En Sıcak Konular

Sinsi hastalıkları doğal yolla önleyin

22 Aralık 2014 10:39 tsi
Sinsi hastalıkları doğal yolla önleyin Kalp-damar rahatsızlığı olanlar, obezite sorunları yaşayanlar, insülin direnci düşük, kolesterolü yüksek olanlar, hareketsiz yaşam sürdürenler, organ içi yağlanma sıkıntısı yaşayanlar, diyabet hastaları sigara tüketenler risk altındasınız

Sağlıklı bir yaşam fırsatını kaçırmamak için ne yapmalıyız?

Öncelikle her şeyin sağlıklı beslenme programı ile başladığını unutmayın. Basit karbonhidrattan uzak dengeli ve sağlıklı beslenme programı uygulayın. Beden kitle indeksinin 25’in üzerinde olmamasına dikkat ediniz. Düzenli egzersizi unutmayın. Haftada en az 3 defa tempolu yarım saat yürüyün. Sigara kullanmayın.

Doğal antioksidanları tüketin

Antioksidanlar özellikle damar işlevleri üzerinde etkilidir. Antioksidanlar bakımından zengin meyve ve sebzelerin düzenli kullanılmasına bağlı olarak kan plazmasında antioksidan seviyesinin yükseldiği ve buna bağlı olarak yüksek tansiyon seviyelerinde düşme sağlanabildiği görülmüştür.

En zengin antioksidan depoları


Domates, soğan, sarımsak, ıspanak, böğürtlen, ahududu, kiraz, çilek, havuç, yaban mersini, erik, nar, portakal, şeftali, kayısı, kırmızı veya siyah üzüm (çekirdekli), karpuz, muz, antioksidan açısından zengindir.

Yemeklerinizi tuz yerine limon ve baharatla tatlandırın

Sodyum alımı 1,5- 2,5 g arasında (4- 6 g tuz) tutulmalıdır. Bu alımı sağlayabilmek için yemeklere tuz ilave edilmemeli, gerekirse tuzsuz ekmek kullanılmalıdır.

Şekerden uzak yaşam

Çok şekerli yiyeceklerden uzak durun. (pasta, dondurma, şerbetli tatlılar, meşrubatlar, meyve suları) Diyette yeterli kalsiyum,
magnezyum ve potasyum alımına özen gösterin. Sucuk, Jambon, salam gibi işlenmiş şarküteri ürünlerini,  ve sosları (ketçap, hardal vb) kısıtlayın.
 
Bamya çiçeği çayı için

Piyasada çaya özellikle kırmızı renk vermesi nedeniyle ilave ediliyor. Özellikle içeriğinde bulunan polifenolik bileşikler nedeniyle antioksidan etkili ve kalp, damar sağlığı üzerinde etkilidir.

Zeytin yaprağı çayı ile rahatlayın

Antioksidan etkili, tansiyon ve kolesterol düşürücü ve kan sulandırıcı etkisi bulunmaktadır.

Fesleğen

Kan basıncını düşürmede etkili, günlük beslenmenizde salatalara, çorbaya, makarnaya ekleyebilirsiniz.

Sarımsak dünyasına dönüş


 Kan da­mar­la­rı­nın gev­şe­me­si­ne ve ge­niş­le­me­si­ne yar­dım­cı olup, kan ba­sın­cı­nı dü­şür­me­de et­ki­li. Da­ha iyi et­ki gö­re­bil­mek için hap for­mu­nun alın­ma­sı da­ha efek­tif ola­cak­tır.  (Dok­tor kon­tro­lün­de tü­ke­til­me­li­di­r…)

Ak­di­ke­nin mu­ci­ze­vi gü­cüy­le ta­nı­şın

 İçe­ri­ğin­de­ki an­ti­ok­si­dant­la­rın kan da­mar­la­rı­nı güç­len­di­re­rek kan akı­şı­nı ar­tı­ra­rak kalp sağ­lı­ğı­nı kuv­vet­len­dir­di­ği yö­nün­de araş­tır­ma­lar var­dır.
Trans yağ içeren yiyecekleri tüketmeyiniz

Fla­va­no­id­ler, po­li­fe­no­lik ya­pı­da ve kuv­vet­li an­ti­ok­si­dant içe­rik­li bit­ki bi­le­şen­le­ri­dir. Fla­va­no­id­ler, sağ­lık­lı da­mar olu­şu­mu­nu des­tek­ler. Gün­lük 5 por­si­yon seb­ze ve 4 por­si­yon mey­ve tü­ke­ti­mi gün­lük fla­va­no­id ih­ti­ya­cı­nı kar­şı­lar.

Tar­çın


Her gün dü­zen­li tar­çın tü­ke­ti­mi­nin özel­lik­le di­ya­bet­li ki­şi­le­rin kan ba­sın­cı­nı dü­şür­me­de et­ki­li­dir.

Fes­le­ğen

Kan ba­sın­cı­nı dü­şür­me­de et­ki­li, gün­lük bes­len­me­niz­de sa­la­ta­la­ra, çor­ba­ya, ma­kar­na­ya ek­le­ye­bi­lir­si­niz.

Bit­ter çi­ko­la­ta­sız ­olmaz

Ka­ka­o, bit­ter çi­ko­la­ta, çay, kah­ve, kır­mı­zı üzüm kon­trol­lü ola­rak aşı­rı­ya ka­çıl­ma­dan tü­ke­til­di­ğin­de tan­si­yon ve kalp sağ­lı­ğı üze­rin­de olum­lu et­ki­le­ri bu­lu­nur.

Tan­si­yo­nu li­mon ka­bu­ğuyla önleyin

Tan­si­yon yük­sek­li­ğin­de li­mon ka­bu­ğu­nun al­tın­da­ki be­yaz kı­sım­la be­ra­ber su­yu­nun içil­me­si tan­si­yo­nun düş­me­si­ne yar­dım­cı olur. Yük­sek tan­si­yon ve kalp prob­le­mi olanlar için des­tek te­da­vi ol­du­ğu unu­tul­ma­ma­lı.
 
Dyt. Fitoterapi Uzmanı ECE GÜNAY AKKUŞ - BUGÜN GAZETESİ


Bu haber 1,010 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,881 µs