En Sıcak Konular

Çocuğunuzun odasının yerleri parke olsun

9 Mart 2015 12:08 tsi
Çocuğunuzun odasının yerleri parke olsun Çocuk odası hazırlarken önceliğin güvenlik ve hijyen olması gerekiyor. Hijyen açısından kolay temizlenebilen malzemeler seçmeniz önemli. Çocuğunuzun odasının duvarları su bazlı boya, yerleri de parke olmalı

Anne-baba olmaya hazırlanan çiftlerin en büyük telaşlarından biri de bebek odası hazırlamaktır. Gereksiz ve fazla eşyalar çok yer kaplarken, hijyenik açıdan da uygun olmayabilir. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayri Gözlükgiller; sağlıklı bebek odası hazırlamanın püf noktalarını anlattı:


Sağlıklı bir ev hazırlanırken, en önemli yerlerden biri de çocuk odasıdır. Bebeğinizin büyüme çağındayken zamanının çoğunu geçireceği odanın hazırlanması, anne ve baba için en büyük heyecanlardan biridir. İlk kez anne baba olacak çiftler odayı hazırlarken, ileride belki de hiç kullanılmayacak eşyalar ile doldururlar. Sağlıklı çocuk odası oluştururken en önemli nokta, güvenlik ve rahatlıktır.


İşe, bebek için hangi odanın uygun olduğuna karar vermek ile başlayabilirsiniz. Bebek için en uygun oda; gürültüden rahatsız olmayacak kadar uzak, fakat kolay kontrol edilebilir bir mesafede olan odadır. Kuzey cephesine bakan odalar yerine odanın doğudan ışık alan odaları tercih edin. Yatak odalarının doğuya bakması herkes için iyidir. Güneş ışınları sabah rahat ve huzurlu uyanmamızı sağlar. Batıya bakan odalar, özellikle yaz geceleri çok sıcak olur.

PASTEL RENKLERİ SEÇİN
Düşme ve yaralanmalara karşı zeminin taş, mermer veya seramik gibi soğuk ve sert bir malzeme ile kaplı olmaması gerekir.
Alerjik ve yeteri kadar iyi temizlenememesi nedeniyle halı tercih edilmemeli. Ahşap veya mantar parkeler hem sıcaklık, hem yumuşaklık hem de hijyen açısından çok kullanışlıdır.
Bebeğinizin odasında yağlı boya yerine çabuk kuruyan, koku bırakmayan ve bakteri barındırmayan su bazlı boyaları kullanabilirsiniz.
Bebeğinizin gözlerini yormayacak, olumlu ve sakinleştirici etkiye sahip pastel renkler kullanabilirsiniz. Koyu renkler, odayı küçük ve kasvetli gösterir, açık renkler ise ferah gösterir.
Bebeğinizin odası rahat havalandırılabilecek ve güneş ışığı alan aydınlık bir oda olmalıdır. Özellikle avizeden yansıyan ışığın kuvvetli bir şekilde direkt bebeğinizin gözüne gelmemesi gerekmektedir, çünkü bu onu rahatsız edecektir.
Bebekler ışığa bakmayı çok severler, bundan dolayı odanın ışık kaynaklarının bebeğinizin gözünü rahatsız etmeyecek kuvvette, mümkün ise ayarlı olması gerekir. Gece için de az ışık veren ve emniyetli bir yerde duran gece lambaları tercih edilmelidir.
Bebek odasında en güvenli ışıklandırma tavandan yani bebeğinizin ulaşamayacağı yerden yapılabilir. Unutmayın, kolayca kordonları çekilebilecek ve devrilecek aydınlatmalar asla kullanılmamalıdır.

ODASINDA CAM EŞYA OLMASIN

Bir bebek odasında olması gereken mobilyaların başında bebek karyolası, şifoniyer, elbise dolabı ve alt açma ünitesi gelmektedir. Bunlara emzirme koltuğu, oyuncak sandığı, raflar vs. eklenebilir.
Mobilyalarınızı, özellikle elbise dolabını çok küçük ölçülerde ve az derinlikte almayın.
Mobilyaların köşeleri yuvarlak hatlarda olmalı ve bebek veya çocuğunuzun çarpması anında kendisine zarar verecek yapıdan uzak olmalıdır.
Kesinlikle mobilyaların herhangi bir yerinde cam kullanılmamalıdır.

MOBİLYALARI DUVARA MONTE EDİN

Duvara monte raflar küçük odalar için çok ideal olabilir fakat rafın yerleştirileceği yer çok önemlidir. Raf, odada hareket ederken çarpmayacağınız ve bebeğinizin kafasını vurmayacağı, tırmanıp üzerine asılamayacağı veya üzerindekileri aşağıya çekemeyeceği yerde olmalıdır.
Tüm mobilyalar çocuğunuzun tırmanıp veya üzerine asılıp deviremeyeceği şekilde olmalı, mümkünse duvara monte edilmelidir.
Yatağın kenarları (korkuluklar) bebeğinizin yataktan düşmeyeceği ve atlayamayacağı yükseklikte olmalıdır.
Parmaklıkların mümkün olduğu kadar sağlam olması gerekir, lake olan parmaklıkların daha zayıf olan MDF veya suntadan değil; mutlaka sağlam, birinci sınıf ve kuru ağaçtan yapılanlarını tercih edin.
Parmaklık araları bebeğinizin kafasının geçmeyeceği kadar yakın, fakat elini ve ayaklarını sıkıştırmayacağı kadar mesafeli olmalıdır.

ANTİBAKTERİYEL YATAKLARI SEÇMELİSİNİZ
Yatak seçimi yaparken, mümkünse antibakteriyel ve doğal kauçuktan imal edilmiş lateks yataklar tercih edilmelidir. Bunların dışında, uygunu orta sertlikte bir yaylı (yarı ortopedik) yataktır.
Yatağın daha temiz kalması için yıkanabilir yatak koruyucu kullanabilirsiniz. Çarşaf ile yatak arasına sıvı geçirgenliğini önleyecek bir koruyucu (alez) takılmalıdır. Böylece kusma, çiş gibi sızıntıların oluşturacağı bakterilere ve kokuya engel olabilirsiniz.
Bebeğinizin yatağı ve yorganında kullanılan materyallerde ilk tercih pamuklular olmalı. Eğer ev tozu alerjisi olan bir bebeğiniz varsa, özellikle yün yatak ve yorgan tercih etmemelisiniz. Yün yorganlarda mite denen ev tozu akarları bol bulunur ve çocukta öksürüğe neden olabilir.
Alerjik bebekler için seçilecek ideal materyal, elyaf ürünlerdir. Bu dönemde sıkça kirlenebileceğinden temizliği kolay olan ürünler daha uygun.

KARYOLASI GARDIROBUN ÖNÜNDE OLMASIN
Bebeğinizin her zaman küçük kalmayacağını unutmayın ve özellikle elbise dolabını büyükçe tercih edin. Daha sonra odaya eklemek isteyeceğiniz bir mobilya modülü size daha masraflı olacaktır.
Özellikle kapakların ve çekmecelerin çok ağır olmamasına, rahat açılır ve kapanır olmasına, menteşelerine ve raylarına, çekmece altlarına ve dolap arkasına çok dikkat edin. Tekrar sökülüp monte edilebilmesi için dolap arkalığının çivi ile değil vida ile takılmasına özen gösterin.
Elbise dolabında kesinlikle camlı kapaklar tercih etmeyin. Çocuğunuzun güvenliği için mutlaka bu görüntüde bir dolap istiyorsanız bunu kırılmayan mika (fleksi) ile sağlayabilirsiniz.
Elbise dolabının önüne kesinlikle bebek karyolasını koymayın. Eğer başka türlü bir yerleştirme yapamıyorsanız, mutlaka elbise dolabını duvara monte ettirin. 



Bu haber 1,250 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,994 µs