En Sıcak Konular

Çinkodan zengin beslenin

20 Nisan 2015 11:49 tsi
Çinkodan zengin beslenin Çinko eksikliği kandaki tiroid hormonlarının miktarını yüzde 30 oranında azaltıyor. Bu nedenle tiroid hastalığından korunmak için çinkodan zengin beslenmek önemli.

Peynir, kepekli ekmek, yumurta sarısı, halik ve ceviz yüksek miktarda çinko içeriyor beslenin Kimler iyotsuz tuz kullanmalı? Tiroid hastalığından korunmak için nasıl beslenmek lazım? Tiroid hastalığından korunmak için iyotlu tuz tüketilmeli ve selenyumdan zengin gıdalar tercih edilmeli.

Ceviz, kırmızı et, balık, kabuklu deniz ürünleri, süt ürünleri, kepekli un, yumurta, sebze ve meyvelerde bol miktarda selenyum bulunur. Çinko eksikliğinde de tiroid hormon metabolizması bozulur ve kandaki T3 ve T4 hormonu yüzde 30 oranda azalır. Yani çinkodan zengin beslenmek tiroid sağlığı için gerekli. Çinkodan zengin besinler ise şunlar: Peynir, sığır eti, kepekli ekmek, tavuk, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, balık, ceviz, badem, tam tahıllar. Keten tohumu guatrı önler mi? Balık, Hindistan cevizi ve keten tohumu tiroid bezinin daha iyi çalışmasını sağlar.

Kafein, alkol ve şeker tiroid bezi için zararlı olduğu için az tüketilmeli. İyotlu tuz kullanmak her zaman sağlıklı mı? Guatr oluşmasında en büyük etken toprak ve suda iyodun yetersiz olmasıdır. Guatr hastalığını önlemek için piyasada satılan bütün tuzlar, 1999'dan bu yana iyotlanıyor. Tuzların iyotlanması guatr hastalığının ortaya çıkışını engelliyor ancak bazı kişilerde aşırı iyot alınması zararlı

Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Özata anlattı: hastalıklara neden oluyor. Piyasadaki tuzların iyotlanmasından sonra, kliniğimize başvuran hastalarda hipertiroidi dediğimiz tiroid bezinin aşın çalışmasıyla karakterize olan hastalık giderek artıyor. Hipotiroidi (tiroid bezinin az çalışması) hastalarında da iyotlu tuz bu hastalığın daha da şiddetlenmesine neden olur. Bu nedenle yemeklerde kullanılan tuzun iyotlu veya iyotsuz olması bazı hastalar için önem taşıyor.

Kimler iyotlu tuz tüketmeli? Tiroid bezinin yeterli hormon salgılayabilmesi için günlük en az 150 mikrogram iyodun gıdalar ve suyla alınması gerekir. Eğer yeteri kadar iyot alınmazsa guatr oluşur. Guatr hastalığını önlemek için önceden bilinen tiroid hastalığı olmayan çocuklar, erişkinler ve gebe kadınlar iyotlu tuz kullanmalı. Tiroid hastalığı şüpheniz varsa, bunun için bir endokrinolojimetabolizma uzmanına başvurmanız ve ona göre hangi tuzu kullanacağınıza karar Nodüler guatrı, hipertiroidisi, hipotiroidisi olan hastalar özellikle iyotsuz tuz kullanmalı. Bu hastalar iyotlu tuz tüketirse hastalıkları şiddetlenir. İyotlu tuz yiyen nodüler guatrlı bir hastada alınan iyot, nodulun fazla çalışmasına neden olur ve hipertiroidiye yol açar.

Yine antiTPO antikoru kanlarında yüksek olan kişiler iyotlu tuz yediklerinde tiroid bezinin az çalışmasına neden olur. Bu tür hastalığı olanlar da özellikle iyotsuz tuz yemeli. Bu tuzların üzerinde veya etiketinde iyotsuz olduğu yazıyor. Satın alırken buna dikkat etmek gerekir. Bu tuzlan bulamayanlar ise kaya tuzu tüketmeli. Ailede bir kişi iyotsuz tuz tüketecekse yemekler tuzsuz pişirilmeli ve herkes kendi tuzunu kullanmalı. Çünkü gelişme çağındaki çocuklar, gebe ve emziren kadınların iyoda ihtiyacı var. verilmesi gerekir. Çocuğun annesinden emdiği sütte bulunan iyot onun gelişimi için çok önemli. Anne sütüyle yeterli iyot alınmazsa beyin gelişimi iyi olmaz. Bu nedenle emziren annelerin iyotlu tuz yemeleri veya yeterince iyot almalan gerekir.

Hipotiroidi hastaları hangi vitaminleri almalı? Hipotiroidi'de A vitaminin öncü maddesi olan beta karoten kanda birikir ve A vitaminine dönüşmez. Bu nedenle hastalar A vitamini içeren multivitamin ilaçlardan uzak durmalı. E vitamini de hipotiroidide kanda artış gösterir. Bu nedenle E vitamini almaya gerek yok. Tiamin vitamini tiroid hormonu yapımını azalttığı için tiroid yetmezliğinde kullanılmamalı. Hipotiroidi hastalarında kanda B2 vitamini düzeyi azaldığı için bu vitamin kullanılmalı. B6 vitamini tiroid hormon yapımını ve etkisini artırdığı için alınmalı. Hastalar koroner kalp hastalığı riski altında olduğu için folik asit, B12, ve B6 vitamini almalı.

Peki hipertiroidi hastaları? Hipertiroidi'de kandaki A vitamini düzeyinde azalma olur. Buna bağlı olarak da bazı hastalarda karanlığa uyumda yani gece görüşünde zorluk olabilir. Bu nedenle A vitamini desteği faydalı olabilir. Hastaların B6 ve C vitamini almalarında yarar ar. Ancak vitamin desteğinin tedavi yerine geçmeyeceğini unutmayın.



Bu haber 1,341 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,604 µs