En Sıcak Konular

Beslenmede eksilen besin maddelerine dikkat!

5 Şubat 2015 11:19 tsi
Beslenmede eksilen besin maddelerine dikkat! Beslenmenizde bu besin maddelerinin eksikliğine dikkat edin! Vitamin ve mineralleri size fayda sağlayacak miktarlarda tüketmek sağlığınız için yapabileceğiniz en öenmli şey!

Artan gıda teknolojileriyle birlikte yiyecek tüketimimiz artsa da yiyeceklerden aldığımız besleyici maddeler azaldı. Karnımızı tıka basa doyursak da beslenme kalitemiz düştü. Sonuç olarak fazla kilolu ve kötü beslenen insanlar oluverdik.

Rafine unlarla üretilen işlenmiş gıdalar ve işlenmiş şeker yüksek kalori miktarı sağlamasına rağmen besin maddeleri bakımından yetersizdir. Yağ, protein ve karbonhidrat gibi makro besinler bu noktada önem taşımıyor. Önemli olan vitamin ve mineraller gibi mikro besinleri tüketmek.

Mikro besin maddelerinin yetersiz tüketimi migren, yorgunluk ve anksiyete bozukluklarına sebep olabilir. Uzunca bir süre bu şekilde mikro besinler açısından yetersiz beslenildiğinde ise osteoporoz ve kalp hastalığı gibi oldukça ciddi durumlar ortaya çıkıyor.

Uzmanlar beslenmenin 5 anahtar besin maddesini nasıl ve ne kadar tüketmeniz gerektiğini açıkladı! İşte sağlık için gerekli 5 mikro besin maddesi!


Magnezyum


Magnezyum hücrelerinizin yüzlerce biyokimyasal reaksiyon için hitiyaç duyduğu en temel besin maddesi. Hücrelerin enerjisini sağlayan ATP'lerin aktif hale gelebilmesi için magnezyumla bağ kurması gerekir.

Yapılan araştırmalar magnezyum eksikliğinin kanser, felç, ve hatta tip 2 diyabet hastalığına bile yol açabildiğini gösterdi.

Neden magnezyum eksikliği yaşıyoruz? Magnezyum sebze, meyve gibi tam besimlerde bulunuyor. Birçok kişinin yoğun miktarda tükettiği işlenmiş gıdalar magnezyum açısından yeterli değil.

Ne yapmak lazım? Baklagil, kinoa ve kahverengi pirinç gibi tam tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, çekirdekler ve fındık çeşitleri iyi birer magnezyum kaynağıdır. Bu yiyecekleri tüketebilir ya da günde 200mg ile 400mg arasında değişen magnezyum takviyelerinden alabilirsiniz.


Omega-3


Omega-3 yağ asitleri birçok kronik hastalığın temelinde bulunan iltihapları önler.

Ayrıca yapılan araştırmalara göre omega-3 yağ asitleri depresyon ve bunamayı engelliyor, kanser riskini azaltıyor ve eklem sağlığını güçlendiriyor!

Neden omega-3 eksikliği yaşıyoruz? İnsanlar tarihin ilk çağlarında, yoğun olarak omega-3 yağı bakımından zengin balıklarla besnlenmiş ve bu ihtiyaçlarını karşılamakta sorun yaşamamışlar. Fakat balık çeşitleri günümüzde oldukça seyrek tüketilmekte.

Ayrıca tüketilen sağlıksız yiyeceklerde bulunan omega-6 yağı, faydalı omega-3 yağlarının vücutta kullanımını engelliyor.

Ne yapmak lazım? Her hafta en az 1 öğün yağlı balık türlerini tüketerek omega-3 ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Organik etler ve yumurtalarda oldukça kuvvetli birer omega-3 kaynağıdır.

Omega-3 eksikliğini gidermek için balık yağı tüketebilirsiniz.


E vitamini


E Vitamini serbest radikalleri yokeden ve nötrleştiren güçlü bir antioksidan. E vitamini ayrıca bağışıklık sistemi için de büyük bir önem taşıyor. Vücuda bakteri ve virüs istilalarını önlerken, alyuvarlara yardım edip oksijen temin eden E Vitamini, vücudun düzgün gelişimi için önemli.

Neden E vitamini eksikliği yaşıyoruz? Birçok kişi et ağırlıklı sebze açısından yetersiz bir şekilde besleniyoruz ve bu da E vitamini açısından yetersiz gıda tüketimine neden oluyor.

Ne yapmak lazım? E vitaminini, fındıklar, çekirdekler, keten tohumu yağı, zeytinyağı, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve avokado gibi yağ içeren yiyeceklerde bulabilirsiniz.

E vitaminini besin takviyesi olarak almak tavsiye edilmezken beslenme biçiminizi değiştrerek bu vitaminin besleyiic özelliklerinden faydalanabilirsiniz!


Demir


Kanda bulunan al yuvarlar, demir minerali sayesinde akciğerlerden hücrelere ve tüm vücuda oksijen taşıyabiliyor. Demir eksikliği genellikle anemi, yani kansızlıkla bir tutulur fakat bu aşamaya gelmeden de başka problemlere yol açabilir.

Demir eksikliği üzerine yapılan araştırmalarda, bu sorunu yaşıyan kişilerin hafıza, dikkat ve öğrenme problemleri yaşadığı tespit edildi.

Neden demir eksikliği yaşıyoruz? Demir eksikliği birçok farklı nedenden ötürü ortaya çıkabilir. Yoğun geçen mensturasyon dönemi, işlenmiş gıdaların fazla tüketilmesi, kırmızı etten uzak durmak gibi sebeplerden ortaya çıkabilir.

Ne yapmak lazım? Demir eksikliğini gidermek için besin takviyesi almak çok pratik bir çözüm değil. Bu mineral eksikliği için öncelikle bir kan testi yaptırmalı ve test sonuçlarına göre hareket etmelisiniz.

Eğer demir eksikliğiniz yüksek seviyelerde değilse, ilaç kullanmanıza gerek olmadan beslenme çözümleriyle bu sorunu halledebilirsiniz.


D Vitamini


Son 20 yıldır D vitamini kalsiyum mineralinin absobe edilmesiyle ilişkilendiriliyor. Diyabet, depresyon, kanser, çoklu skleroz, kalp hastalıkları ve kronik yorgunluk gibi şikayetlere D Vitamini eksikliği neden olabiliyor.

D vitamini ayrca vücut içerisinde bir vitaminden çok bir hormon gibi hareket ediyor. Bu değişkenliğin önemi ise asla gözardı edilemez. D vitamini, vücutta bulunan tüm hücrelerin en iyi şekilde işlemesi için son derece gerekli.

Neden D vitamini eksikliği çekiyoruz? İnsanlar güneşte vakit geçirdiklerinde D vitamini üretirler. Dışarıda güneş altında geçirdiğimiz süre azaldıkça D vitamini üretimi yavaşlıyor.

Ne yapmak lazım? D Vitamini eksikliğini tespit etmek için bir takım testlerden geçmelisiniz. Eğer D vitamini eksikliğiniz olduğu saptanırsa, bir besin takviyesiyle vitamin değerlerinizi dengelemeniz önerilir.

Diğer yandan yağlı balıkları tüketmek, gübneşte vakit geçirmek de etkili olabilir. 



Bu haber 1,237 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,473 µs