En Sıcak Konular

Hangi besinler beyni nasıl etkiliyor?

5 Şubat 2015 11:13 tsi
Hangi besinler beyni nasıl etkiliyor? Fonksiyonel tıp nörologları beslenme biçiminizi değiştirerek hastalıkların üstesinden gelebileceğinizi söylüyor. Hastalıklarınızın tedavisi çatalınızın ucunda olabilir!

Birçok kişi hastalıklarla mücadele ederken hastalık belirtilerini geçiren ilaçlardan medet umuyor. Fakat beslenme seçimlerimiz kendi sağlığımız için yapabileceğimiz en önemli şey. Her gün yaptığımız seçimler sayesinde hastalıklarla savaşabiliriz.

Bugün yaygın olan yüksek karbonhidratlı, düşük yağ oranlı beslenme biçimi beyinle bağlantılı olan kronik baş ağrıları, uykusuzluk, anksiyete, depresyon, epilepsi, şizofreni ve hareket kabiliyetleri gibi hastalıklara neden oluyor.

Kalp sağlığını güçlendirmek için kalp dostu bir beslenme biçimi benimsememiz gerektiğini anlamış bulunuyoruz. Şİmdi anlamamız gereken konu ise genel sağlığımız için beyin dostu bir beslenme biçimi tercih etmemiz gerektiği!

Peki beslenme seçimlerimiz besinleri nasıl etkiliyor?


Vücudumuzun sessizce ilerleyen tehlikesi iltihaplar!


İltihap kaynaklı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar sorunun kaynağını değil yalnızca hastalık semptomlarını tedavi ediyor.

Araştırmacılar, beyin hastalıkları gibi dejeneratif sağlık koşullarının iltihaplardan kaynaklandığını biliyor. Yani dizinizdeki romatizmal rahatsızlığın sebebi iltihaplanma sürecinin yıprıtıcı etkileri. Günümüzde vücutta oluşan iltihaplara neyin sebep olduğu biliniyor.

Birçok doktora göre gluten ve yüksek karbonhidrat içeren beslenme şekilleri beyin kaynaklı iltihapların en büyük sebebi!


Kan-şeker bağlantısı!


Alzheimer ve Tip 2 diyabet hastalığı ilerleyen yaşlarda oldukça sık rastlanan rahatsızlıklardan. Eğer bu hastalıklar ailenizde bulunuyor ve siz bunları önlemek için hiçbir şey yapmıyorsanız, ileride bu sorunlarla karşılaşma ihtimaliniz artıyor.

Birçok doktor Alzheimer hastalığından "tip 3 diyabet" şeklinde bahsediyor. Bunun sebebi ise Alzheimer hastalığının diyabete bağlı olması ilk bakışta pek manyıklı görünmüyor. Fakat bu ikisi arasındaki bağlantı incelendiğinde Alzheimer ve diyabet arasında büyük bir ilişki olduğu belirginleşiyor.

Diyabet kan şekerinin yükselmesiyle ortaya çıkıyor. Yükselen kan şekeri direkt olarak beyin hücrelerinde toksik etki yaratıyor. Yapılan nöroloji araştırmalarında yüksek kan şekeri seviyelerinin, özellikle beynin bilişsel işlevlerini ve hafıza fonksiyonunu kontrol eden bölgelerinin büzüşmesine sebep oluyor.

İdeal kan şekeri seviyesi için şeker gibi korbonhidratlar, nişastalı yiyecekler ve içeceklerde bulunan sıvı formdaki şekerden uzak durmalısınız.


Yağlar daha zeki olmanızı sağlar!


Eğer beslenme planında öncelik verilmesi gereken bir konu varsa o da yağların faydalarıdır! Karbonhidrat tüketimini kısıtlamanın ardından beyniniz için yapabileceğiniz en iyi şey, şağlıklı bir yaşam sürmeniz için gerekli yağları tüketmektir.

Yiyeceklerde bulunan yağlar beynin güç kaynğıdır. Mayo Kliniği'nde 2012'de Alzheimer hastaları üzerinde yapılan bir çalışmada yüksek yağ ve düşük karbonhidrat içeren diyetle beslenen hastaların %44 oranında iyileşme kaydettiği görüldü.

Fakat tüm yağların aynı etkiyi yaratmadığını unutmayın. Trans yağlar ve endüstriyel sebze yağları, ilenmiş yağlar bu sağlık faydalarını sağlamaktan çok size zarar verir.

Sağlıklı bir beyin için tüketmeniz gereken yağlar doğal formda bulunan faydalı yağlardır. Zeytinyağı, avokado, pastörize tereyağı, ceviz yağı, hindistan cevizi yağı gibi doğal ve besleyici ürünleri tercih etmelisiniz.

Ayrıca yiyeceklerinizi doğal besinlerle beslenmiş büyükbaş hayvanlar, balıklar, pastörize yumurtalar , fındıklar ve tohumlardan tercih edin.


Glutenden uzak durun!


Gluten kaynaklı sağlık sorunlarından ve son dönemde çok popüler olan glütensiz beslenme trendinden haberiniz vardır. Son zamanlarda glutensiz beslenmenin bu kadar popüler olmasının nedeni ise gluten üzerine yapılan çalışmaların ilgi çekici olması.

Uzmanlar yalnızca çölyak hastalığından değil, gluten hassasiyetinden ve bu hassasiyetin yarattığı nörolojik problemlerden bahsediyor. Depresyon, dikkat eksikliği, sinir zedelenmesi, migren, epilepsi ve hareket kabiliyetini engelleyen rahatsızlıkların kaynağında gluten tüketimi yatıyor.

İltihaplanmaya neden olan etkenlerden biri olarak görülen gluteni beslenme planından çıkaran hastaların, kronik hastalıklardan kurtulmaya başlandığı görüldü.


Hangi besinler beyni nasıl etkiliyor?


Beslenme biçiminizde yapacağınız değişiklikler ilk başlarda zor olsa da zaman içerisinde sağlıklı yiyeceklerin lezzetine kapılacak ve hastalıkları kendinizden uzak tutacaksınız.

Sebze ve meyveler bakımından zengin, düşük glisemik indeksli, az tahıl içeren beslenme şekli sizi migren, epilepsi, gluten hassasiyetinin yarattığı rahatsızlıklar, sindirim problemleri gibi birçok sorundan uzak tutar. 



Bu haber 1,318 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,833 µs