceğiniz 2 küçük parça bitter çikolata kalp ve damar sisteminiz açısından oldukça faydalıdır. Bitter çikolata tansiyonu ve LDL denilen kötü kolesterolü düşürür. Ayrıca bitter çikolatanın kalp krizi riskini de yüzde 50 düşürdüğü ispatlandı.

YEŞİL ÇAY:
İçerdiği kateşin miktarının diğer çay türlerine oranla daha fazla olması nedeni ile antioksidan
içeriği daha yüksektir. Ayrıca A, C ve E vitaminleri içermesi de kalp hastalıklarının engellenmesinde etkili olmaktadır. Bu nedenle günde en az 1 fincan yeşil çay tüketimi kalp hastalıklarını önlemede ve kalp sağlığını güçlendirmede etkili.
­
SARIMSAK: Sarımsak; içinde bulunan besin öğelerinden dolayı damar içinde pıhtılaşmayı engelleyerek, koroner kalp hastalıklarının oluşma riskini azaltır. Her gün 1 diş sarımsak yenilebilir.

KETEN TOHUMU: Doymamış yağ asitleri, potasyum, posa, E vitamini ve omega -3 içeren keten tohumunun kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunuyor. Her gün 1 çorba kaşığı keten tohumunu yoğurt ve çorba gibi besinlerin içine katarak tüketebilirsiniz.

DOMATES: Kalbinize daha çok destek olmak istiyorsanız domates, salça ve ketçap gibi domatesli yiyecekler tüketin. Domatesteki likopen yüksek oranda antioksidan olması nedeni ile kalp dostudur. Özellikle pişirildiği zaman domatesteki likopen daha kolay serbestleşiyor, kan emilmesi ve kana karışması hızlanıyor. Domatesin üzerine birkaç damla yağ eklerseniz likopenin emilmesi daha da çoğalıyor.

MUZ
: Potasyum içeriği nedeniyle bir mineral deposudur. Yüksek tansiyonu ve kötü kolesterolü düşürür.

KURU BAKLAGİLLER

Kuru baklagiller kalp sağlığı için çok yararlıdır. Yağ, doymuş yağ ve kolesterolden fakir kompleks karbonhidratlar ile posadan zengin bitkisel protein kaynağı besinlerdir. İçerdikleri fitokimyasal maddeler nedeniyle kan kolesterolünü düşürücü pozitif etkileri vardır.

Bu haber 1,138 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,069 µs