En Sıcak Konular

Mutlu insanların 4 temel alışkanlığı

18 Mart 2015 16:58 tsi
Mutlu insanların 4 temel alışkanlığı Psikolog Barış Gürkaş mutlu insanların 4 temel alışkanlığı ile ilgili bilgiler verdi.

1. Hayır demeyi öğrenin

Hayır diyebilmeyi öğrenmek hayatı oldukça kolaylaştıracak bir alışkanlıktır. Birçok zaman hayır diyemediğimiz için kendi hayatımızı zorlaştırırken buluyoruz kendimizi. Yardım edemeyeceğimiz projelere girişiyor, gitmek istemediğimiz yerlere gidiyoruz.

İnsanlar hayır dediklerinde karşısındaki insanı kıracaklarını düşündükleri için yapamayacakları işleri üstlenirler, istemedikleri davranışlara maruz kalırlar. Ancak bu durum günün sonunda kişinin daha mutsuz olmasına, ilişkilerinin daha kötüye gitmesine sebep olur.

Hayır diyebilmek için ilk önce beden dilinizle, duruşunuzla hayır diyebilmelisiniz. Sonrasında hala “hayır” demeniz kabul görmüyorsa, bir neden sunmanız karşınızdakini ikna etmenizi sağlayacaktır.

2. Negatif insanlardan uzak durun

Negatif insanlar hayata karşı bakış açımızı olumsuz etkilerler. Birçok zaman kendi hayatlarında da mutsuz olan bu insanlar, çevrelerindeki insanları da mutsuz edebilme yeteneğine sahiptirler. Çünkü stresin yayılmacı etkisi, girdiği ortamda herkesi bir anda sarabilir. Örneğin: Arkadaş ortamınızda gergin bir arkadaşınızın aranıza geldiği anları hatırlayın, nasılda herkes bir anda geriliyor.

Bu sebeple bu insanlardan uzak durmaya çalışmak sizi bir miktar da olsa koruyacaktır. Unutmayın siz psikolog değilsiniz.  Eğer uzak duramayacak bir ilişkiniz varsa, unutmayın bu olumsuz ruh hali sizinle alakalı değil.

3. Kimseyi değiştirmeye kalkmayın

Psikoterapiler boyunca sıklıkla karşılaştığım bir diğer konu da, insanların bir diğer insanı değiştirmek için almaya çalıştıkları öneriler oluyor.

Örneğin; Ben eşimi nasıl değiştirebilirim? Çocuğumu nasıl değiştirebilirim? gibi sorularla karşısındaki insanı değiştirmek için kendisini zorlayan hatta kendisini suçlayan insanlarla sürekli karşılaşıyorum.

Ancak psikologlardan karşısındaki insanı değiştirmek için öneriler duymak isteyen kişi, terapi süreci sonunda kendi davranış ve beklentilerini değiştirerek, karşısındaki insanın ona adapte olmasını sağlayarak başarıyor. Yani karşınızdakini değiştirmeye kalkmadan önce değişime kendimizden başlamamız gerekiyor.

4. Hayatınızı başka insanların hayatıyla kıyaslamayın.

Kıyaslama günümüzde her zamankinden çok daha fazla karşılaştığımız bir durum. Bunun en önemli sebebi ise sosyal medyanın bu kadar hayatın içinde olması.

İnsanların hayatlarını sosyal medya yüzünden çok daha farklı algılıyoruz. Sosyal medyanın insanların teşhirci yanlarını çok daha fazla ortaya çıkarması, kişilerin yaşamadıkları hayatları yaşıyormuş gibi göstermelerine sebep olabiliyor. Bu durumda kendimizi başkalarıyla kıyasladığımızda daha eksik hissetmemize sebep olabiliyor. 

Bu haber 3,338 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,240 µs