En Sıcak Konular

“Hayır” diyememek bunalıma sokuyor

16 Şubat 2015 10:39 tsi
“Hayır” diyememek bunalıma sokuyor Dışlanma korkusuyla, en olmayacak taleplere bile ‘Hayır’ diyemeyenlerin, kişilik sorunu yaşayan bireyler olduğuna dikkat çeken uzmanlar, ‘hayır’ diyememenin bir depresyon belirtisi olabileceğini de vurguladı.

Bazı kişiler, çevrelerinden gelecek bütün talepleri olumlu karşılamak için büyük çaba sarf eder. Hatta kendisini büyük sıkıntıya sokar ve bir türlü hayır diyemez.

Kişinin ‘hayır’ diyememesinin, ‘yapısal bir sorun’ olduğunu da vurgulayan Üsküdar Üniversitesi Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Alper Evrensel, “Hayır” demenin bağımlı yapıdaki kişiler için çok zor bir süreç olduğunu ve bu konuda büyük bir endişe taşıdıklarını söyledi.

GÜÇLÜ İREDE GEREKTİRİR

Çevremizdeki insanlar bizden zor bir talepte bulunduğunda bu talebi karşılayıp karşılamamak arasında kararsız kalabileceğimize değinen Evrensel, “Hayır demek güçlü bir irade gerektirir. Eğer talebin karşılanamayacağını belirtirsek ilişkinin yara alacağı endişesi duyarız. Çevremizi kuşatan insanların sadece taleplerini karşıladığımızda bizimle iletişimlerini sürdüreceklerini, eğer talebi karşılamaz ve hayır dersek ilişkinin bitebileceğini düşünebiliriz” şeklinde konuştu.

HAYIR DEMENİN 5 ADIMI...

1- Duygularınızın ne dediğine kulak verin. Kalbinizin sesini dinleyin.

2- Mantığınızı ve vicdanınızın sesini dinleyin.

3- Dış dünyanın yani çevrenizdekilerin neler söyleyebileceğinizi düşünün ve onların ne dediğine kulak verin.

4- Bütün bu sesleri duyduktan sonra, “evet” ya da “hayır” hangisi doğru ise en doğru kararı verin.

5- Güçlü iradenizle verdiğiniz en doğru kararı uygulayın. Sonuna kadar da vazgeçmeyin.

Tüm bu değerlendirmelerinize rağmen, “hayır” denilmesi gereken talebe yine de “hayır” diyemiyor  ya da içinizde büyük sıkıntı hissediyorsanız, hemen psikiyatristten yardım talep edin.

HAYIR DİYEMEYEN HEP ÖDÜN VERİYOR!

İnsanlarla kurulan bağın zayıflaması endişesi, özellikle bağımlı yapıdaki kişiler için büyük bir endişe kaynağı olduğunu da dile getiren Evrensel, bu kişilerin bağın sürmesi adına hep evet diyerek sürekli ödün vermek zorunda kaldıklarını belirterek şunları söyledi:“Bu kişiler evet dedikleri hayır diyemedikleri için sonrasında yaşadıkları mağduriyet nedeniyle çok üzülürler ama bu döngüden de bir türlü kurtulamazlar. Sırf o insanlar ilişkiyi koparmasın, surat asmasın, küsmesin diye sürekli kendisinden maddi-manevi ödün verir. Borç istendiğinde geri çeviremez. Yardım talep edildiğinde karşı koyamaz.”

YAPISAL BİR SORUN!

“Hayır” diyememenin yapısal bir sorun olduğunu da dile getiren, Evrensel, bağımlı yapıdaki kişilerde ortaya çıkan bir sorun olduğuna dikkat çekti Evrensel şöyle dedi:

“Bu durum, depresyonun belirtileri arasında da yer alabilir. Depresyondaki insanlarda inisiyatif kaybı olur. Kolaylıkla yönlendirilebilirler. Cep telefonu dolandırıcıları bağımlı yapıda ve depresyondaki kişileri kolayca ağına düşürebilmektedirler. Kişide bazı tehditlerle korkular uyandırılarak sanki hipnotize edilmiş gibi komutlara uyması sağlanabilir. Normalde çok iradeli, makam mevki sahibi bir insanın kendi nefsinin taleplerine hayır diyemediği de olur.”

DEPRESYONA GİRENLER VAR

Doç. Dr. Evrensel, yıllar boyu hayır diyemediği için depresyona giren kişiler bulunduğuna dikkat çekti. Evrensel “Bu kişilerde ilaç tedavisi ve terapi birlikte uygulanmalı. Eğer ilaçla depresyonu tedavi eder ve suni bir iyilik hali yakalanır, zemindeki kişilik yapısına müdahale edilmez ise tedavinin ardından yine aynı tablo karşımıza çıkacaktır.”

BUGÜN GAZETESİ 

Bu haber 1,096 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,793 µs