En Sıcak Konular

Her sıvı tüketimi suyun yerini tutmaz

23 Mart 2015 13:48 tsi
Her sıvı tüketimi suyun yerini tutmaz Günlük sıvı tüketiminin fazla olmasının, su tüketiminin de yeterli olduğu anlamına gelmediği belirtildi.

"22 Mart Dünya Su Günü nedeni ile açıklamalarda bulunan Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışabilmesi için gereken en temel maddenin su olduğunu belirtti ve vücudumuzun yüzde 60-70'ini suyun oluşturduğunu söyledi.

Bu miktarın günde 1,5-2 litresinin çeşitli yollarla dışarı atıldığını söyleyen Dyt. Akgül, "İnsan metabolizması yüzde 1'lik bir su kaybını bile hissederken bu oran daha da yükseldiğinde hayati risk oluşturacak boyutlara ulaşabiliyor. Bu yüzden su oranını dengelemek çok önemli. Yetersiz su tüketiminde idrarın rengi gerekli sinyalleri vermekte. Eğer idrar rengi koyu sarıysa su tüketiminin yetersiz olduğu sonucuna varabiliriz. Böyle bir durumda günlük su tüketim miktarı attırılmalı ve belirtilerin ortadan kalkması beklenmeli" dedi.


ÇAY-KAHVEYİ ÇOK TÜKETENLER BOL SU İÇSİNLER

Gün içerisinde yeterli miktarda su tüketilmediğinde vücudun kendisi için gerekli suyu kullanarak metabolizmayı susuz bırakmaya başladığını ve bu noktada metabolizmanın doğal işleyişinden uzaklaştığını belirten Dyt. Gizem Akgül, günlük sıvı tüketiminin fazla olmasının su tüketiminin de yeterli olduğu anlamına gelmediğini söyledi.

Çay, kahve, çorba, meyve suyu gibi diğer içeceklerde de su bulunmasına rağmen suyun sağladığı faydaların yerini tutmayacağını anlatan Dyt. Gizem Akgül, "Diğer içecekler günlük su ihtiyacımızı karşıladıktan sonra içilmeli. Özellikle gün içinde sürekli çay ve kahve tüketenler, bu içeceklerde de su bulunduğunu düşünerek günlük ihtiyaçlarını karşıladıklarını düşünüyorlar. Aksine fazla çay ve kahve tüketimi, diüretik etki yaparak vücuttan daha fazla su atılmasına sebep oluyor" diyerek sık çay-kahve tüketen kişilerin daha fazla su içmelerini tavsiye etti.

Akgül, suyun vücudumuzdaki yararlarını ise şöyle sıraladı;
''Metabolizmanın hızını arttırır, Tokluk hissi oluşmasını sağlar, Kas kaybını ve kilo kayıplarına bağlı sarkmaları önlemede yardımcı görev görür, Vücuttaki ödemin atılmasını sağlar, Cildin kurumasına engel olur, Sindirimin sisteminin düzenli çalışmasını, metabolik atıkların dışarı atılmasını sağlar, Beyin fonksiyonlarının çalışmasına yardımcı olur.''



Bu haber 1,103 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,895 µs