En Sıcak Konular

Çocuğu doğru besle sağlıklı büyüsün

20 Nisan 2015 10:46 tsi
Çocuğu doğru besle sağlıklı büyüsün Sağlıklı beslenme ve zayıflama ile ilgili verdiği bilgilerle tanınan Dr. Ender Saraç, bu kez çocuk ve ergen beslenmesi hakkında bir kitap yazdı.

Uzman Diyetisyen Zeynep Köse ve Şef Başak Sanaç Tanrıverdi ile birlikte hazırladığı 'Çocuğunu Doğru Besle' adlı kitapta faydalı yiyeceklerle ilgili bilgiler, birbirinden lezzetli tarifler, burçlara göre çocuklar gibi ilgi çeken pek çok konu var. Çocuğunu seven anne, babalar bu kitabı mutlaka okumalı... Dr. Ender Saraç, 'Çocuğunu Doğru Besle' kitabında dünyada çocukların obezite riskiyle karşı karşıya olduğunu, bu nedenle de 2 yaşın çok önem taşığıdığını söylüyor.

Araştırmalara göre. 2 yaş beslenmesi hayati bir konu. Çünkü yağ hücrelerinin sayısı ilk 2 yaşta belirleniyor. Bu dönemde oluşan yağ hücrelerinin büyüklüğü ilerleyen yıllarda 60 misline kadar artabiliyor. Aslına bakarsanız daha hamilelikte doğru yiyip içmek gerekiyor. Çünkü anne yüksek şeker oranlı, fazla yağlı beslenirse çocuk şeker ve obezite riski yüksek olarak dünyaya gelebiliyor. Bu nedenle hamileler dikkatli olmalı. Normal tatlara alıştırın . Oyun grabu çocuklarında dildeki tat reseptörleri erişkinlerinki gibi değildir. Çocuk kolay kolay bamya, kereviz, pırasa, ıspanak yemez. Çünkü bunlar daha yalın, daha buruk, daha kekremsi tatlardır. Ama yaşı ilerledikçe bunları yemeyi sevebilir. Eğer siz çocuğa daha nötr tatları tam kavramamışken çikolatalar, şekerlemeler, kızartmalar, asitli içecekler verir, bunlara alıştırırsanız çocuk normal tatlardan tatmin obnaz hale gelir. Doyup doymadığına kendi karar verir . Eğer yemediği öğünde zorlayarak yemek yedirilirse çocuk buna tepki olarak yemeyi tamamen reddeder ve gün boyu bir şey yemez. Yapılan bir araştmnada yemek sıklığı ve porsiyon büyüklüğü ilişkisi kıyaslanmış. Çocukların yeme sıklığı ve porsiyon büyüklüğünün ters orantılı olduğu ortaya çıkmış. Yani çocuk sık yemiyorsa büyük porsiyon tüketiyor demektir. İştahsız çocukların günde 1 kez yaptıkları doyurucu ve dengeli bir öğün onlar için yeterli olabilir.

Çocuğunuz iştahsızsa üzülmeyin, çözüm bulun .    Ödül olarak şeker, çikolata vermeyin. Az miktarda yiyen çocuklarda öğün içeriğini arttırın. Meyveyi bal, ceviz, tahin pekmez ile püre yapın, çorbaya püre şeklinde et ekleyin. Tahin, pekmez, kestane, ceviz, badem, kaju fıstığı enerji içeriği yüksek, iştah açan besinlerdir. Haşlanmış yumurta hayat kurtarır .    Okul çocukları için mutlaka besleyici bir ara öğün olmalı. Çantalarına günlük süt, ayran ve haşlanmış yumurta koyabilirsiniz.

Bir yumurta çocuğun günlük protein ve besin

Yapılışı: Soğanı ince rendeleyin, sarımsağı ezin. Kıymaya ilave edin, yoğurt, zeytinyağı ve baharatlarını ekleyin. Yoğurmaya başlayın ve ekmek içini koyun, kıvam verin. 1 saat kadar üzeri kapalı şekilde buzdolabında dinlendirin. # Ekmek boyutuna uygun olarak şekil verin. Fınn tepsisinde 180 derecede ya da ızgarada her iki tarafını da pişirin. Ekmeği kızartıp hamburgerinizi hazırlayın. Çikolata mus içeren keten tohumu, GDO'suz soya fasulyesi, adaçayı, nohut, maş fasulyesi, anason ve maydanoz tercih edilmeli. Ara öğünler önemli . Çocuk acıktıkça sağlıklı yiyecekler yiyebilir. Oyun oynar, koşturur, enerji harcar, şekeri düşme eğilimine girer. Gelip annesinden yemek isterse, ihtiyacının önemli kısmını karşılar,    sağlıklı bir tost, ev yapımı  kurabiye ve 1 bardak süt, sağlıklı bir dilim kek verilebilir. kızlara soya fasulyesi    

Çocuk bunları yiyebilir ama . Ergenlik önemli bir dönem.    onu ««»nlerde yemeye alıtfırın. Çocukta hormon değişikliklerine    Ihlamur, kuşburnu ve bağlı duygusal gel-gitler olabilir.    adaçay( f-çe&f|ir ama_ Birçok genç depresyona girebilir. Beslenme çok dengeli olmalı. Dengeli büyüme için yeterlienerji-protein ve mineral alınmalı. Günde 45-60 gram protein şart. Bu da 1 yumurta, 1 su bardağı süt ya da yoğurt, 1 kase bakliyat yemeği demek. Ergenlikte erkek çocuklara yulaf ezmesi, kırmızı ginseng, yumurta beyazı, kabak çekirdeği, mate, kaju fıstığı yedirilmeli. Kızlar için ise doğal östrojen . 1 yaşından küçük çocukların baharatları ve bitki çayı tüketmeleri doğru değil. 1 yaşından küçüklere rezene, anason ve frenk kimyonu gaz giderici olarak kıülanüabilir. 1 yaşından sonra göğsü yumuşatmak için ıhlamur içirilebilir. 34 yaşma gelene kadar çok açık olmak koşuluyla ıhlamur, adaçayı, tarçın, elma, beyaz çay, kuşburnu, hibiskus ve az miktarda zencefil verilebilir. Çocuklara akıllı telefon ya da tabletler eşliğinde yemek yediriyoruz. Çünkü kolay geliyor. Çocuklar bu şekilde yemeğe alışınca ileride birçok sorunla karşılaşıyor. Çocuk psikiyatristleri dikkat dağınıklığı ve ders başarısızlığı görüleceğini söylüyor.

Malzemeler: . 500 gram yağsız kıyma . 1 yemek kaşığı yoğurt . Çeyrek soğan .    1 yemek kaşığı zeytinyağı . 1 dilim esmer ekmek ici (bayatlamış ekmeği suda bekleterek hazırlayın) . 1 diş sarımsak . Kişniş, kekik, karabiber, kırmızı toz biber .    1 domates .    1 yaprak marul .    5 adet tam buğday hamburger ekmeği . Turşu t Hardal 1(1 Malzemeler: .    250 gram fındık .    3 yemek kaşığı kakao . 2 adet muz . 1 yemek kaşığı fındık yağı .    1 kahve fincanı hurma şurubu . 1 tutam tuz. Yapılışı: Fındıkları fırına dayanaklı kapta 200 derecede 10 dakika kadar kavurun. Ilıkken 1 tutam tuz ekleyip mutfak robotundan geçirin. Bu işlem yaklaşık 25 dakika sürebilir.

Böylece yoğun bir fındık kreması elde etmiş olacaksınız. Fındık kremasını kenara alın, robota muzları koyup parçalayın. Fındık kremasını tekrar robota alıp kalan malzemeyi ilave edin ve hepsinin karışması için 2-3 tur robotta çevirin. Servis kaplarına koyup buzdolabında bekletip servis yapın. Çocuklan önce anne sütü, ardından sadece sebze ve meyveyle mi besleyelim? Dr. Ender Saraç'ın bu konudaki cevabı çok açık: "Çocukları dengeli besleyelim derken tatlıya hasret bırakmayın. Çikolata masum. Bitter olanıyla tanıştırılan çocuk keyifle çikolata yiyebilir tabii aşırıya kaçmadan. Çocuklar arada çikolata verildiğinde daha sakin ve mutlu oluyor. Düşük glisemik indekse sahip olan tatlıları tercih edin. Az şekerii kompostolan, taze sütle yapılmış bol meyveli tatlıları çocuğunuz keyifle yiyebilir."



Bu haber 1,278 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,949 µs