En Sıcak Konular

Yemeklere tuz yerine kalp dostu baharatlar katın

11 Mart 2015 11:07 tsi
Yemeklere tuz yerine kalp dostu baharatlar katın Kalp damar hastalıkları en önde gelen ölüm sebebi. Oysa araştırmalar bu riskin yüzde 70’lere varan oranda azaltılabileceğini gösteriyor. En etkili önlemlerden biri tuzu azaltmak.

9-15 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası. Fazla tuz tüketimi hipertansiyona, bunun sonucunda da kalp damar hastalıklarına yol açıyor. Yapılan araştırmalar günlük 1 gram tuz kısıtlamasının bile kalp krizi riskini yüzde 3, felç riskini yüzde 5 oranında azalttığını ortaya koyuyor. Günlük tuz tüketiminin yarıya indirilmesi ise kan basıncında 10 mmhg’lik ek düşme sağlıyor.

Ancak ülkemizde Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği günlük 6 gram tuzun yaklaşık 2-3 katı tüketiliyor “Peki ama yemekleri tatsız tuzsuz mu yiyeceğiz?” diyorsanız yemekleri baharatlarla lezzetlendirebilirmisiniz.

Üstelik bazı baharatlar kalp sağlığınıza da katkı sağlıyorlar.

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, kalp dostu baharatların listesini verdi.

Biberiye: Özellikle et yemeklerini tatlandırmak için rahatlıkla kullanılabilirsiniz. Biberiye vücutta mevcut iltihabi
reaksiyonların etkisini azaltarak kalp damar sağlığına katkıda bulunuyor. Aynı zamanda doğal antioksidan etkisi de genel sağlığınıza fayda sağlıyor.

Kekik: Antioksidan ve iltihap azaltıcı etkisiyle damar sağlığını korur,  kolesterolü düşürür.

Kişniş: Et yemeklerini lezzetlendirebileceğiniz kişniş oldukça faydalı bir baharat. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirip, hazımsızlığa iyi gelir, kan kolesterol seviyelerini düşürür, hipertansiyon kontrolüne katkıda bulunur.

Kimyon: Kuru baklagillerle yapılan yemeklerin vazgeçilmezi olan kimyon vücutta iltihabi reaksiyonu azaltır. Ayrıca kan şekerini düşürür, kan basıncını düzenler, kanı sulandırır.

Zencefil: Sebze yemekleri ve fırınlanmış balık yemeklerini tatlandırır. Vücudun direncini artıran zencefilin antioksidan ve iltihap azaltıcı etkisi var. Damar duvarları üzerinde olumlu etki yapar tansiyon kontrolünü kolaylaştırır.

Sumak: Salata ve sebze yemeklerinde kullanılan sumak kan şeker seviyesinin düşmesine fayda sağlıyor. Damarlar şekerin zararlı etkilerinden korunur.

Nane: Antioksidan etkisiyle damarları korur. Kalp ritminin ve kan basıncının düzenlenmesinde faydalıdır.

Safran: Safranla özellikle pilavları renklendirip, tatlandırabilirsiniz. Antioksidan özelliği olan safran damar yapısını koruyor ve vücuttaki iltihabi reaksiyonu azaltır. Kolesterolü de düşürür.

Zerde: Zencefil gibi antioksidan ve iltihap azaltan etkiye sahip olan zerdeyle özellikle pilavları renklendirip, tatlandırabilirsiniz. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendiren bu baharat damar duvarlarını koruyarak yüksek tansiyon kontrolüne de yardımcı olur.

Karabiber: Çorbaların vazgeçilmezi olan karabiberde antioksidan ve iltihap azaltıcı etki mevcut. Yağ hücrelerinin yıkımını artırarak kilo vermeyi de kolaylaştırır.

Sarımsak: Yemeklere lezzet katmasının yanı sıra kan basıncının kontrolünde de yarar sağlar.

Limon tozu:  Yemeklerinizi ayrı bir tat katan limon tozu antioksidan etkisiyle damar yapısını koruyor. Limon tozunun aynı zamanda tansiyon düşürmeye katkı sağlamak gibi önemli bir etkisi de var.

Tarçın: Tarçın ülkemizde daha çok tatlılarda kullanılsa da, Uzak Doğu mutfağına ilgi duyanların yemeklerde vazgeçemedikleri bir baharat. Tarçının aynı zamanda kolesterol ve kan şekerini düşürücü etkisi de var. Günlük 1 çay kaşığı tüketildiğinde kalp damar sağlığına da katkıda bulunur. 

Bu haber 1,203 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,630 µs