En Sıcak Konular

Bitkisel tedaviye dikkat!

30 Haziran 2014 11:11 tsi
Bitkisel tedaviye dikkat! Kanser tedavisinde yardımcı olarak kullanılan ek besinler ne kadar faydalı olsalar da ilaçlarla etkileşime girebilir. Doktorunuza danışmadan sakın kullanmayın

Prof. Dr. ERKAN TOPUZ / Sabah

Kanser tedavisinde yardımcı olarak kullanılan ek besinler ne kadar faydalı olsalar da ilaçlarla etkileşime girebilir. Doktorunuza danışmadan sakın kullanmayın

Bugün sizlere kanserli hastaların tedavisinde ek olarak kullanılabilecek yardımcı bitkileri anlatacağım. İşte onlardan bazıları:

GEVEN OTU (ASTRAGALUS)
Yaygın kullanılan bir bitkidir. Astragalusun kökündeki saponin (bitkiden çıkan beyaz süt şeklindeki madde) doğal öldürücü (natural killer) hücrelerini aktifler ve fagositozu artırır. Çin astragalusu; melekotu ile birlikte kullanıldığında gen ekspresyonu vasıtasıyla böbreği koruyucu görevi olduğunu öne sürülmektedir. İn vitro deneyler, hayvan deneyleri ve anektoda dayalı insan bilgileri gösteriyor ki; astragalus, kemoterapiyi takiben kullanıldığında immünsüpresyonu azaltmaktadır. Her ne kadar belirgin bir yan etki gösterilmemiş olsa da astragalus, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlarla birlikte dikkatle kullanılmalıdır. Son olarak akciğer kanserinde kullanıldığında yaşam süresini uzattığını gösteren bir metaanaliz yayınlanmıştır.

PELİN OTU (ARTEMİSİA)
Bu bitki; ateş, inflamasyon, baş ağrısı ve kanamayı azaltmak için kullanılmaktadır. Ayrıca antimikrobisidal özellikler içerir ve sıtma tedavisi için kullanılır. Asya'da artemisianın yapraklarından türetilen artemisin, kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Çalışmalar bu türevin karsinoma hücrelerinde antiproliferatif (hücre büyümesini engellemekte kullanılan kimyasal koruyucu), sitotoksis ve onkolitik etkileri olduğunu göstermiştir. Artemimisin semisentetik türevi olan 'artesunate'ın tiroid karsinomlarında hücre büyümesini engelleyici etkisi olduğu gösterilmiştir. Artemisia asiaticanın flavonla ayrıştırılmış hali 'eupatil'in, promyelositik lösemi hücreleri üzerinde sitotoksik etkilerinin olduğu gösterilmiştir.

CORİOLUS VERSİCOLOR
Bu meyve; gövdeleri ve coriolus versicolor mantarının ipliksi yapısından meydana gelen sulu bir formdur. Hastalar coriolus versicolor bileşikleri polisakkarit- K ve polisakkarit-P'yi immün sistemi stimüle etmek, kemoterapi toksisitesini azaltmak ve kanser için başvurulan kemoterapi veya radyoterapinin etkinliğini artırmak için kullanmaktadır. PSK ve PSP glukanları hayvan modellerinde hücre büyümesini engellerken, hem hayvan, hem insan çalışmalarında bağışıklığı uyarıcı aktivite gösterir. Kemoterapiye ek olarak uygulandığında PSK; gastrik ve kolorektal kanserli hastaların cerrahi sonrası sağ kalım beklentisini artırır.

KADINLARA ÖZEL 'DONG QUAİ'
Dong Quai, bitkinin kökünden türetilmiştir. Regl dönemi semptomlarında ve kadınsal 'tonik' (güç) olarak kullanılır. Diyare, fotosensitivite ve jinekomasti gibi yan etkileri yayınlanmıştır. Kumarin içeriğine bağlı olarak dong quai antikoagülen terapilerle etkileşebilmektedir.

MEYVE KABUĞU ŞİFALI
Turunç - gil meyvelerin kabuğundan türetilmiştir. Hastalar bunu kanserden korunmak ve kanser tedavisinde kullanmaktadır. Deneylerde D-limonenin kanser tedavisindeki potansiyel etkinliği gösterilmiştir. Fakat insan modellerindeki araştırmalar eksiktir.

ANTİVİRAL ELLAGİK ASİT
Ahududu , çilek ve cevizden meydana gelen felonik bir bileşiktir. Ellagik asidin, antiviral ve antibakteriyel özellikleri bulunmaktadır. Yapılan son çalışmalar; ellagik asidin, P21 proteinini aktive ederek kanser oluşumunu engelleyebileceğini göstermektedir. Antitoksidan etkisi de vardır. 



Bu haber 1,179 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,556 µs