En Sıcak Konular

Bu hastalığa dikkat!

2 Aralık 2014 11:58 tsi
Bu hastalığa dikkat! Prof. Derya Karadeniz, “Bir gecede birden fazla kâbus görmek uyku hastalığı işareti. Erkekler daha fazla şiddet içerikli rüya görüyor” dedi.

Kâ­bus­la­rın tek­rar­la­yı­cı bir hal alıp, ki­şi­nin uy­ku­su­nu boz­ma­ya baş­la­ma­sı­nın “kâ­bus bo­zuk­lu­ğu­” adı ve­ri­len bir uy­ku has­ta­lı­ğı­na yol aç­tı­ğı­nı vur­gu­la­yan Uy­ku Tıb­bı Der­ne­ği Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üye­si Prof. Dr. Der­ya Ka­ra­de­niz, bu has­ta­lı­ğın Tür­ki­ye­’de gö­rül­me sık­lı­ğı­nın yüz­de 2 ila yüz­de 8 ara­sın­da de­ğiş­ti­ği­ni söy­le­di. Ül­ke­miz­de 5 mil­yo­na ya­kın ki­şi­nin kâ­bus bo­zuk­lu­ğu has­ta­sı ol­ma ris­ki ta­şı­dı­ğı­na dik­kat çe­ken Ka­ra­de­niz, “Kâ­bus bo­zuk­lu­ğu uyu­mak­tan kork­ma­ya ve uy­ku yok­sun­lu­ğu­na ve böy­le­ce da­ha yo­ğun kâ­bus­la­ra ne­den ola­rak uy­ku­suz­luk ve gün­düz uy­uklamasına ne­den ola­bi­li­yo­r” diye konuştu.

Ka­ra­de­niz, rü­ya içe­rik­le­ri­nin hem cin­si­yet­ler ara­sın­da hem de ço­cuk­luk, er­gen­lik, eriş­kin ve yaş­lı­lık gi­bi ya­şa­mın fark­lı dö­nem­le­rin­de fark­lı­lık gös­ter­di­ği­ni vur­gu­la­dı.

Çocuklar hayvanlarla ilgili rüya görüyor

Prof. Dr. Ka­ra­de­niz, 3-7 yaş ço­cuk­la­rın rü­ya içe­ri­ği­ne ba­kıl­dı­ğın­da en faz­la hay­van­lar­la il­gi­li rü­ya­la­rı, bu­nu ta­ki­ben de ai­le bi­rey­le­ri­ni içe­ren rü­ya­lar gör­dük­le­ri­ni söy­le­di. 7 ya­şın­dan iti­ba­ren bu tür rü­ya­lar aza­lı­yor ve er­gen­li­ğe ka­dar da­ha çok aca­yip, kor­ku­tu­cu rü­ya­lar­la bir­lik­te ar­ka­daş­la­rın için­de bu­lun­du­ğu rü­ya­lar ön pla­na çı­kı­yor.

Ergenler kaygılı rüya görüyor

Er­gen­lik, rü­ya içe­ri­ği­nin çok çe­şit­li ol­du­ğu bir dö­nem ola­rak ka­bul edi­li­yor. Ge­nel­lik­le kay­gı, en­di­şe ve duy­gu­la­nım içe­ri­ği yük­sek. Do­ğuş­tan kör olanların rü­ya­la­rı­ ise da­ha çok işit­sel içe­rik­li rü­ya­lar oluyor.

Rüyaların hatırlanmaması kaliteli uykunun işareti

Rü­ya­la­rın ha­tır­lan­ma­sı sağ­lık­lı bi­rey­ler­de fark­lı­lık gös­te­ri­yor. Rü­ya­la­rın ha­tır­lan­ma­ma­sı­nın ka­li­te­li bir uy­ku uyun­du­ğu­nun gös­ter­ge­si ol­du­ğu­na işa­ret eden Prof. Dr. Ka­ra­de­niz, söz­le­ri­ni şöy­le sür­dür­dü: “Rü­ya­la­rın ha­tır­lan­ma­sı ise, rü­ya sı­ra­sın­da uyan­ma­nın ya­ni ge­ce uy­ku­su­nun bö­lün­dü­ğü­ne işa­ret eder. Sa­bah özel­lik­le REM uy­ku­sun­dan uya­nır­sak, son gör­dü­ğü­müz rü­ya­yı kı­sa sü­re­li ola­rak ha­tır­la­ya­bi­li­riz. Eğer bu rü­ya bi­zi çok et­ki­le­yen bir içe­ri­ğe sa­hip ise, bir­kaç gün sü­rey­le de ha­fı­za­mız­da tu­ta­bi­li­riz. Bu­na kar­şın, ba­zı ki­şi­ler­de ge­ce rü­ya­la­rı­nı ha­tır­la­ma­ya yö­ne­lik ge­ne­tik bir yat­kın­lı­ğın var ol­du­ğu da öne sü­rül­mek­te­dir.”

Sabırlı kişilik özelliği ile ilişkili

Kâ­bus­la­rın ço­ğu sa­bır­lı ki­şi­lik özel­lik­le­ri ile iliş­ki­li. Kâ­bus bo­zuk­lu­ğu uyu­mak­tan kork­ma­ya ve uy­ku yok­sun­lu­ğu­na ve böy­le­ce da­ha yo­ğun kâ­bus­la­ra ne­den ola­rak uy­ku­suz­luk ve gün­düz uy­ku­lu­lu­ğu­na ne­den ola­bi­li­yor. Has­ta­lı­ğın ne­de­ni bi­lin­mi­yor, te­da­vi ilaç­la ya­pı­lı­yor.

Ya­tak­ta eş­le­ri­ni ya­ra­lı­yor­lar

REM Uy­ku­su Dav­ra­nış Bo­zuk­lu­ğu has­ta­la­rı, sık­lık­la ken­di­si ya da eş­le­ri­ni ya­ra­la­dık­tan son­ra dok­to­ra baş­vu­ru­yor. Her yaş gru­bu­nu et­ki­le­ye­bil­mek­le bir­lik­te ge­nel­lik­le 50 yaş üze­rin­de­ki er­kek­ler­de da­ha faz­la gö­rü­lü­yor.

Kadınlarda aileyle ilgili rüyalar çoğunlukta

Rü­ya­la­rın ge­rek içe­rik­le­ri ge­rek­se or­ta­ya çık­tık­la­rı uy­ku ev­re­si­ne gö­re ka­te­go­ri­ze edil­di­ği­ni söy­le­yen Prof. Ka­ra­de­niz, rü­ya­lar­la il­gi­li ya­pı­lan ça­lış­ma­la­rın ev­de ve­ya uy­ku bi­rim­le­rin­de, ki­şi­le­rin fark­lı uy­ku ev­re­le­rin­den uyan­dı­rı­la­rak gör­dük­le­ri rü­ya­la­rı an­lat­ma­la­rı şek­lin­de plan­lan­dı­ğı­nı ak­tar­dı.

Erkeklerde durum farklı

Prof. Dr. Ka­ra­de­niz, şu sap­ta­ma­lar­da bu­lun­du: “Bu ça­lış­ma­lar, er­kek­le­rin ka­dın­la­ra gö­re da­ha çok ag­res­yon, şid­det ve ha­re­ket içe­ren rü­ya­lar gör­dü­ğü­nü, ka­dın­la­rın ise kor­ku, üzün­tü, mut­lu­luk gi­bi duy­gu­sal içe­rik­li rü­ya­la­rı er­kek­ler­den da­ha faz­la gör­dü­ğü­nü or­ta­ya koy­muş­tur. Ka­dın­lar­da, ai­le, ar­ka­daş­lar ve ev­le il­gi­li rü­ya­lar ço­ğun­luk­ta ol­ma­sı­na kar­şın, er­kek­ler­de pro­fes­yo­nel ha­yat ve mad­di ka­zanç­la il­gi­li rü­ya­lar da­ha ağır­lık­lı­dır.”

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ



Bu haber 1,220 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,782 µs