Antibiyotiksiz çocuk yetiştirmek!
3 Mart 2015 10:41 tsi
Prof. Dr. Ahmet Aydın semineri:
Geçen hafta Ht Hayat'ın seminerinde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Metabolizma ve beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Ahmet Aydın'ın konuşacağını öğrendiğimde Taksim'e nasıl koşarak gittim anlatamam. Yıllardır kitaplarını okuduğum, televizyonda izlediğim ve www.beslenmebulteni.com sitesinden takip ettiğim Hocamızı canlı dinleme imkanı bulacaktım. Seminer beklediğimden bile güzel geçti, evet bilgiler zaten bildiğim bilgilerdi ama kendisinden dinlemek ve sorular sorabilmek harikaydı. Şimdi sizlere seminer notlarımı aktarıyorum.
Gıdalarda eskiden olduğu gibi vitamin ve minareller yok. Herşeyi mahvettiler. Kuş gribi dediler tüm tavukları itlaf ettiler. Tavuklar korkunç. 25-30 dakikada nasıl tavuk pişer? Cinsi öyle diyorlar. Allah Allah köylüler bulamıyor bu cinsi de bunlar buluyor. Tavuklar diyabetli ve romatizmalı yaşam koşullarından ve verilenlerden.
Günümüzde neler kötüye gitti?
Omega 3, sızma yağ, hayvani yağ, sebze ve meyve tüketimi azaldı.
Omega 6, margarin, trans yağ, rafine şeker ve beyaz un tüketimi arttı.
Ne yediğimiz çok önemli. Çok ekmek tüketilmesin. Ekşi hamurdan yapılmış köy ekmeği en sağlıklısı. Türkiye'de çok fazla ekmek tüketiliyor. Unlu ve şekerli gıdaları fazla yemeyin. Fermente şeyler çok faydalı. Mesela lahanadan daha faydalıdır lahana turşusu. Ev yapımı yoğurt, boza, şıra, turşu.
Çelik ve cam kullanmak sağlıklı.
Neler yiyelim?
Küçük balıkları tercih edelim büyük balıklar toksinli olabilir. Hamsi, sardalye, lakerda, Norveç somonu. Karadeniz ve Marmara pis ama yine de balık yemek çok faydalı.
Kefir: faydalı hazırlar da fena değil ama meyvalı olmasın. Kefir yoğurttan azıcık daha üstün.
ev yapımı yoğurt: çok faydalı. Mutlaka yenmeli
Hangi takviyeleri alalım?
Her gün D vitamini ve balık yağı takviyesi alınmalı. İçinde Epa dHa olmalı. (Balık yağı için Hocama marka söylemesi için çok ısrar ettik, Ocean, Carlson ve Möellers dedi)
Eviniz nemli olsun. Klimalar zararlı.
Prof. Ahmet Aydın bağırsakların vücuttaki en önemli organ olduğunu ve pek çok hastalığın buradaki sorunlardan kaynaklandığını düşünüyor. Alzheimer, Otizm bunların arasında. Erişkin bir insanın bağırsağında 100 trilyon yani 1,5 kilo faydalı bakteri ve mantar bulunur. Bu rakam insan hücre sayısının 10 katı kadardır.
Bebeğin bağırsak sağlığı normal bir doğumla doğarak başlar. Böylelikle doğum kanalından geçerken annesinin faydalı florasını da alarak doğar. Sezaryen ile doğan bebek bundan faydalanamıyor ve hayata 0 flora ile başlıyor. Artık hastane ortamında ne olursa.
Tabii biz anneler hemen "ama hocam zorunlu sezaryen olanlar ne yapacak?" diye atıldık.
Prof. Ahmet Aydın burada çok radikal bir çözüm önerdi.
"Eğer sezaryen olmak zorunda kaldıysanız doğumdan hemen sonra bir gazlı bezi alın ve vajinanızdan içeri sokun, çıkarın ve yeni doğmuş bebeğinizin ağzına koyun!" evet yanlış okumadınız. Düşününce bebek normal doğmuş olsaydı oradan çıkacaktı ve çıkarken ağzı her yere dokunacaktı. Bilemiyorum ama bunu yapacak bir Türk annesi zor bulunur. Açıkçası eğer ben bunu daha önce Prof. Aydın'dan duymuş olsaydım iki zorunlu sezaryenimde de bunu yapardım.
Çocuklarımızın sağlığı için başka neler yapabiliriz?
2 yaşa kadar emzirin, ek gıdalara zamanında geçin ama sadece evde yaptığınız yemekleri ezerek verin. Hazır bir şey almayın.
Yoğurdunuzu evde mayalayın. Mayalarken eczaneden toz probiyotik alıp koyabilirsiniz. Koymasanız da olur. Sütü bir taşım kaynatın.
Türk kadınlarında D vitamini eksikliği var. Bunu önlemek için D vitamini takviyesi almalılar. Her kilo için günde 100 Unite (1 damla) D vitamini takviyesi alınmalı. D vitaminini sadece öğlen güneşinden alabilirsiniz. Güneşe çıkarken akıllı olun. Birden çok çıkmayın. İlk gün 10 dk. yavaş yavaş arttırın ve güneş kremi sürmeyin. D vitamini takviyesini tatile gitmeden alın. Kadınlar hem hamilelikten önce hem de hamilelik boyunca, hem de emzirirken D vitamini almalı.
Çocuklarınıza demir ve Devit damlalarını verin. İçinde evet zararlı paraben olsa da risk fayda analizinde verilmesi daha faydalı.
Baharatlar ve bitkisel destekler faydalı ama mucize beklemeyin. Zerdeçal çok faydalı ve mutlaka kullanılmalı. Tız zencefil de faydalı. Çocuklaa az az baharat verebilirsiniz.
Antibiyotik sadece ne zaman kullanılacak?
1. Zatürre
2. Menenjit
3. Beta
Kulak iltihabında gerek yok. Kulağa zeytinyağı, anne sütü veya fesleğen yağı damlatabilirsiniz.
Antibiyotikler zararlı çünkü bağırsak florasını bozuyor, enfeksiyon uzuyor hastalık kötüleşiyor. Hasta dinlenecek, burnunu tuzlu suyla açın. Ateş düşürücü vermeyin.
Aşılar
Aşı olayı çok karışık ve büyük sorumluluk. Bence sadece ölümcül hastalıklar için olanlar yaptırılmalı. Çok sorulan Meningekok aşısını yaptırmazdım.
Bunlar tabii ki Prof. Ahmet Aydın'ın anlattıkları. Çoğunu onaylıyorum ve uyguluyorum ama aşılar ve ateş düşürücü hiç vermeme konusunda kendisine katılmıyorum. Siz de öncelikle mutlaka sizi ve çocuğunuzu tanıyan doktorunuzu dinleyin.
ilk foto kaynak: t24.com.tr/
Bu haber 3,317 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle