En Sıcak Konular

Alzheimer Derneği'nden korkutan açıklama

22 Eylül 2014 10:49 tsi
Alzheimer Derneği'nden korkutan açıklama Türkiye Alzheimer Derneği'nden korkutan açıklama

Yaşlanan nüfusun artmasıyla birlikte nedeni hala tam olarak bilinmeyen Alzheimer’ın görülme sıklığı da artıyor. Halen dünyada 35 milyon, Amerika’da 5 milyon, Türkiye’de ise 400 bin Alzheimer hastası bulunuyor. Yapılan tahminlere göre bu rakamların 2030’da iki, 2050’de ise üç katına çıkması bekleniyor.

21 Ey­lül Dün­ya Alz­he­imer Gü­nü do­la­yı­sıy­la Tür­ki­ye Alz­he­imer Der­ne­ği, bil­gi­len­dir­me top­lan­tı­sı dü­zen­le­di. Top­lan­tı­da, Tür­ki­ye­’nin de da­hil ol­du­ğu 84 ül­ke­nin 2014 Alz­he­imer ra­po­ru açık­lan­dı. Açık­la­ma­da Tür­ki­ye İs­ta­tis­tik Ku­ru­mu (TÜ­İK) ve­ri­le­ri­ne gö­re Tür­ki­ye­’nin nü­fu­su­nun gi­de­rek yaş­lan­dı­ğı ve 2023 yı­lın­da 65 yaş üs­tü ora­nın yüz­de 10’u bu­la­ca­ğı söy­len­di. Top­lan­tı­’da ay­rı­ca, dün­ya ge­ne­lin­de 44 mil­yon olan alz­he­imer has­ta­la­rı­nın ise 2050 yı­lın­da 135 mil­yo­nu bu­la­ca­ğı be­lir­til­di.

Gelişmiş ülkelerde azaldı


Tür­ki­ye Alz­he­imer Der­ne­ği Baş­ka­nı Prof. Dr. Işın Ba­ral Ku­lak­sı­zoğ­lu, alz­he­ime­rda ye­ni bu­lu­nan pro­te­in­ler, ya­şam tar­zı­nın alz­he­imer üze­rin­de­ki et­ki­si­ne ve ge­liş­miş ül­ke­ler­de alz­he­ime­r­ın azal­dı­ğı yö­nün­de et­ki­le­re de­ğin­di. Ku­lak­sı­zoğ­lu, bu sal­gın de­ne­bi­le­cek du­rum kar­şı­sın­da özel­lik­le yaş­lı nü­fu­sa sa­hip ge­liş­miş ül­ke­le­rin alar­ma ge­çe­rek ey­lem plan­la­rı oluş­turduk­la­rı­nı ifa­de ede­rek,2012 yı­lın­da oluş­tu­ru­lan ve G8 Zir­ve­si­’n­de de tas­lak ola­rak ka­bul edi­len ABD Ulu­sal Alz­he­imer Pla­nı­’na gö­re 2025 yı­lın­da alz­he­imer has­ta­lı­ğı­nın (AH) ön­len­me­si ve et­ki­li bir şe­kil­de te­da­vi­si he­def­le­ni­yor. Özel­lik­le has­ta­lık açı­sın­dan risk ya­ra­tan du­rum­la­rın azal­tıl­ma­sı ve ko­ru­yu­cu ol­du­ğu bi­li­nen fak­tör­le­rin des­tek­len­me­si­nin bu sal­gı­nı azal­ta­bil­me­si bek­le­ni­yo­r” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

Her yaş­ta ak­tif olun


Alz­he­imer­dan ko­run­ma­nın en önem­li yo­lu­nun her yaş­ta ak­tif ol­mak ge­rek­ti­ği­ni be­lir­ten Prof. Dr. Haş­met Ha­na­ğa­sı ise, “Or­ta yaş­lar­da ko­ru­yu­cu fak­tör­le­rin et­ki­si da­ha aşi­kar iken, risk al­tın­da­ki yaş­lı­lar­da ko­ru­yu­cu fak­tör­le­rin ve risk fak­tör­le­ri­nin dü­zen­len­me­si­nin ya­rar­lı et­ki­si­nin olup ol­ma­dı­ğı bi­lin­mi­yor­du. Bu so­ru­ya ce­vap ola­rak 2 yıl bo­yun­ca İs­kan­di­nav ül­ke­le­rin­de bin 260 yaş­lı ki­şi (60-77 yaş ara­sı) ile ya­pı­lan bir ça­lış­ma, yaş­lı ki­şi­ler­de bes­len­me ön­lem­le­ri, zi­hin­sel eg­zer­siz, sos­yal ak­ti­vi­te­ler ve kalp sağ­lı­ğı ön­lem­le­ri ile yaş­lı­lar­da­ki zi­hin­sel ge­ri­le­me­nin azal­tı­la­bi­le­ce­ği ve bu­na­ma­nın kıs­men ön­le­ne­bi­le­ce­ği­ni gös­ter­miş­tir. Böy­le­lik­le dü­zen­li bes­len­me, da­ha sos­yal bir ha­yat ve zi­hin­sel eg­zer­siz­le­rin has­ta­lı­ğa kar­şı et­ki­li yön­tem­ler ol­du­ğu bi­lim­sel ola­rak is­pat­lan­mış­tır ve yaş­lı­lar bu ko­nu­da yön­len­di­ril­me­li ve sağ­lık po­li­ti­ka­la­rı bu bil­gi­ler ışı­ğın­da oluş­tu­rul­ma­lı­dı­r” şek­lin­de ko­nuş­tu.

Bu haber 1,045 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,369 µs