En Sıcak Konular

Çocuğa ev ödevi verilmeli mi verilmemeli mi?

23 Ocak 2015 10:34 tsi
Çocuğa ev ödevi verilmeli mi verilmemeli mi? Öğrenmenin birincil koşulu tekrar! Bilgiler tekrar edilmedikçe unutuluyor.

Öğrenmenin birincil koşulu tekrar! Bilgiler tekrar edilmedikçe unutuluyor. Çocuklar bilgiyi ne kadar tekrar ederlerse o kadar iyi öğreniyor. Bu tekrarlar okulda yoğun yapılabiliyorsa bu durumda eve fazla iş kalmıyor.
Okulda yeterli tekrar yapılamıyorsa çocukların mutlaka eve geldiklerinde tekrar yapmaları gerekiyor.

Ödevin verilip verilmemesinden ziyade verilen ödevin niteliğinin önemli olduğunu belirten Şişli Florence Nightingale Hastanesi’nden Uzm. Psikolog Belgü Kaçmaz, “Ödev, öğretmenlerin her gün öğrenciler okuldan eve döndüklerinde, bir sonraki güne hazırlanmaları ve/veya o gün öğrenilen dersi tekrar etmeleri ya da yeni bir bilgiyi öğrenmeleri için verilen alıştırmalardır. Bu noktada öğretmenin, ebeveynin ve öğrencinin ödeve yaklaşımı; ödevlerin yapılması ve ödev yapmanın faydasını arttırıcı etkisi olması açısından önemli” diye konuştu.

EBEVEYN YAKLAŞIMI NASIL OLMALI?

Öncelikle ödevin bir amaç değil, tekrar için bir araç olduğunun farkına varmanın yararlı olduğuna vurgu yapan Psikolog Kaçmaz, “Çocuklar zaten okulda tüm bir günü yeni bilgiler öğrenerek ve yorularak geçirmekte. Eve gelince rahatlamaya ve biraz boş zamana hakları var. Eğer ödevleri eve gelir gelmez yapılması gereken birer yük olarak görürseniz çocuklarınız da sizin gibi düşüneceklerdir.

Çok ısrarcı olmak, çocuk eve girdiği anda ‘hemen ödevine otur’ demek pek etkili olmayacaktır” dedi. Kaçmaz, bunun yerine neler yapılabileceğini de özetledi:

1- Çocuğun okul sonrası vaktini  birlikte planlamak, plan yapılırken çocuğun ihtiyaçlarını ve çalışma alışkanlıklarını göz önüne almak,

2- Ödevlerin belirli bir zaman diliminde yapılması için anlaşmak ve yapılmadığı takdirde çocuğu cezalandırmayarak öğretmenle iletişime geçmek ve öğretmenin eğer gerekiyorsa bir yaptırım uygulaması.

3- Ödevleri bir başarı kriteri olarak almak yerine tekrar alıştırmaları olarak görmek. Baskıcı yaklaşım sade-ce ödevden değil okuldan soğutur.

4- Yeterince dinlenmesine izin vermek, hobi ve ilgi alanlarına zaman dilimi ayırması için destek olmak. Sanat ya da spor dalıyla uğraşan öğrencilerin çok da başarılı oldukları unutulmamalıdır.

5- Çocuk ısrarla ödevine oturmuyorsa mutlaka bir uzmandan destek almak gibi daha yapıcı davranış biçimleri uygulamaya konulabilir.

SIKILIYOR ÇÜNKÜ...

Ödevin ilkokul 1. sınıftan itibaren yerine getirilmesi gereken sorumluluk olduğunu ifade eden Psikolog Kaçmaz, çocukların artık anaokulundan itibaren eve bir alıştırma getirdiğini ve çoğu zaman severek yaptığını, bitirince anne babasına gösterip, gurur duyduğunu söyledi. Kaçmaz, “Peki ne oluyor da okul hayatına bu şekilde başlayan çocuk daha sonra ödev yapmaktan sıkılıyor” diye sordu, yanıtını da verdi:

ÖDEVLER EBEVEYNLE YAPILINCA...

“Bu durumun başında öğretmenin çocuğun yaşına göre fazla ve niteliksiz ödev vermesi gelmekte. Bu fazla ödevleri bitiremeyen çocuğa ebeveyn baskısı geliyor ve çocuk bunalıyor. Diğer  neden ise ebeveyn ilkokul 1. sınıftan beri çocuğun ödevini onunla birlikte yapıyor ve çocuk sorumluluk almayı öğrenemiyor. Büyüdüğünde ise ödevini tek başına yapması bekleniyor fakat çocuk bunu öğrenemiyor. Ailedeki ilişkiler gerginleşip ödev çocuk ve  ebeveyn için sorun halini alıyor.”

bugün

Bu haber 1,214 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,947 µs