En Sıcak Konular

Soğuk algınlığıyla savaşan şifalı bitkiler

23 Aralık 2014 11:05 tsi
Soğuk algınlığıyla savaşan şifalı bitkiler Soğuk algınlığında en doğal önlemimiz koruyucu bitkisel tedavidir. Soğuk algınlığından korunmak, küçük hastalık sinyallerini atlatabilmek için neleri, nasıl tüketmeliyiz, hangi bitkilerden yararlanmalıyız? İşte adımları

Kış mevsiminde üst solunum yolları hastalıkları hemen hepimizin kapısını bir kez olsun çalıyor. Güçlü bir bağışıklık sistemi sayesinde bu sorundan kurtulmak mümkün. Bağışıklığı kuvvetlendirmek için neler yapmalıyız bir gözden geçirelim…

SOĞUK ALGINLIĞI ÇAYI

Zencefil ve kuşburnunu kaynar su içerisinde 10 dakika kaynatın. Daha sonra kaynamış olan karışımı ocaktan indirdikten sonra üzerine kekik yaprağı, adaçayı yaprağı, kuşburnu meyvesi, tıbbi nane yaprağı, echinacea tentürü  (1-2 damla), zencefil  kökü ekleyip 15-20 dakika kadar demleyin.

Hazırladığınız karışımı günde 2 defa keyifle içilebilirsiniz. (Herhangi bir yan etkiyle karşılaşılmaması için, herhangi bir ilaç kullanan kişilerin mutlaka doktorlarını bilgilendirmeleri, daha sonrasında tüketmelerini öneririm.)

EN ÖNEMLİ 3 ŞEY

Hasta olmamak için yapılması gereken en önemli üç gerçek: Hijyen, el yıkamak ve sağlıklı beslenmek!

3 ana öğün olmazsa olmazımız. Ama bu öğünler atıştırmayla geçiştirilen, fastfood tüketilen, tatlı, hamur işleri yenen öğünler olmamalı. Sağlıklı beslendiğinizi anlamanın en akılda kalan ve uygulaması kolay yolu, 4 yapraklı yoncayı aklınıza getirmek olacaktır. Nedir bunlar; et grubu ( t, tavuk, balık, peynir, yumurta ) , süt grubu (yoğurt, ayran, süt ), sebze–meyve grubu ve ekmek ( emer pirinç, bulgur, kepekli makarna, kuru baklagiller).

Eğer tabağınızda bu 4 besin grubu varsa ve porsiyon kontrolü iyi yapılmışsa siz sağlıklı besleniyorsunuz demektir.

SOĞUK ALGINLIĞIYLA SAVAŞAN BİTKİLER

HÜNNABI SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN


*C vitamini desteği sağlar.

*Astım ve solunum sistemi hastalarına, pektin ve müsilaj etkisi nedeniyle çok faydalı n Balgam söktürücüdür n Lif içeriği yüksek, bağırsakları çalıştırır.

*Şeker oranı düşük olduğu için porsiyon kontrolü yaparak, şeker hastalarına önerilebilir.

ZENCEFİL KÖKÜNÜN LİMONLA DANSI

Limon ile birlikte tüketildiğinde soğuk algınlığına, yağlı bir yemek sonrası ise sindirime yardımcı olur. Boğazınızda veya vücudunuzda kırıklık, halsizlik, ağrı hissettiğinizde taze zencefil rendesi+limon suyu+bal hoş kokusu, lezzeti ve ferahlatıcı özelliğiyle iyi hissetmenize yardımcı olur.

SARIMSAK

Kanın antioksidant kapasitesini arttırır, bağışıklık sistemini destekler.

MÜRVER BİTKİSİNİN GİZEMİ

Bağışıklık sistemini güçlendir. Gribe, öksürüğe ve nezleye faydalıdır. Soğuk algınlığını giderip, göğsü yumuşatır. Nane ile birlikte demlenerek tüketilmesi önerilir.

BOĞAZIN KALKANI ADAÇAYI

Bitkinin içerdiği uçucu bileşenler ağız ve boğazda yerleşen enfeksiyon ve iltihaplarda etkilidir.

IHLAMUR

 Ihlamur çiçeklerinin iltihap giderici ve ağrı giderici özelliği bulunmaktadır. Soğuk algınlığı şikayetlerinin  ve boğazdaki tahrişin azalması yardımcı olur. Demleme yöntemi kullanılır.

YULAF

Sağlığın korunabilmesi için beta-glukan taşıyan yulaf ürünlerinin kullanılması bağışıklık sisteminin desteklenmesi açısından  önemlidir.

EN GÜZEL ANTİOKSİDAN: NAR

Narın kendisi başlı başına bir antioksidan, çekirdekleri ile birlikte çiğnenerek tüketilmesi suyunun sıkılıp içilmesinden çok daha faydalıdır. Ayrıca narın kabuğu kaynamış suda 10 dk bekletilip içildiğinde ishale karşı etkilidir, gargara yapılıp tüketildiğinde ise boğaz enfeksiyonlarına ve ağrıya iyi gelir.

KARABİBER MEYVESİYLE ATEŞİ DÜŞÜRÜN

 Yemeklere lezzet vermesinin dışında, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi bulunmaktadır. Toz edilmiş karabiber meyvesi ile hazırlanan çay gargara şeklinde uygulandığında boğaz enfeksiyonlarına ve ağrının azalmasına yardımcı olacaktır.

C VİTAMİNİ DEPOSU KUŞBURNU

Kuşburnu meyvesi C vitamini bakımından en zengin kaynaklardan biri olarak kabul edilmektedir. Kuşburnu çayı nasıl hazırlanmalı, tam kurutulmuş meyveler parçalanıp 10 dakika kaynatılıp hemen tüketildiğinde içeriğindeki C vitamininden yüksek dozda faydalanılabilir.

SOĞUK ALGINLIĞINA KAKULE

Soğuk algınlığı, bronşit, öksürük, yüksek ateş şikayetlerinin hafifletilmesinde ağız ve boğaz iltihaplarının giderilmesinde etkilidir. Demleme usulü, çeşitli baharatlarla karıştırılarak içilmesi önerilir.

DİYETİSYEN ECE GÜNEY AKKUŞ / BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,186 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,092 µs