En Sıcak Konular

İşe hep mi geç kalıyorsunuz? İşte nedeni

27 Ekim 2014 10:13 tsi
İşe hep mi geç kalıyorsunuz? İşte nedeni Randevularınıza sık sık geç mi gidiyorsunuz? Yapmanız gereken işleri not alıyor ancak bunları nereye koyduğunuzu bile unutuyor musunuz? Çocuğunuzun veli toplantısına gitmeyi planlarken, işe dalıp toplantı saatini kaçırıyor musunuz?

Yanıtınız ‘Evet’ ise bu sorunlarınız hemen herkesin yakındığı ‘iş yoğunluğu’ olabilir elbette. Ancak aklınızda bulunsun, bu durumları sıkça yaşıyorsanız, altında yatan neden ‘yoğunluk’ değil, ‘dikkat eksikliği’ olabilir.

Dikkatin 3 evresi

Dikkat oldukça kompleks bir işlevimiz ve kabaca 3 bölüme ayırabiliriz: Dikkati bir şeye odaklamak, odaklandıktan sonra sürdürmek ve dikkati çelen başka bir durum olsa bile kaldığımız yerden tekrar devam edebilmemiz. Ancak dikkat eksikliği yaşayan kişiler bu 3 alanda ayrı ayrı ya da tümünde sorun yaşıyorlar: Herhangi bir şeye odaklanamıyor, dikkatlerini sürdüremiyor veya dikkatleri kolayca çelinip kaldıkları yerden devam edemiyorlar.  

Acıbadem Fulya Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Aylin Aksoy Çoban, dikkat eksikliğinin mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu, çocukluktan itibaren tedavi alanların, akademik ve sosyal açıdan başarılarının yükseldiğin söyledi.

Kalıtımın rolü yüzde 80

Dikkat eksikliğinin çocuklukta başladığını ve toplumda yüzde 5-9 gibi yüksek oranlarda görüldüğünü belirten Çoban, dikkat eksikliğinde risk altında olan kişileri şöyle sıraladı:

Dikkat eksikliği kız çocuklarında daha sık görülüyor. Bu çocuklar büyüyüp erişkin olduklarında dikkati dağınık bir kadın haline geliyor. Kızlarda dikkat dağınıklığının daha çok görülmesinin, genetik taşınmanın şekliyle ilgili olduğuna dair çalışmalar mevcut. Erkek çocuklarında hastalık hiperaktivitenin olması nedeniyle daha gürültülü biçimde seyrederken, kızlarda sadece dikkat dağınıklığı görülebiliyor.

Ailesinde genetik olarak dikkat eksikliği yaşayan kişilerde çok daha yüksek oranda ortaya çıkıyor. Birçok hastalık gibi genetik geçişli oluyor. Kalıtımın rolünün yüzde 80’lere kadar çıktığını gösteren çalışmalar mevcut.  

Aile öyküsünde manik depresif hastalığı olanlarda da sık görülüyor.

Depresyona girebiliyorlar

Dikkat eksikliği aslında tanısı kolay konulan bir hastalık olsa da çoğu zaman atipik depresyonla karıştırılıyor. Çünkü hastalar özellikle yaşamlarında işler yolunda gitmediğinde kolayca depresyona giriyorlar.

Masa başında çalışamazlar

Psikiyatri Uzmanı Çoban, aşağıdaki sorunların altında yatan nedenin dikkat eksikliği olabileceği uyarısında bulunuyor.

Randevularına hep geç kalırlar.

Dağınıktırlar.

Masa başında çalışamazlar.

Uzun vadeli planları yoktur.

Unutkandırlar.

Ani parlayıp ani sönerler

Gözü karadırlar.

Depresif tavır sergilerler.

Takım çalışmasına yatkın olamazlar.

Bağımlılığa yatkın olurlar.

Tedaviyle dikkat ve konsantrasyon süresi uzuyor

Dikkat eksikliğinin ilaç tedavisinin yanı sıra bireysel danışmanlık ve terapilerle tedavi edildiğini de belirten Çoban, “Tedavi ile oldukça yüz güldürücü sonuçlar alınıyor. Dikkat ve konsantras-yonu ve süresini artıran ilaçlar hayat kurtarıcı oluyor. Sanılanın aksine dikkat eksikliği olan hastalarda bu ilaçlar bağımlılık yapmıyor, hastalığın tümüyle önüne geçebiliyor.  Tedaviye başlayan ve takip edilen kişilerin hem akademik hem de sosyal, özel hayatlarında dramatik değişiklikler meydana geliyor. Kişiliğin parçası haline gelen dağınıklık ve aceleciliğin yerini, dingin ve huzurlu bir yapı alıyor.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,059 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,019 µs