En Sıcak Konular

Konsantrasyon artırıcı besinler

20 Nisan 2015 11:36 tsi
Konsantrasyon artırıcı besinler Çocukların beyin gelişimini destekleyecek ve konsantrasyonunu artıracak gıdaları yeterince almalarına dikkat etmek gerek.

Dr. Elif Güveloğlu, sınavlara hazırlanan çocuklar için derse odaklanmalarını kolaylaştıracak besinleri sıraladı

CEVİZ

Çocukluk çağında beyin gelişimini hem uzun hem de kısa vadede mucizevi biçimde etkileyen bu besinden mahrum bırakmayın yavrularınızı, hele de sınava hazırlanırken. Gerek görüntüsüyle gerekse kimyasal bileşimiyle beyin dokusuna çok benzeyen bu beyin besini adeta bir omega 3 deposu ve omega 3 de beynin vazgeçilmez esansiyel yağ asidi. Ayrıca alfa lipoik asit ve ellajik asit gibi, beyin sağlığı için vazgeçilmez başka önemli bileşikler de mevcut cevizde. Cevizi bu haftalarda çocuğunuzun her kahvaltısına ekleyin, ayrıca akşam yemeğinden sonra da bir iki tane daha ceviz atıştırmasını sağlayın çünkü ceviz, kaliteli bir gece uykusu için gerekli olan 'melatonin' salgılanmasına da katkıda bulunuyor. İyi, kaliteli, kesintisiz bir gece uykusu, ertesi günkü ders ve sınav performansı için çok önemli olduğu gibi bugün öğrenilenlerin hafızaya yer edebilmesi için de yardımcı. Bu arada, melatonin salgılanmasına yardımcı olmanın 'uyku getirmek' olmadığını vurgulamak istiyorum, yani ceviz uyku getirerek derslerdeki performansı bölmez.

ARI POLENİ

Beyin sağlığı için gerekli tüm B grubu vitaminleri, adeta depo edilmişçesine bol bu doğa harikası besinde. Yalnızca 1 gramının içeriğindeki Bİ vitamini litrelerce sütle, B5 vitamini ise kilogramlarca dana etiyle eşdeğer olacak kadar zengin. İlkokul çağındaki çocuklara her gün aç karna 1 çay kaşığı yedirmeniz yeterli, ortaokul ve lise çağında ise bu miktar bir tatlı kaşığına (yaklaşık 3 gram) çıkmalı. Gıda olarak alınan arı poleni sanıldığı gibi alerjik reaksiyonları tetiklemez, yalnızca eğer kişinin bala karşı allerjisi varsa tüketilmemelidir ki bu. çok ender rastlanan bir durumdur. BALIK Beynin yüzde 60'ı yağ asitlerinden oluşur ve somon gibi yağlı balıklar beyin için gerekli yağ asitlerinin hemen hepsini karşılarlar. Yüksek konsantrasyon gerektiren sınav dönemi gibi anlarda, çocuklarınıza hemen her gün bir minik porsiyon balık tüketmenizi şiddetle öneriyorum. Çok fazla tüketmeye gerek yok, küçük bir porsiyon yeterli, vücudumuz o kadar tutumlu ki...

ÇİKOLATA

Kakao (Theobroma cacao) tohumları. Diğerleri gibi bu ilaç maddesi de uyana ve kuvvet verici (tonik) olarak özellikle Güney Amerika yerlileri tarafından antik çağlardan beri kullanılmış. Santral sinir sistemini uyarıp, konsantrasyonu, öğrenmeyi ve belleği güçlendirirken, seratonin adını verdiğimiz mutluluk hormonunu artırarak kişinin kendini daha rahat ve gevşemişi hissetmesini sağlar. Sınav stresini azaltmaya yardım eder. Çikolatanın kakao oranı ne kadar yüksekse bu etkileri o kadar güçlü olur.

KAHVE

Etkili bir santral sinir sistemi uyarıcısıdır. Dünyadaki en yaygın 'psikostimülan' maddedir. Kafein alımından yalnızca birkaç dakika sonra bile santral sinir sistemi uyarılmaya başlar, kişi kendini daha canlı hisseder, yorgunluk hissi azalır, konsantrasyon ve odaklanma gücü artar ve genel vücut koordinasyonu daha iyi hale gelir. Ders çalışırken çocuğunuza bir minik sütlü kahve vermenizde hiçbir sakınca olmaz. Kahvenin fazla miktarda ve bağımlılık yaratacak kadar sık alınması sakıncalıdır çocuklarda. Konsantrasyonu, algıyı ve öğrenmeyi artırıcı etkileri bilimsel deneylerle desteklenmiş bu doğa harikasından sınav döneminde mahrum etmeyin büyük çocuklarınızdan. İlkokul 5 Sınıfa kadar ise önermiyorum.

KAKULE

'Queen of spices' yani 'baharatların kraliçesi' lakaplı mis kokulu baharat olarak kullanılan kısım ise bitkinin tohumları. Kakule tohumları içinde nişasta yanı sıra bazı reçineler ve ona özel kokuyu veren uçucu yağlar mevcut. P Terpinil asetat, sineol, limonen, sabinen, mirsen, menton, borneol ve pinen içerdiği etken maddelerden yalnızca bazıları. Latince adı Elettaria Cardamomum olup İngilizce'de 'cardamon', Arapça'da ve ülkemizde Antep, Urfa gibi bazı yörelerde 'Hel' olarak bilinir. 'Hemame' bizdeki diğer bir ismi. Kabuklu haliyle koyu renkli cam ve ağzı sıkı kapanana kavanozlarda busene tazeliğini korurken öğütülmüş formu o kadar dayanıklı değil, esas kokuyu veren uçucu yağlar zaman içinde uçarak kayboluyor çünkü. En doğrusu kabuklu formu satın alıp, karabiber taneleri gibi kullanmadan önce öğütmek. Bu uyarıcı baharattan en pratik faydalanma şekli ise onu çaya karıştırmak veya kakulenin sade çayını hazırlamak. Havanda ezdiğiniz kaküle tohumlarını çay demler gibi demleyin ve az miktarda doğal şeker veya bal karıştırarak verin çocuğunuza.

YEŞİL ÇAY

Çay yaprakları, çok kıymetli iki alkaloid olan kafein ve tannin ile theanin adındaki çok özel iki madde içeriyor. 'Süper üçlü' diyorum ben bunlara, çünkü ayrı ayrı etkilerinden çok daha güçlü etkileri var bir arada. Yeşil çayda da kahvede olduğu gibi kafein var ancak hem miktarı daha az hem de diğer iki maddeyle birleştiğinde etkisi çarpıcı bir şekilde değişiyor. Yeşil çayda bulunan tannin, kafeinin biyoyararlanımını değiştiriyor, bu madde kafeinin kana yavaş yavaş karışmasını sağlıyor böylece kafeinin miktarı daha düşük olsa da etki süresi daha uzun oluyor. Theanin ise doğal bir rahatlatıcı, yani zihinsel olarak uyarırken stresle baş etmemize yardım edip daha dingin bir ruh haliyle daha 'berrak' bir zihinsel odaklanmaya yol açıyor. Çocukları yeşil çaya alıştırmaya daha küçük yaşlarda başlamalıyız diye düşünüyorum, aynı Çin ve Japon ailelerde olduğu gibi. Ders çalışan çocuğunuzun yanına götürdüğünüz bir bardak yeşil çayı 'hadi yavrum, zihnin açılır' diyerek ikram edin ona. Sınav sabahı kahvaltısında da yeşil çayını asla ihmal etmeyin.



Bu haber 1,305 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,213 µs