En Sıcak Konular

Çocuk sağlığı konusunda doğru bilinen yanlışlar

20 Ocak 2015 11:34 tsi
Çocuk sağlığı konusunda doğru bilinen yanlışlar Çocuk sağlığı konusunda doğru bilinen yanlışlar ciddi hastalıklardan hayati tehlikeye kadar gidebilen tablolara neden olabiliyor

Bebekleri için ellerinden gelenin en iyisini yapmak isteyen ebeveynlerin uzmanların önerileri ile hareket etmesi büyük önem taşıyor.


Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Dicle İnanç, bebek ve çocuk sağlığı konusunda halk arasında doğru bilinen yanlışları sıraladı.

Yeni doğan her bebekte sarılık görülür

*Yanlış! Yeni doğan her bebek sarılık olmaz. Erken doğan, düşük doğum tartılı, çok iri, tartı kaybı fazla ve kan uyuşmazlığı olan bebeklerde sarılık riski fazladır. Yeni doğan sarılığı sanıldığının aksine bulaşıcı değildir.

Sarılıkta şekerli su ve sarı giydirmek iyi gelir

*Yanlış! Sarılık olan bebeğe asla su ya da şekerli su verilmemelidir. Sarılık olan bebeğin sık sık anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir. Üstelik sarı renk giydirilince sarılık geçmez.

Her çocukta idrar yolu enfeksiyonu olur ve hemen geçer

*Yanlış. Tekrarlayan ve tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonları ilerİde böbrek yetmezliğine yol açabilir. Uzmana başvurulmalıdır.

Yeni doğan bebeklerin cildine tuz sürmek isilik ve pişiği önler

*Yanlış! Çok yanlış ve tehlikeli bir inanıştır. Ciltten emilen tuz, bebeğin ölümüne bile sebebiyet verebilir. Bunun için eczanelerden pişik önleyici ürünlerin alınması daha doğrudur.

Kabız olan bebeğe zeytinyağı içirilmelidir

*Yanlış! Bebeklere doğrudan zeytinyağı içirmek doğru değildir. Tam içtiği esnada öksürükle zeytinyağı akciğerlere kaçabilir ve kabızlıktan daha tehlikeli bir tablo ortaya çıkabilir.

Deri döküntüleri geçicidir

*Yanlış! Deri döküntüleri bazen çok önemli hastalıkların habercisi olabilmektedir. Vücudun neresinde ve ne şekilde olduğu mutlaka bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilmelidir.

Diş çıkaran bebeğin ateşi hızla artar ve ishal olur

*Yanlış! Diş çıkarma döneminde bebeğin vücudu ısınır. Ancak ateş düşürücü gerektirecek kadar ateşi çıkmaz. Bu dönemde bebeklerin kakasında yumuşama olur ancak  ishal, ateş ya da karın ağrısı olmaz.

Çocuklarda tansiyon olmaz

*Yan­lış! Ye­ni do­ğan dö­ne­min­den iti­ba­ren be­bek­le­rin tan­si­yo­nu­na ba­kı­la­bi­lir ve tan­si­yon öl­çü­mü ço­cuk­la­rın mu­aye­ne­si­nin bir par­ça­sı ol­ma­lı­dır.
Be­bek­le­ri uyu­tur­ken saç ku­rut­ma ma­ki­ne­si ya da elek­trik sü­pür­ge­si se­sin­den ya­rar­la­nıl­ma­lı

*Yan­lış! Gün için­de uzun ve sık atak­lar şek­lin­de ağ­la­yan ko­lik­li be­bek­ler, bu alet­le­rin se­si­ni, an­ne kar­nın­da duy­duk­la­rı ses­le bağ­daş­tır­dık­la­rı için sa­kin­le­şe­bi­lir­ler an­cak ço­cuk­la­rı bu yön­tem­le uyut­mak doğ­ru de­ğil­dir.

“Bebeklerin emzik emmesi diş eğriliğine, dudak sarkmasına sebep olur; parmak emmeleri daha iyidir”

Yanlış! Bebeklerin emzik emmesi 2 yaşına geldiğinde, parmak emmesi ise 3 yaşına geldiğinde bıraktırılmalıdır. Süreç uzarsa çocukların diş ve damak yapısı bozulur.

bugün



Bu haber 1,174 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,858 µs