En Sıcak Konular

Kilonuzdan ilişkiler ve duygular sorumlu

22 Eylül 2014 10:51 tsi
Kilonuzdan ilişkiler ve duygular sorumlu Öyle duygu durumlar oluyor ki insan midesini değil duygularını doyurmaya çalışıyor. Yalnızlık, stres, boşanma, üzüntü gibi nedenler yemek yeme sebebimizin yüzde 75’ini oluşturuyor

Duy­gu­sal iniş çı­kış­lar­da her za­man­kin­den da­ha fark­lı bes­len­me alış­kan­lık­la­rı­na sa­hi­biz. Nor­ma­lin üze­rin­de ye­mek ye­me­ye me­yil­li ol­du­ğu­muz bu dö­nem, ki­lo al­mak için teh­li­ke çan­la­rı­nın çal­dı­ğı bir sü­re­ç… Uz­man Di­ye­tis­yen Gam­ze Şan­lı Ak, “Siz as­lın­da böy­le dö­nem­ler­de kar­nı­nı­zı de­ğil duy­gu­la­rı­nı­zı bes­le­me­ye ça­lı­şı­yor­su­nuz. Ye­mek ye­me duy­gu­sal boş­luk­la­rı dol­dur­mak için yet­mez, si­ze ak­si­ne ki­lo al­dı­ra­rak da­ha bü­yük bir stres içi­ne so­kar” di­ye­rek du­ru­mun teh­li­ke­li ta­raf­la­rı­na dik­kat çek­ti.

Yan­lız­lı­ğın ila­cı   

Ken­di­ni yan­lız his­se­den ki­şi­nin ge­nel­lik­le en ya­kın ar­ka­daş­la­rı ye­mek­ler olu­yor. Özel­lik­le tat­lı, çi­ko­la­ta, cips, ma­kar­na, bis­kü­vi gi­bi yük­sek ve ba­sit kar­bon­hid­rat­lı yi­ye­cek­le­re yön­le­nen ki­şi­le­rin al­gı­la­rı­nın fark­lı ol­du­ğu­nu be­lir­ten Uz­man Di­ye­tis­yen Gam­ze Şan­lı Ak, ki­şi­le­rin kar­bon­hid­rat­la­rın se­ro­to­nin (mut­lu­luk hor­mo­nu­nu) ar­tı­rı­cı et­ki gös­ter­me­si­ne ba­ğım­lı ol­duk­la­rı­nı be­lirt­ti.

Ev­liler faz­la ki­lo alı­yor

Di­ye­tis­yen Ak, ev­le­nen ki­şi­le­rin be­kâr­la­ra oran­la 2.5 ile 4 kg ara­sın­da ağır­lık ar­tı­şı ya­şa­dı­ğı­nı söy­le­di. Ak, şöy­le de­vam et­ti: “Ki­lo al­ma­ya eği­lim­li ol­ma­sı­nın ne­den­le­ri ara­sın­da ilk sı­ra­yı bes­len­me dü­ze­ni alır. Ev­le­nen ki­şi­ler, yal­nız ya­şa­dık­la­rı za­ma­na gö­re da­ha dü­zen­li bes­le­nir­ler. Ru­ti­ne gir­miş iliş­ki­ler­de bel­li bir dü­zen ku­rul­du­ğu için uzun sü­ren ak­şam ye­mek­le­ri geç sa­at­le­re ka­ya­bi­lir.  Kah­val­tı ve öğ­le ye­me­ği­ne oran­la ak­şam ye­mek­le­rin­de da­ha çok çe­şit ve da­ha ağır ye­mek­ler ma­sa­da ye­ri­ni alır. Ar­dın­dan tat­lı ya da mey­ve ve çe­rez ile TV kar­şı­sın­da ye­mek ye­me ey­le­mi de­vam eder. Bu dö­nem­de de ki­lo al­ma­mak için ye­nen mik­tar­la­rın kon­tro­lü önem­li­dir. Ak­şam ye­mek­le­rin­de pro­te­in (et/ta­vuk/ba­lık) ve seb­ze ağır­lık­lı bes­le­nil­me­li, ma­kar­na, pi­lav gi­bi yük­sek kar­bon­hid­rat alı­mın­dan uzak du­rul­ma­lı­dır.”

Bo­şa­nan­ların tercihi

Ki­şi­le­rin bo­şan­ma dö­ne­min­de süt ürün­le­ri­ne yö­nel­di­ği­ni vur­gu­la­yan Di­ye­tis­yen Ak “Bo­şan­ma dö­ne­mi en çal­kan­tı­lı dö­nem­ler­den bi­ri­dir. Eşi­niz­den ay­rıl­dı­ğı­nız­da ken­di­ni­zi bü­yük bir sev­gi boş­lu­ğun­da his­se­de­bi­lir­si­niz bu du­rum­da ya­pı­lan en bü­yük yan­lış ise duy­gu­sal bes­len­me­nin kol­la­rı­na ken­di­ni bı­rak­mak­tır. Sev­gi boş­lu­ğu­nu ye­mek­le dol­dur­mak ki­lo al­ma sü­re­ci­ni baş­la­ta­cak­tır” de­di.

Süt an­ti­dep­re­san et­ki­si

Ken­di­si­ne ge­len da­nı­şan­la­rı ara­sın­da yap­tı­ğı araş­tır­ma­la­ra da­ya­na­rak dep­res­yon yü­zün­den yi­yen ki­şi­le­rin, ge­nel­lik­le süt ürün­le­ri­ne yö­nel­di­ği­ni (don­dur­ma, çi­ko­la­ta, pey­nir gi­bi) be­lir­ten Ak, süt ürün­le­ri kim­ya­sal ya­pı­la­rı ne­de­niy­le an­ti­dep­re­san ilaç­lar­la ay­nı nö­ro­lo­jik et­ki­yi yap­ma­sı­na se­bep ola­rak gös­ter­di. Ak şun­la­rı söy­le­di: “Bo­şan­ma dö­ne­min­de ağ­la­ma kri­zi­ne gir­di­niz ve bir ka­va­noz çi­ko­la­ta kre­ma­sı­nı ye­mek is­ti­yor­sa­nız aman dik­kat! 1 ka­va­nozu 2167 ka­lo­ri­dir ya­ni 144 küp şe­ke­re eş­ de­ğer­dir.”

Teselli yemekleri

Ya­pı­lan araş­tır­ma­lar, nor­ma­lin üze­rin­de ye­mek ye­me se­be­bi­mi­zin yüz­de 75 ora­nın­da duy­gu­sal du­ru­ma bağ­lı ol­du­ğu­nu gös­te­ri­yor. Duy­gu­lar­la ba­şa çık­mak için en sık kul­la­nı­lan te­sel­li ara­cı ise ye­mek. Do­la­yı­sıy­la böy­le du­rum­lar­da ki­şi “te­sel­li ye­mek­le­ri­”ne yö­ne­li­yor. Bu ye­mek­ler­ de ge­nel­lik­le yağlı ve şe­kerli oluyor.

Bo­şan­ma son­ra­sı ‘Bin­ge Ea­ting Sen­dro­mu­’

 Bo­şan­ma son­ra­sı, ye­ni bir ha­yat baş­la­mış­tır. Es­ki ku­ru­lu dü­ze­nin dı­şı­na çık­mış ol­du­ğu­nuz için ken­di­ni­zi gü­ven­lik ih­la­li yap­mış gi­bi de his­se­de­bi­lir­si­niz. Mut­suz his­se­den ki­şinin ki­lo al­dı­ğı­nı be­lir­ten Uz­man Di­ye­tis­yen Ak,  “Ha­yal kı­rık­lı­ğı ki­şi­ye ken­di­ni yal­nız ve ge­le­cek hak­kın­da umut­suz his­set­ti­rir. Bu da ken­di­ne olan il­gi­si­ni kay­bet­me­si­ne ve bel­ki de ki­lo­su­nu umur­sa­ma­ma­sı­na yol açar.Bas­tı­rıl­mış üzün­tü fark edi­lip, ba­şa çı­kıl­ma­dı­ğı sü­re­ce, ‘Bin­ge Ea­ting ‘o­la­rak ad­lan­dır­dı­ğı­mız tı­kı­nır­ca­sı­na ye­mek ye­me sen­dro­mu­na yol aça­bi­li­r” di­ye ko­nuş­tu.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,326 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    18,324 µs