En Sıcak Konular

Diş kırılınca ne yapılır?

29 Aralık 2014 10:56 tsi
Diş kırılınca ne yapılır? Özellikle okul çağındaki çocukların dişleri, kaza ve çarpışmalar sonucunda kırılabiliyor. Çocuğun dişi kırılınca ne yapmalı? Kırık dişe ilk müdahale nasıl olmalı? Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu anlatıyor.

Diş travmalarına en çok rastlanan grup okul çağındaki çocuklar oluyor. Okuldaki koşturmalı oyunlarda çarpmanın sonucunda yaşanan kazalar, spor yaralanmaları ve kavga birçok çocuğun dişinin kırılmasına neden olabiliyor. Hem aile hem de çocuk için can sıkıcı olan bu kazalar genellikle erkek çocuklarında daha fazla meydana geliyor. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu üst çene ön bölge dişlerinin, vurma ve çarpma sonucunda en fazla zarar gören kısım olduğunu belirterek konuyla ilgili görüşlerini paylaştı.

Diş kırılması durumunda ne yapılmalı?
Okul çağındaki çocuklarda meydana gelen yaralanma sonucunda darbenin şiddetine göre dişlerde meydana gelen hasar da farklı olur. Travma sonrası dişlerde gevşeme, gömülme, sallanma, çatlama olabilir. Bazen de dişler köküyle birlikte tamamen yerinden çıkabilir. Önemli olan travma meydana geldiğinde paniğe kapılmamak.

Köküyle yerinden fırlamış olan dişi kurtarma şansı daha fazla. Özellikle çocuk kalıcı diş dönemindeyse (6 yaş ve sonrası) dişlerde kırık varsa kırık parçayı bulmak tedavi sırasında önemli olur. Kökünden çıkan diş asla kuru bir peçetede saklanmamalı. Bu durumda dişin ideal taşıma ortamı ağız içi oluyor. Eğer dişler köküyle birlikte yerinden fırlamışsa yapılması gereken dişin kök yüzeyine dokunmadan su ile yıkamak. Diş dezenfekte edildikten sonra yerine yerleştirilip çocuğa gazlı bez ısırtılarak vakit kaybetmeden diş hekimine başvurulmalı. Ancak bu yöntemde dişin yutulma riski olduğu için diş su ya da süt içine konarak korunabilir.

Kırılan diş nasıl tedavi edilir?
Özellikle çocuğun ön dişlerinin kırılması çiğneme fonksiyonu, konuşma ve psikolojik gelişimi açısından önemli. Travmanın yarattığı etkiye göre kırılan dişlere yapılan müdahale de farklı olabilir. Gelişen teknoloji sayesinde yeni yapıştırma teknikleri dişlerin eski görünümüne kavuşmasına yardımcı oluyor. Kırılan parça mevcutsa, yapıştırma işlemi uygulanarak diş eski formuna kavuşturulabilir. Kırık parçanın olmaması durumunda estetik dolgu ile hasarlı bölgenin tedavisi yapılır. Tedaviyi takiben ilaç desteği verilmiş ise ilaçların düzenli kullanılması gerekir.

Bu tip travmalarda ilk etapta bakıldığında gözle görülen bir hasar olmayabilir. Çarpma ve darbe sonucu meydana gelen hasar aylar sonra eklemde yaralanmalar ve kırıklar şeklinde karşımıza çıkabilir. Bu gibi sonuçlarla karşılaşmamak için travma sonrası çocuğunuzu mutlaka bir diş hekime götürüp detaylı muayene yaptırın. 

Bu haber 1,462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,676 µs