En Sıcak Konular

Kardeş kıskançlığını azaltın

22 Aralık 2014 10:37 tsi
Kardeş kıskançlığını azaltın Çengelköy Medivia Hospital Hastanesi doktorlarından psikolog Kübra Güven Dirican bu bu sorunun çözümü ile ilgili şu önerilerde bulunuyor:

Kıskançlık, çocuklarda mutsuzluk ve huzursuzluk yaratan bir duygudur. En yaygın karşılaştığımız kıskançlık türü, kardeşler arasında görülen kıskançlıktır. Aşırı düzeyde olmamak şartıyla, kardeşlerin arasında kıskançlık olması doğal bir süreç olarak kabul edilir.

Çengelköy Medivia Hospital Hastanesi doktorlarından psikolog Kübra Güven Dirican bu bu sorunun çözümü ile ilgili şu önerilerde bulunuyor:

Kardeş Kıskançlığını Azaltma Yolları :

• Kardeş ile yaşamayı öğrenmek, çocuk için önemli bir deneyimdir. Kardeşin doğumundan sonra eve adaptasyonu sürecine, büyük çocuğun da dahil edilmesi gerekir. Büyük çocuğu, kabul ettiği ölçüde kardeşinin bakımına dahil etmek önemlidir. Bebeği beslemek, bezini değiştirmek, giyeceği kıyafetleri seçmek gibi konularda yardımının alınması çocuğun bu sürece dahil olmasını sağlayacaktır.

• Yeni doğan bebekler genellikle ilgi odağı olurlar. Kardeşin doğumundan itibaren, büyük çocuğunda bebekliği hakkında anılarından bahsetmek, bebeklik fotoğraflarının bulunduğu albümleri ortaya çıkarmak faydalı olacaktır.

• Büyük çocuk ile, anne ve babanın ayrı ayrı zamanlarda bireysel vakitler geçirmesi, çocuğun onlarla kurduğu ilişkinin geliştirilmesi açısından önemlidir. Özellikle kardeşin yeni doğduğu zamanlarda babanın desteği gereklidir. Anne bebek ile ilgilenirken, baba büyük çocuk ile kaliteli vakitler geçirebilir. Annenin de büyük çocuk ile kısa da olsa birebir zamanlar geçirmesi faydalı olacaktır.

• Kardeşin doğumu ile birlikte, büyük çocuğa ekstra ayrıcalıklar tanınmamalı, kurallar ve düzen değişmemelidir. Örneğin kardeş doğmadan önce kendi odasında yatan çocuğun, kardeşten sonra anne babası ile yatmasına izin verilmemelidir. Eski düzen ve kurallar devam ettirilmelidir ki, çocuk yeni süreci doğallaştırabilsin. Aksi takdirde çocuğun kıskançlıkları hoşgörülmüş ve ödüllendirilmiş olmaktadır.

• Kardeş kavgalarında anne ve babanın, asla hakemlik rolü üstlenmemeleri gereklidir. Kardeşler arası kavga ve çatışmalara anne baba olarak dahil olmak,iki kardeşin kendi arasında problemlerini çözmeyi öğrenmesine engel olur. Tartışmalarda asla taraf olunmamalı, problemi kendi başlarına çözmelerine izin verilmelidir.

• Çocuğun, kardeşe yönelik olumsuz duygu ve düşüncelerini önemsememek yerine, bu duyguları kabul edip, tanımaya çalışmak ve olumsuz duyguları ifade etmesine izin vermek önemlidir.

• Anne ve babanın çocukları ile birlikte daha çok vakit geçirebilecekleri ortak faaliyetler ve planlar yapmaları faydalıdır. Ailece yapılacak hafta sonu aktiviteleri, çocukların arasındaki dayanışma duygusunu arttıracaktır.

• Çocukların iyi davranışları takdir edilmelidir.

• Kardeşler arası kıyaslama ve karşılaştırma asla yapılmamalıdır.

• 'Sen artık Abisin, Ablasın' gibi ifadeler, çocuğa, kardeşi yüzünden aldığı yeni sorumluluklar ve yükler anlamını hissettirebilir. Bu nedenle özellikle çocukları eleştirirken bu ifadeler kullanılmamalıdır.

"Kardeşler arası çatışma ve kavgaların, birbirlerini sevmedikleri anlamına gelmeyeceğini söyleyen Dirican, "Kardeş kıskançlığının doğal olduğunu unutmamalı, bu kıskançlıklar çocukta davranış problemleri yaratıyorsa, aile içi iletişim problemlerine neden alıyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Uzman doktorların nezaretinde yapılacak çalışmalar sonucu bu çocukların yaşları ilerledikçe aralarındaki duygusal bağ güçlenecektir.Çengelköy Medivia Hospital hastanesinde bu konuda yaptığımız çalışmalar neredeyse yüzde yüz başarıya ulaştı diyebilirim" önerisinde bulundu.



Bu haber 1,179 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,068 µs