En Sıcak Konular

Toprağın narin meyvesi 'YER ELMASI'

22 Aralık 2014 10:40 tsi
Toprağın narin meyvesi 'YER ELMASI' Yer elmasının şekli hayli "şekilsiz." Bu şekilsizliği söz konusu bir "deli" cüzzamlı hastaların parmaklarına benzetiyor, dolayısıyla da cüzzama sebep olduğunu söylüyor. Sebzemiz de gözlerden düşüyor.

II. Dünya Savaşı'nın yoklukla "terbiye" olan mideleri, daha fazla yokluk çekmemek için yer elmasını buyur ediyor ve böylelikle sebzemiz, hem mukfaklarda hem de midelerde hak ettiği yere yeniden kavuşuyor

Yeni dünyanın eski dünyaya lezzetli armağanlarından biri de yer elması. Bakmayın siz adında elma olduğuna, o aslında "resmen" bir sebze. Kış günlerini lezzetlendiren, içimizi ferahlatan tadıyla üzerinde ciddiyetle durulması gereken yiyeceklerden.

Kızılırmak'la komşu olan bahçemizde yer elması da vardı fakat biz onu "kevren kökü" olarak bildik hep. Soğuk kış günlerinde topraktan söküp, bahçedeki muslukta toprağından arındırmak, için buz gibi suyun altında ellerimiz morarıncaya kadar yıkayıp afiyetle yediğimizi hiç unutamam.
     
ZEYTİN YAĞLISI EN SEVİLENİ

Şekilsiz görüntüsüne inat güzel bir lezzeti vardır. Kabuğunu soyduğunuzda turpa benzetebilirsiniz fakat, turpun "baharlı" tadından uzak daha tatlı bir tadı vardır. Dokusuyla da turpu andıran yer elmasının farkı, hem çiğ hem de pişirilerek yenmesinde.

Havuç ve biraz pirinç ilâvesiyle yapılan zeytinyağlısı pek sevilir. Jülyen doğranıp rendelenmiş havuçla harmanlanan yer elmasına biraz dövülmüş ceviz, limon suyu ve zeytinyağı ekleyerek "şık" bir salata yapmak hiç zor değildir. Püresi de güzeldir. Buharda haşlanan yer elması ve patates ( patates 1/3 oranında olmalı ) birlikte ezilerek biraz tereyağı, biraz zeytinyağıyla çok lezzetli bir püre olur ki, patates püresinin yakıştığı her yerde o da kendisine rahatlıkla yer bulacaktır.

İtalyan ve Fransız mutfaklarında bir klâsik olarak kabul görür. Özellikle Fransızlar'ın kremalı yer elması çorbası çok bilinen ve sevilen bir yiyecektir. Bizim coğrafyamızda ise bu çorba yoğurt ve yumurtayla terbiye edilerek yapılır. Bazı yörelerde ( henüz tatmamış olsam da ) etli - nohutlu yemeği yapılıyor.

Vejetaryan menülerinde sıklıkla yer alıyor. Yer elmalı pilavın yanı sıra turşusunun da meraklısı çok. Soyulduğunda kolaylıkla karardığı için limonlu suda bekletmek veya pişirme suyuna limon suyu ilâve etmek gerekiyor. Yoksa emekler heba olabilir.
    
ŞEKLİ HAYLİ ŞEKİLSİZ

Anavatanı Kuzey Amerika. 1600'lü yılların ikinci yarısında Avrupa'yla tanışıyor. Başlangıçta sevilerek tüketilen bir sebzeyken ortaya bir "deli" çıkıyor ve kuyuya bir taş atıyor. Bu taş uzun yıllar kuyunun dibinde kaldıktan sonra, 2. Dünya Savaşı yıllarında ancak "çıkarılıyor."

Efendim aslında hikâye şöyle: Malûmunuz üzere yer elmasının şekli hayli "şekilsiz."

Bu şekilsizliği söz konusu "deli" cüzzamlı hastaların parmaklarına benzetiyor, dolayısıyla da cüzzama sebep olduğunu söylüyor. Sebzemiz de böylece gözlerden düşüyor. II. Dünya Savaşı'nın yoklukla "terbiye" olan mideleri, daha fazla yokluk çekmemek için yer elmasını buyur ediyor ve böylelikle sebzemiz, hem mukfaklarda hem de midelerde hak ettiği yere yeniden kavuşuyor.
    
ŞEKER İÇERMEZ DİYETE UYGUN

Nişasta içermediği için şeker hastalarına ve diyet yapanlara önerilen yer elmasının bir kusuru var ki, tüketirken dikkatli olmayı gerektiriyor. Bu kusur yendiğinde herkeste olmamakla birlikte bazı kişilerde ortaya çıkan sindirim güçlüğü. O bakımdan, abartmadan tüketmekte yarar var. Atalarımızın "azı karar çoğu zarar" sözünü bu vesileyle bir kez daha hatırlıyoruz.

O kadar söz ettiğimiz çorbasının tarifini vermemek doğru olmazdı. İşte size bu hafta “Fırınlanmış Kremalı Yer Elması Çorbası”nın tarifini veriyorum. Afiyetler olsun...

FIRINLANMIŞ KREMALI YER ELMASI ÇORBASI

MALZEMELER:


1 kg yer elması
1 büyük patates
3 diş sarımsak
2 kaşık zeytinyağı
1 büyük pırasa
1 büyük domates
1 tatlı kaşığı limon suyu
6 bardak sebze ya da tavuk suyu
2 kaşık krema
1 kaşık doğranmış maydanoz
Tuz, karabiber

YAPILIŞI: 180 derece ısıtılmış fırında, kabukları soyulup doğranmış patates, yer elması ve sarımsakları zeytinyağı, tuz - karabiberle karıştırarak yarım saat fırınlayın. Patatesler daha çabuk pişeceği için daha küçük doğramakta yarar var. İnce doğranmış pırasa ve domatesi suyla kaynatın. Fırınlanmış sebzeleri ve limon suyunu da ekleyip 20 dakika kısık ateşte pişirin. Blenderden geçirdikten sonra kremayı ekleyip biraz daha ateşte tutun. En son üzerine maydanoz serperek servis edin. Herkese afiyet olsun...
 
Metin OKUTAN - BUGÜN GAZETESİ
 

Bu haber 1,386 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,017 µs