En Sıcak Konular

Geniz eti çocukların gelişimini etkiliyor

13 Ocak 2015 11:56 tsi
Geniz eti çocukların gelişimini etkiliyor Liv Hospital Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İsmet Aslan geniz eti büyümesinin çocukta büyüme gelişme geriliği, dikkat eksikliği, hiperaktivite, ruhsal, sosyal ve zeka gelişiminde azalma geniz etinin neden olduğunu belirtti.

Aslan, yaptığı açıklamada, geniz eti büyümesinin çocuklar üzerindeki fizyolojik, psikolojik etkileri olduğuna dikkat çekerek, "Çocukta büyüme gelişme geriliği, dikkat eksikliği, hiperaktivite, ruhsal, sosyal ve zeka gelişiminde azalma geniz etinin neden olduğu obstrüktif (tıkayıcı) uyku apne sendromunun yarattığı sıkıntıların günlük yansımalarıdır. En tipik olarak burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hava açlığı, genizden konuşma ses tonu, uyku esnasında horlama ve solunum kesilmeleri şeklinde belirti veren geniz eti büyümesi çocuğun hayatını ciddi anlamda etkileyen sağlık problemlerine neden olabilir" dedi.


"GENİZ ETİ İŞİTME KAYBINA SEBEP OLABİLİR"
Üst solunum yolları enfeksiyonunun burnun en arka bölümündeki geniz etinin biraz daha büyümesine yol açtığını aktaran Aslan, şunları ifade etti:

"Bu büyüme bazen koana denen burnun en arkada bulunan çıkış bölgesinin tıkanmasına neden olur. Bu tıkanma da çocukta günlük aktiviteler esnasında burun tıkanıklığı, hava açlığı, genizden konuşma gibi sıkıntılara neden olurken, gece uyku esnasında da horlama ve daha da önemlisi apne denen uyku esnasında solunum durmaları yaşanır. Horlama basit bir sorundur, etrafı rahatsız eder ancak çocuğun bünyesine çok zarar vermez. Ancak apne çocuğun bütün iç dengesinin bozulmasına neden olur. Apneler esnasında kanda düşen oksijen miktarı dokuların özellikle beyin daha az oksijen ile yetinir. İnsülin direncinin bozulması, hormonal dengenin bozulması, sağ kalp yüklenmesi, hipertansiyon geniz etinin neden olduğu apnelerin çocuğun metabolizması üzerinde yarattığı negatif etkilerden sadece birkaçıdır. Geniz eti ve bademcik büyümesinin neden olduğu patoloji orta kulağı havalandıran östaki kanalının fonksiyon görmemesine ve sonucunda orta kulak boşluğunda hapsolmuş havanın emilerek kulak zarının çökmesine neden olur. Orta kulak boşluğunda hapsolmuş havanın emilmesi sonucu ortaya çıkan negatif basınç, orta kulağı döşeyen dokulardan orta kulak boşluğuna sıvı sızıntısı oluşur. Bu da orta kulak boşluğunda sıvı birikmesi ile karakterize olan, işitme kaybına neden olan effüzyonlu seröz otitis media denen klinik bir tablo ortaya çıkıyor. Eğer önlem alınmazsa bu klinik tablo, ilerde çocuğun ömür boyu sıkıntısını çekeceği adheziv otitis media denen soruna sebep olur. Bu hem kalıcı işitme kaybı, hem de kronik kulak akıntısı ile kişinin geri kalan yaşantısını etkiler."



Bu haber 1,287 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,799 µs