En Sıcak Konular

Çocukların gelişimi için en büyük tehdit!

16 Şubat 2015 10:44 tsi
Çocukların gelişimi için en büyük tehdit! Akran zorbalığı çocukların sağlıklı gelişimi tehdit ediyor

Akran zorbalığı, çocukların sağlıklı gelişimi için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Tüm dünyada her iki çocuktan biri akran zorbalığına maruz kalıyor. Özellikle okullarda daha sık görülüyor
Eğer çocuğunuzun okula giderken ayakları geri geri gidiyorsa, arkadaşlarıyla görüşmek istemiyorsa, geceleri altını ıslatıyorsa, derslerdeki başarısı birden bire düştüyse akran zorbalığına maruz kalıyor olabilir. Medical Park Gebze Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Yıldız Biber Güven, “Sınıflarda artan öğrenci sayısı akran zorbalığını artırdı. Ayrıca öğrenciler arasında rekabetin çok fazla pekiştirilmesi de nedenler arasında” dedi.

Akran zorbalığı nedir?

Akran zorbalığı bir ya da birden fazla çocuğun, kendilerinden daha güçsüz olanları kasıtlı ve sürekli olarak rahatsız etmesi ve kurbanın kendini koruyamayacak durumda olduğu bir saldırganlık türü. Zorbalık ve saldırganlık arasında ki ayrımın iyi yapılması gerekir. Çünkü saldırgan ve şiddet içeren davranışlar birbirine denk çocuklar arasında görülürken zorbalık, kurbanın korkmasına, acı çekmesine neden olur ve güçlerde dengesizlik gözlenir. Kurban tarafından bir kışkırtma söz konusu değildir. Güçlü olan, daha az güçlü olan çocuğa baskı yapar, fiziksel, sözel ve psikolojik saldırılarda bulunur.

Aileye düşenler

*Saldırgan davranışlarla istedikleri yapılmamalı. n Sosyal olgunluğuna uygun görevler verilerek kendine güvenin gelişmesi yönünde desteklenmeli.

*Çocuklar kızgın, öfkeliyken onlarla tartışmamalı, çocuk sakinleştikten sonra bu durum birlikte konuşularak değerlendirilmeli.

*Aileler çocuklarıyla sorgulayıcı değil, paylaşım amacıyla sohbet etmeli.

*Aileler çocuğun izlediği TV programları, filmler ve oynadığı bilgisayar oyunları konusunda dikkatli olmalı.

Okul başarısı düşüyorsa

Ak­ran zor­ba­lı­ğı­na ma­ruz ka­lan ço­cuk­lar­da, trav­ma­tik stres be­lir­ti­le­ri ve dep­res­yon gö­rü­le­bi­lir. Zor­ba­lık ey­lem­le­ri sü­rek­li ha­le gel­di­ğin­de he­def olan ço­cuk­la­rın fi­zik­sel ve zi­hin­sel ge­li­şim sü­re­ci bo­zu­la­bi­lir. Ço­cu­ğun okul ba­şa­rı­sın­da hiç­bir se­bep yok­ken ge­ri­le­me ya­şa­ma­sı, ar­ka­daş­la­rıy­la gö­rüş­mek is­te­me­me­si, ya­ta­ğı­nı ıs­lat­ma­ya baş­la­ma­sı, ka­bus ve sa­yık­la­ma­lar, iş­tah­sız­lık ya­şa­nı­yor­sa, ebe­veyn dik­kat­li ol­ma­lı.  Zor­ba­lık tür­le­ri fi­zik­sel zor­ba­lık­la sı­nır­lı de­ğil. Psi­ko­lo­jik ve duy­gu­sal, sö­zel, fi­zik­sel ve si­ber zor­ba­lık ol­mak üze­re bir­çok çe­şi­di var­dır.

Saldırgan yetiştirilenler zorbalık uyguluyor

Akran zorbalığını uygulayan çocukların en önemli ihtiyaçları, diğer çocuklar üzerinde baskınlık kurmak ve kontrolü elinde tutmaktır ve genellikle saldırgan tutumlar takınarak bir gruba lider olabileceğini erken yaşta keşfetmişlerdir. Zorbalar, saldırganlığın gücünü genellikle evlerinde öğrenir ya da benzer disiplin şekillerine maruz kalarak yetiştirilirler. Genellikle dışa dönük kişilikleri vardır. Arkadaşlık kurmayı ve sürdürmeyi seven, sosyal, arkadaşları arasında popülerdirler. Benlik saygıları ve kaygı düzeyleri düşük değildir ama empati kurmada zorlanırlar.

Ebeveyn tutumu kurban yapabilir

Ak­ran zor­ba­lı­ğı­nın se­bep­le­ri­ni in­ce­ler­ken okul ve ai­le or­ta­mı, için­de ya­şa­nı­lan top­lu­mun özel­lik­le­ri bir­lik­te de­ğer­len­di­ril­me­li. Zor­ba­lı­ğın baş­lı­ca ne­den­le­ri ara­sın­da sı­nıf­lar­da ar­tan öğ­ren­ci sa­yı­sı, öğ­ren­ci­ler ara­sın­da re­ka­be­tin çok faz­la pe­kiş­ti­ril­me­si, so­run­la­rın şid­det­le çö­zü­le­bi­le­ce­ği­ne olan inanç ve tu­tum­lar, kur­ba­nın dü­şük ben­lik say­gı­sı sa­yı­la­bi­lir. Ai­le ha­ya­tın­da­ki ger­gin ve sür­tüş­me­li iliş­ki­ler ço­cuk­lar için gü­ven­siz bir or­tam ya­ra­ta­bi­lir. Ço­cuk­lar ya­şa­nan prob­lem­le­rin öf­ke ve sal­dır­gan­lık ile çö­zül­dü­ğü­ne şa­hit olu­yor­lar­sa, sal­dır­gan­lı­ğı so­run çö­zü­cü bir yol ola­rak öğ­re­ne­bi­lir.

Kurban olan çocuklar daha kaygılı

Genel olarak 7-16 yaş arasında görülen zorbalık, 9-15 yaşları arasında en üst düzeye çıkıyor. Zorbalar ve kurbanlar genellikle aynı sınıfta yer alır ve aynı yaşta olurlar. Okulda ve sınıfta yalnız hisseden, etkinliklere katılmayan, arkadaş edinmeyen ve kendini ispatlama becerilerinden yoksun çocukların akran zorbalığına maruz kalma riski yüksek. Kurban çocuklar diğer çocuklara kıyasla kaygılı, güvensiz, mutsuz, çekingen, daha duyarlı olur. 

Bu haber 1,270 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,381 µs