En Sıcak Konular

Çocuklarda dikkat eksizliği nasıl çözülür?

13 Ekim 2014 10:59 tsi
Çocuklarda dikkat eksizliği nasıl çözülür? Dikkat eksikliğinin ilaçsız tedavisi mümkün

Dik­kat, beş du­yu­nun ek­sik­siz ça­lış­ma­sıy­la olu­şur­ken; dik­kat ek­sik­li­ği gör­me ve işit­me du­yu­la­rı­nın en az bi­ri­nin az ça­lış­ma­sın­dan kay­nak­la­na­bi­li­yor. İşit­me ve gör­me du­yu­la­rı­nı ge­liş­ti­ri­ci son tek­no­lo­jik yön­tem­ler­le “dik­kat ek­sik­li­ği­” so­ru­nu ilaç
Dikkat eksikliğinin ilaçsız tedavisi mümkün
Tek bir çe­şit dik­kat ek­sik­li­ği ol­ma­dı­ğı­na de­ği­nen, Psi­ki­yat­rist Dr. R. Sab­ri Yur­da­kul, so­ru­nun yo­ğun­lu­ğu­na bağ­lı ola­rak; ha­fif, or­ta ve ağır dü­zey­de gö­rü­le­bil­di­ği­ne vur­gu yap­tı. Ha­fif dü­zey­de dik­kat ek­sik­li­ği­nin, il­köğ­re­tim ça­ğın­da­ki bir­çok ço­cuk­ta mev­cut ol­du­ğu­nu, özel­lik­le uzun sü­re­li sı­nav­lar­da ba­sit ha­ta­lar ya­pa­bil­dik­le­ri­ni, ders­ler sı­kı­cı ol­du­ğun­da il­gi­nin kop­tu­ğu­nu, bu­nun dı­şın­da bü­yük bir so­run ya­şa­ma­dık­la­rı­nı söy­le­di.
 
5 da­ki­ka bi­le der­sin ba­şın­da otu­ra­mı­yor
 
Bu se­vi­ye­de­ki bi­ri­ne, ilaç te­da­vi­si­ne ge­rek kal­ma­dan, birta­kım dik­kat art­tı­rı­cı yön­tem­ler uy­gu­la­na­rak bu so­ru­nun gi­de­ri­le­bil­di­ği­ni be­lirt­ti.
Dr. Yur­da­kul; “Or­ta dü­zey dik­kat ek­sik­li­ğin­de­ki ço­cuk­lar, uzun sü­re­li ve çok ko­nu­lu sı­nav­lar­da ha­ta­lar ya­par­ken, nor­mal ders­ler­de de so­run­lar ya­şa­ya­bi­li­yor. Sı­nav­lar­da zor so­ru­la­rı ce­vap­lan­dı­rır­ken, ba­sit so­ru­la­rı yan­lış ya­pa­rak ken­di­le­ri dâ­hil her­ke­si şa­şır­ta­bi­li­yor­lar. Dik­kat ek­sik­li­ği­ni yo­ğun ya­şa­yan­lar ise, beş da­ki­ka bi­le der­sin ba­şın­da otu­ra­mı­yor, en ufak uya­ran­la dik­ka­ti da­ğı­lı­yor, sı­nav­dan en ön­ce çı­kı­yor, bir ders sü­re­si­ni sı­kıl­ma­dan ta­mam­la­ya­ma­dık­la­rı için sü­rek­li ko­nu­şu­yor, sı­nıf­ta ders es­na­sın­da ge­zi­ne­rek ge­nel­de dü­ze­ni bo­zu­yor­lar. Ders ça­lış­tı­ra­ma­yan ve bil­gi­sa­yar ba­şın­dan kalk­ma­yan ço­cuk­la­rın­dan şi­kâ­yet­çi olan ai­le­ler,  ge­nel­lik­le ile­ri dü­zey­de dik­kat so­ru­nu ile kar­şı kar­şı­ya ka­lı­yo­r” de­di. 

İşitsel de olabilir görsel de

Psi­ki­yat­rist Dr. R. Sab­ri Yur­da­kul, dik­kat ek­sik­li­ği­nin gör­me ve işit­me du­yu­la­rı­nın en az bi­ri­nin az ça­lış­ma­sın­dan kay­nak­lan­dı­ğı­nı ve so­ru­nun tes­pi­tin­den son­ra gör­sel ve işit­şel al­gı eği­tim­le­ri ile ilaç kul­lan­ma­dan çö­zü­le­bil­di­ği­ni söy­le­di.  Dr. Yur­da­kul, “Ço­cuk­la­rı­nın okul ba­şa­rı­sı için kay­gı­la­nan an­ne ba­ba­lar, dik­kat ek­sik­li­ği so­ru­nu ile kar­şı­la­şın­ca en çok ilaç kul­la­nı­mı ko­nu­sun­da en­di­şe ya­şı­yor. En­di­şe­le­ri­nin baş­lı­ca se­be­bi,  ilaç­la­rın ile­ri­ki dö­nem­ler­de be­yi­ne za­rar ver­me­si ve ba­ğım­lı­lık yap­ma­sı kor­ku­sun­dan kay­nak­la­nı­yor. İlaç kul­la­nıl­ma­sı ge­rek­ti­ği za­man ilaç kul­la­nı­la­bi­lir, ih­ti­yaç ol­ma­yan du­rum­lar­da ise ke­sin­lik­le kul­la­nıl­ma­ma­sı ge­re­kir. İlaç do­zu­nu azalt­mak için fark­lı yön­tem­ler­den fay­da­la­nıl­ma­lı­dır. Bu yön­tem­ler dik­ka­tin se­vi­ye­si­ne gö­re de­ğiş­mek­te­di­r” de­di.
 
 Dik­kat ek­sik­li­ği­nin se­vi­ye­si­ne gö­re ilaç­sız te­da­vi edi­le­bil­di­ği­ni, so­ru­nun gör­sel ve işit­sel ola­rak han­gi yön­de ol­du­ğu­nu bil­me­nin iyi­leş­me­yi ko­lay­laş­tır­dı­ğı­nı be­lirt­ti. İşit­sel dik­kat ek­sik­li­ği­nin yo­ğun ol­du­ğu du­rum­lar­da Be­rard İşit­sel Al­gı Yön­te­mi­nin, gör­sel al­gı ek­sik­li­ğin­de ise Nö­ro­fe­ed­back Gör­sel Al­gı yön­te­mi­nin çok et­ki­li ol­du­ğu­nu vur­gu­la­dı.

Nö­ro­fe­ed­back ve Be­rard na­sıl uy­gu­la­nır?

Dik­kat ek­sik­li­ği­ni ilaç­sız or­ta­dan kal­dı­ran nö­ro­fe­ed­back ve be­rard yön­tem­le­ri­nin uy­gu­lan­ma­sı ko­nu­sun­da bil­gi ve­ren Psi­ki­yat­rist Dr. R. Sab­ri Yur­da­kul, “Nö­ro­fe­ed­back me­to­dun­da ka­fa­ya ta­kı­lan elek­trod­lar­la be­yin dal­ga­la­rı öl­çül­mek­te, bu es­na­da bil­gi­sa­yar ani­mas­yon­la­rı gös­te­ri­le­rek dik­ka­tin yo­ğun­laş­ma­sı sağ­la­nır.
 
Nö­ro­fe­ed­back se­ans­la­rı 30 ve­ya 45 da­ki­ka­lık 20 se­ans­tan oluş­mak­ta ve bu dö­ne­min so­nun­da özel­lik­le gör­sel dik­kat­te ar­tış göz­le­nir.
 Be­rard me­to­du ise sağ ve sol ku­la­ğa fark­lı mo­dü­las­yon­da mü­zik din­le­ti­le­rek ku­lak­la­rın eği­til­me­si pren­si­bi­ne da­yan­mak­ta ve so­nuç­ta sağ ve sol be­yi­ne ge­len işit­sel uya­ran­lar ara­sın­da­ki sen­kro­ni­zas­yon ta­mam­la­nıp sö­zel dik­kat ek­sik­li­ği or­ta­dan kalk­mak­ta­dır. Be­rard yön­te­mi, 20 gün bo­yun­ca gün­de 30 da­ki­ka ola­rak uy­gu­la­nı­r” de­di.

BOYU BELİRLEYEN YENİ GENLER KEŞFEDİLDİ

250 binden fazla insan üzerinde yapılan araştırma boyumuzu belirleyen unsurların yüzde 80’inin genetik olduğunu ortaya çıkardı.

İn­san bo­yu ko­nu­sun­da ya­pı­lan en kap­sam­lı araş­tır­ma, ge­ne­tik ya­pı­mız­da­ki ki­mi de­ği­şik­lik­le­rin, ba­zı in­san­la­rın ni­ye da­ha uzun ol­duk­la­rı­nı açık­la­ya­bi­le­ce­ği­ni or­ta­ya çı­kar­dı. 300 ku­rum­dan bi­lim in­san­la­rı­nın Av­ru­pa ça­pın­da 250 bin­den faz­la in­san üze­rin­de yap­tık­la­rı araş­tır­ma­da, in­san bo­yun­da­ki ek san­ti­met­re­ler­le iliş­ki­li 400 ge­nom böl­ge­si be­lir­len­di.
 
Bi­lim in­san­la­rı bu bul­gu­nun, an­ne ba­ba­la­rı, ço­cuk­la­rı­nın bü­yü­me hı­zı ko­nu­sun­da ra­hat­la­ta­bi­le­cek ko­lay bir tes­tin yo­lu­nu aça­bi­le­ce­ği­ni dü­şü­nü­yor. Araş­tır­ma, hüc­re bü­yü­me­si­nin kon­trol­den çık­tı­ğı kan­ser has­ta­lı­ğı ko­nu­sun­da da ay­dın­la­tı­cı ola­bi­le­ce­ği kay­de­dil­di.
Araş­tır­ma­lar bo­yu­mu­zu be­lir­le­yen un­sur­la­rın yüz­de 80'inin, ge­ne­tik ko­du­muz­la iliş­ki­li ol­du­ğu­nu gös­te­ri­yor. An­cak boy­la iliş­ki­li gen­le­rin ve di­ğer DNA özel­lik­le­ri­nin han­gi­le­ri ol­du­ğu, ye­ni keş­fe­di­li­yor.
 
Has­ta­lık­la­rın te­da­vi­sin­de et­ki­li ola­cak
 
Araş­tır­ma­yı yö­ne­ten Exe­ter Tıp Fa­kül­te­si'nden Prof. Tim Fray­ling, "İn­san bo­yu­nu be­lir­le­yen 700'e ya­kın ge­ne­tik var­yant ol­du­ğu­nu be­lir­le­dik.
Bu, boy­dan et­ki­le­ne­bi­len, os­te­opo­roz ve kan­ser gi­bi has­ta­lık­la­rın te­da­vi­sin­de ger­çek­ten et­ki­li ola­bi­le­cek bi­lim­sel so­nuç­lar do­ğu­ru­yor" de­di. 
 
SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ
 

Bu haber 1,665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,091 µs