En Sıcak Konular

Kekeme çocuğa ne yapmalı?

14 Ocak 2015 12:52 tsi
Kekeme çocuğa ne yapmalı? Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİLKOM) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sertan Özdemir, çocuklarda kekemeliğin geçmesi için terapi sürecine ailelerin de katılması gerektiğini söyledi.

Merkezin Dil ve Konuşma Terapisti de olan Özdemir, bir tür konuşma bozukluğu olan kekemeliği tek nedene bağlamanın doğru olmadığını anlattı.

Kekemeliği artıran, tetikleyen, belli durumlarda azaltıp çoğaltan etkenler bulunduğunu belirten Özdemir, şöyle devam etti:

"Türkiye'de, 'Kekemeliğin nedeni, yaşanan psikolojik travmadır' yanılgısı bulunuyor. Bu bilgi doğru değil. Kekemelik çok boyutlu bir sorundur. Bu konu, dil ve konuşma terapistleri tarafından ele alınmalıdır. Kekemelik, genellikle dil gelişiminin erken dönemlerinde, 2-5 yaş arasında başlıyor. Kekemeliğin başlayabilmesi için çocuğun konuşma gelişiminde mesafe katetmiş olması gerekir. Konuşma gelişiminde mesafe kateden çocuklarda sebebi bilinmeyen bir biçimde konuşmasında duraksamalar, takılmalar ve tekrarlamalar başlıyor. Aslında 2-5 yaş arasındaki çocukların yüzde 5'i bir şekilde akıcılık sorunu yaşar. Bu çocukların büyük çoğunluğunun okul çağına kadar bu sorunu kendiliğinden atma potansiyeli vardır. Geri kalan ergen ve yetişkin kekemeliği olan bireyler, toplumun yüzde 1'ini oluşturur. Yani ülkemizin yaklaşık 75-80 milyon nüfusu olduğunu düşünürsek şu an 750-800 bin insan bu sorunu yaşıyor."

TEDAVİDE UZMAN YARDIMININ ÖNEMİ

Özdemir, ailelerin, çocuklarında herhangi bir akıcılık kaybı, kekemelik gördüklerinde vakit kaybetmeden bir dil ve konuşma bozuklukları uzmanına başvurması gerektiğini vurguladı.

Kekemelik sorunu yaşayan çocukların yüzde 80'inde bu rahatsızlığın kendiliğinden geçebildiğini ifade eden Özdemir, "Çocuğunuz, kekemeliği kendiliğinden geçmeyen yüzde 20'lik kısma giriyor olabilir. Aileler, çocuklarında kekemeliği fark ettiği zaman mümkün olan en kısa sürede bir uzmana başvurmalılar ancak bilinmelidir ki kekemelik için 'yüzde 100 tedavi' garantisi asla verilemez. Kişi, terapi sürecinde kekemeliğiyle baş etmeyi ve kontrollü konuşmayı öğrenir. Bu öğrenilen kontrollü konuşmanın gündelik yaşama sokulma çalışmalarıyla terapi devam eder" diye konuştu.

TERAPİYE BAŞLARKEN AİLESİYLE BERABER DEĞERLENDİRİLMELİ

Sertan Özdemir, DİLKOM'da, kekemelik sorunu yaşayanların yaş grubuna göre terapiye alındığını ve bunun aylarca sürebildiğini aktardı. Çocuğun, terapiye başlarken sürecin ailesiyle beraber değerlendirildiğine değinen Özdemir, "Kekemelikte, kişinin ailesini ve çevresini de bu terapi sürecine katarak terapiler gerçekleştirilmelidir çünkü yalnızca terapistin gösterdikleriyle başarıya ulaşmak mümkün değildir. Terapide gösterilenlerin çocuğun yaşadığı diğer ortamlarda da tekrar edilmesi ve desteklenmesi gerekir. Terapilerde kekemeliği olan çocukların ailelerinin de iletişim tutum ve davranışları yönlendirilmeye çalışılır" değerlendirmesinde bulundu.

Bu haber 1,314 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,093 µs