En Sıcak Konular

Hastalıkların öncüsü ateş olabilir

18 Mart 2015 16:59 tsi
Hastalıkların öncüsü ateş olabilir Türkiye hastanesi çocuk servisi doktorlarından Uzm. Dr. M. Mahsum Koşal çocuklarda ateşi tetikleyen ve alınması gereken önlemleri anlattı.


Ateş bir hastalık değil, hastalık habercisidir. Başta enfeksiyon hastalıkları  olmak üzere, birçok hastalığın (bağ dokusu, eklem, kas ve romatizmal  hastalıkların, metabolik ve endokrin problemlerin, malignitenin) ilk bulgusu ateş  olabilir.


Ateşin çocuklarda ise vücut ısısının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla kendini  gösterir. Anne babaların en çok endişelendikleri konuların başında gelen ateş hakkında Türkiye Hastanesi Çocuk Servisi doktorlarından Uzm. Dr. M. Mahsum Koşal çocuklarda ateşi tetikleyen ve alınması gereken önlemleri  anlattı.

Ateşlenmiş çocuğun üzerindeki fazlalık giysilerin çıkarılması gerektiğini söyleyen Koşal, “Çocuğumuzu hemen soyarak mümkünse ılık bir duşa sokabiliriz. Eğer söz konusu olan bebek ise, bir kaba ılık bir su konarak bebeğin başına, koltuk altlarına ve kasıklarına ılık havlu uygulamak faydalı olabilir. Bu uygulamayı 20 dakika sürece yaparsanız ortalama 1 derece ateşi düşürebilirsiniz.” dedi. Ayrıca Koşal ilk aşamada evdeki ateş düşürücü fitil ya da şuruptan çocuğun yaşına uygun olarak vermenin uygun olacağını söyledi.

Ailelerin en büyük korkusunun havale olduğunu söyleyen Koşal, oysaki ateşli havalenin çocukların %3’ünde görüldüğünü belirtti. Ateşli havalenin 5 ay ile 6 yaş arasında görüldüğüne dikkat çeken Koşal, bu durumun genelde ailevi bir hikayesi olduğunu da ifade etti.

Ateşin yükselmesi durumunda kendini kasma, bilinç kaybı gibi dramatik durumların oluşabileceğine dikkat çeken Koşal, bu durumun önceden ön görülmesinin mümkün olmadığını söyledi.  “Çoğu havale nöbeti kendiliğinden durur. Beyinde hasara yol açma olasılığı
çok düşüktür.” diyen Koşal, bu tip durumlarda çocuğa evdeki ilk müdahalenin ardından havalenin sebebinin öğrenilmesi ve tedavisi amacıyla mutlaka çocuk doktoruna gidilmesi gerektiğini söyledi.

Bu haber 1,289 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,354 µs