En Sıcak Konular

Bozanın bilmediğimiz faydaları

26 Aralık 2014 10:58 tsi
Bozanın bilmediğimiz faydaları Özellikle büyüme çağındaki çocuklara ve kilo almak isteyenlere bolca tüketmeleri önerilen bozanın besin değeri, faydaları, saklama yöntemleri...

Eli güğümlü, beli bardaklarla çevrili bozacılar artık sokaklarda dolaşmasalar da boza halen eski alışkanlıklarımızın ve geleneklerimizin bir parçası. Özellikle kış aylarında severek içilen boza, bilinen en eski Türk içeceklerinden de biri. Darı irmiği, su ve şekerden üretilen mayalı bir kış içeceği olan bozanın yapıldığı tahıl türlerine göre birçok çeşidi var. Bozanın özellikle sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunduğuna dikkat çeken uzman diyetisyen İpek Ağaca, bu son derece faydalı kış içeceğiyle ilgili merak edilenleri anlattı.

Boza nasıl bir içecek?
Boza, enerji içeriği oldukça yüksek bir içecek. 200 ml (1 su bardağı ) boza ortalama 350 kalori enerji verir. Besleyici değeri yüksek olan bozanın içeriğinde fosfor, çinko gibi mineraller, B1 ve B2 vitamini bulunur.

Türkiye’de genellikle darıdan yapılan boza, başka ülkelerde yapıldığı yerin başlıca ürününe göre mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday, karabuğday, arnavutdarısı, gernik gibi tahılların unu, bazen da pirinç ve ekmek, nadir olarak da kenevir unu ve karamuk mayalandırılarak yapılır.

Bozanın faydaları neler?
Aktif mayalar sayesinde sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunur; yani bozanın probiyotik etkisi var. Mayalanması sırasında oluşan laktik asit de sindirim sistemi için oldukça önemli. Boza ayrıca, emziren annelerde süt yapımını artırır, kanserojen maddelerin vücutta oluşumunu engeller, zihni açar ve sinirleri dinlendirir.

Bozayı kimler rahatlıkla tüketebilir?
Zengin karbonhidrat, protein ve B vitamini içeriği nedeniyle boza, büyüme çağındaki gençler, gebeler, emziren kadınlar, sporcular ve kilo almak isteyenler için iyi bir enerji kaynağı. İpek Ağaca, fazla kilosu olan kişilerin ise boza tüketirken bir çay bardağını geçmemelerine ve ara öğün yerine tüketmelerine dikkat çekiyor.

Boza nasıl saklanmalı?
Bozanın serin bir ortamda üç-beş gün saklanabileceğini belirten İpek Ağaca, bu süreden fazla beklemiş olan bozanın besin zehirlenmesine neden olabileceğini, bu nedenle tüketirken dikkat etmek gerektiğini belirtiyor.

 

Bu haber 1,324 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,449 µs