En Sıcak Konular

Sağlıklı tatil geçirmek için dikkat edilmesi gerekenler

24 Temmuz 2014 10:18 tsi
Sağlıklı tatil geçirmek için dikkat edilmesi gerekenler Bayram tatili için planlar yapıldı, biletler alındı. Şimdi bavul hazırlama zamanı…

Giyeceklerinizi, aksesuarlarınızı hazırlamış olabilirsiniz. Peki, bavulunuza sağlığınız için gerekli olanları koydunuz mu

Sağ­lık­lı bir ta­til ge­çir­mek her­ke­sin öz­le­mi. Ta­til­de can sı­kı­cı du­rum­lar­la kar­şı­laş­ma­mak için ba­vu­lu­nuz­da bu­lun­ma­sı ge­re­ken­le­ri ve dik­kat edi­le­cek­le­ri Hi­sar In­ter­con­ti­nen­tal Hos­pi­tal En­fek­si­yon Has­ta­lık­la­rı ve Kli­nik Mik­ro­bi­yo­lo­ji Uz­ma­nı Dr. Ra­ma­zan Gö­zü­kü­çük ba­kın na­sıl özet­le­di­…

YAZ iSHALLERi

Vi­rüs, pa­ra­zit, tok­sin­le­re bağ­lı ola­rak or­ta­ya çı­kan yaz is­hal­le­ri ateş, hal­siz­lik, aşı­rı su kay­bı ile ken­di­ni gös­te­rir. Te­miz ol­ma­yan su­lar, kir­li suy­la yı­ka­nan be­sin­ler, açık­ta sa­tı­lan gı­da­lar, ki­şi­sel hij­yen ek­sik­li­ği te­mel se­bep­le­ri­dir.

SiNEK VE BÖCEK SOKMALARI

Ka­şın­tı ve de­ri­de il­ti­ha­ba ne­den olan si­nek ve bö­cek sok­ma­la­rın­dan ko­run­mak için özel­lik­le ak­şam­la­rı uzun kol­lu, ha­va alan pa­muk­lu giy­si­ler ter­cih edin. Ya­nı­nız­da he­ki­mi­ni­zin öner­di­ği an­ti­his­ta­mi­nik ilaç ve los­yon­la­rı ba­vu­lu­nuz­da bu­lun­dur­ma­yı unut­ma­yın.

KULAK ENFEKSiYONLARI

Kir­li su­ya ma­ruz ka­lın­dı­ğın­da dış ku­lak ka­na­lı­nın bak­te­ri­yel den­ge­si­nin bo­zu­la­rak en­fek­si­yon­la­rın açı­ğa çık­ma­sı­dır. Ku­la­ğı­nız­da has­sa­si­yet söz ko­nu­suy­sa mut­la­ka ta­ti­le git­me­den ön­ce he­ki­mi­ni­ze mu­aye­ne olun. Gi­re­ce­ği­niz ha­vu­zun te­miz­li­ğin­den emin olun. Müm­kün­se ha­vuz ye­ri­ne de­ni­ze gir­me­yi ter­cih edin. Ha­vu­za ya da de­ni­ze gir­me­den ön­ce bo­ne ve ku­lak tı­ka­cı kul­la­nın. Uzun sü­re su al­tın­da kal­dı­ğı­nız­da ku­la­ğı­nız­da ağ­rı ve dol­gun­luk his­si olu­şu­yor­sa ku­la­ğı­nı­zı ku­ru­la­ya­rak bir sü­re su­ya gir­me­yin. Ba­şı­nı­zı çok uzun sü­re su al­tın­da tut­ma­yın.

BOĞAZ AĞRISI VE ATEŞE KARŞI

Ne­fes yo­luy­la vü­cu­du­nu­za gi­ren mik­rop­lar üst so­lu­num yo­lu en­fek­si­yon­la­rı­na ne­den ola­rak ateş, hal­siz­lik ve bo­ğaz ağ­rı­sıy­la ken­di­le­ri­ni gös­te­re­bi­lir­ler. Bu ne­den­le ta­ti­le git­me­den ön­ce özel­lik­le de ço­cu­ğu­nuz var­sa mut­la­ka he­ki­mi­ni­ze da­nı­şa­rak ya­nı­nız­da bu­lun­dur­ma­nız ge­re­ken ilaç ve vi­ta­min­le­ri öğ­re­nin.

KiRLi SULARDAN KAÇININ

Özel­lik­le kız ço­cuk­la­rın­da da­ha faz­la gö­rü­len id­rar yol­la­rı en­fek­si­yon­la­rın­dan ko­run­mak için ço­cu­ğu­nu­zu ıs­lak ma­yo ile gez­dir­me­yin, te­miz­li­ğin­den emin ol­ma­dı­ğı­nız su­la­ra sok­ma­yın ve bu su­la­rın çev­re­sin­de oy­na­ma­sı­na izin ver­me­yin.

GÜNEŞ ÇARPMASI

Gü­ne­şin al­tın­da uzun sü­re ka­lır ve vü­cu­du­nu­zun kay­bet­ti­ği sı­vı­yı ye­ri­ne koy­maz­sa­nız gü­neş çarp­ma­sı ya­şa­ya­bi­lir­si­niz. Ateş, hal­siz­lik gi­bi be­lir­ti­ler­le ken­di­si­ni gös­te­ren gü­neş çarp­ma­sı kay­bet­ti­ği­niz su­yun ora­nı­na bağ­lı ola­rak çok cid­di so­nuç­la­ra da yol aça­bi­lir. Bu ne­den­le gü­neş çarp­ma­la­rın­dan ko­run­mak için bol bol su, ay­ran, mey­ve su­yu gi­bi sı­vı­la­rı tü­ke­tin.

Güneş yanığı

Saat 10:00-16:00 sa­at­le­ri ara­sın­da gü­neş­len­me­yin. ‘Sa­de­ce yü­zü­yo­rum, gü­neş­len­mi­yo­rum’ di­ye­rek gü­neş kre­mi sür­me­yi ih­mal et­me­yin. Çün­kü gü­neş su­yun içe­ri­sin­dey­ken de ya­kar. Gü­neş ko­ru­yu­cu­la­rı­nı­zı gü­ne­şe çık­ma­dan ya­rım sa­at ön­ce sü­rün ve en az 3 sa­at­te bir, yü­zü­yor­sa­nız da­ha sık ye­ni­le­yin.

Doğ­ru kı­ya­fet se­çi­mi ra­hat­lı­ğı­ artırır

Ta­ti­li­ni­zi ge­çi­re­ce­ği­niz ye­rin ha­va ko­şul­la­rı­nı öğ­re­nin. Yaz­lık kı­ya­fet­le­ri­ni­zin ya­nı sı­ra ak­şam­la­rı da­ha se­rin ola­ca­ğı için uzun kol­lu kı­ya­fet­ler alın. Ya­nı­nız­da şap­ka ve göz­lük bu­lun­du­run. Bes­len­me dü­ze­ni­niz has­ta­lı­ğın sey­ri­ni et­ki­le­ye­ce­ğin­den gi­de­ce­ği­niz yer­de si­zin sağ­lık­lı bes­len­me­ni­ze uy­gun menü olup ol­ma­dı­ğı­nı sor­gu­la­yın. Ra­hat ede­bi­le­ce­ği­niz ayak­ka­bı­lar se­çin. Di­ya­bet has­ta­sıy­sa­nız par­mak ara­sı ter­lik giy­me­yin.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,402 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,916 µs