En Sıcak Konular

Suya atlayanlarda ölüm tehlikesi

30 Haziran 2014 11:09 tsi
Suya atlayanlarda ölüm tehlikesi Yaz ay­la­rın­da en sık rast­la­nan va­ka­lar­dan bi­ri olan sığ su­la­ra ba­lık­la­ma at­la­yış­lar, tüm uya­rı­la­ra rağ­men her yıl çok sa­yı­da omu­ri­lik fel­ci ve ölüm va­ka­la­rı­na yol açı­yor. Sığ su­ya at­la­ma ola­yı, en çok 12-25 yaş ara­sı ge

Sığ su­ya at­la­mak teh­li­ke­li ve dö­nü­şü ol­ma­yan sağ­lık so­run­la­rı­na ne­den olu­yor. Sığ su­ya ba­lık­la­ma at­la­yış­la­rın bo­yun kı­rık­la­rı­na yol aça­bil­di­ği­ne vur­gu ya­pan Cen­tral Hos­pi­ta­l’­dan Fi­zik Te­da­vi ve Re­ha­bi­li­tas­yon Uz­ma­nı Dr. A. Şa­hap De­mir­bo­ğan, “Kı­rıl­ma so­nu­cu omu­ri­lik­te ze­de­len­me, ezil­me, ke­sil­me ola­bil­di­ği gi­bi omu­ri­li­ğin be­yi­ne ya­kın üst kı­sım­la­rın­da ani şiş­me olu­şa­bi­lir.

So­lu­num mer­ke­zi omu­ri­li­ğin ani şiş­me­si yü­zün­den et­ki­len­di­ğin­den bo­ğul­ma ya­şa­nır. Ki­şi bo­ğul­mak­tan kur­tul­sa da­hi bu de­fa da felç ol­ma ris­ki ile kar­şı kar­şı­ya ka­lır.

ÖLÜMLE SONUÇLANIR

Sığ su­la­ra at­la­mak omu­ri­lik fel­ci­ne se­bep ola­bi­lir ve bu va­ka­la­rın bü­yük bir kıs­mı ka­fa trav­ma­sı da ge­çir­di­ğin­den ma­ale­sef ölüm­le so­nuç­la­nı­r” uya­rı­sın­da bu­lun­du.

De­rin­li­ği faz­la ol­ma­yan su­la­ra ba­lık­la­ma at­la­ma sı­ra­sın­da, al­nı­nı ye­re çar­pan ki­şi­ler­de bo­yun omur­ga­sı­nın ani­den ge­ri­ye doğ­ru zor­lan­ma­sın­dan kay­nak­lı ha­sar­lar gö­rü­le­bi­le­ce­ği­ni be­lir­ten Dr. De­mir­bo­ğan, bu zor­lan­ma­nın omur­ga­da, bo­yun böl­ge­sin­de­ki omur­la­rı bir­bi­ri­ne bağ­la­yan bağ­lar­da ve omu­ri­lik­te aşı­rı de­re­ce­de ze­de­len­me­le­re ne­den ol­du­ğu­nu ifa­de et­ti. De­mir­bo­ğan söz­le­ri­ni şöy­le sür­dür­dü:

HÜCRELER ONARILMAZ

“O­mu­ri­lik­te­ki ha­sar so­nu­cu da bir­çok si­nir hüc­re­si kay­be­di­lir. İş­le­vi­ni kay­be­den si­nir hüc­re­le­ri hiç­bir şe­kil­de ge­ri­ye ge­ti­ri­le­mez. Bu yüz­den de vü­cu­dun aşa­ğı böl­ge­sin­de felç olu­şur.

Omu­ri­li­ğin ta­ma­mı ile­ri de­re­ce­de za­rar gör­dü­ğün­den kol­lar ve ba­cak­lar­da da du­yu kay­bı olur. Has­ta ömür bo­yu te­ker­lek­li san­dal­ye­ye mah­kum olur. Omu­ri­lik­te­ki si­nir hüc­re­le­ri­ni onar­mak ne­re­dey­se im­kan­sız ol­du­ğun­dan felç ris­ki ço­ğun­luk­la ka­lı­cı olur.

Sa­de­ce felç­le kal­maz…

Sığ su­ya at­la­ma ile olu­şan felç, sa­de­ce du­yu ve ha­re­ket kay­bı­na ne­den ol­mu­yor, ay­nı za­man­da iç or­gan­lar­da da bo­zul­ma­la­ra yol açı­yor. Ba­ğır­sak bo­şal­tı­mı ger­çek­leş­me­ye­bi­li­yor, ak­ci­ğer-id­rar yo­lu en­fek­si­yon­la­rı ve böb­rek iş­le­vin­de bo­zul­ma­lar gö­rü­le­bi­li­yor.”

Yanlış ilk yardım da felç sebebi

Bu tip trav­ma­lar­da ön­ce­lik­le ka­za­ze­de­yi uy­gun ko­şul­lar­da en ya­kın has­ta­ne­ye nak­let­mek ge­re­ki­yor. Dik­kat edil­me­si ge­re­ken en önem­li ko­nu ise has­ta­nın ta­şın­ma­sı sı­ra­sın­da boy­nu­nun ha­re­ket et­me­si­ni kor­se ve ben­zer­le­riy­le en­gel­le­mek.Has­ta­nın ta­şın­dı­ğı ze­mi­nin de düz ol­ma­sı ge­re­kir. Ya­şa­nan sa­kat­lık­la­rın bir­ço­ğu has­ta­lar ta­şı­nır­ken ya­pı­lan ha­ta­lar so­nu­cu ka­lı­cı ha­le ge­li­yor.

Ha­vuz ka­za­la­rı 2. sı­ra­da

“Su­yun de­rin­li­ği kı­yı­dan ve­ya yu­ka­rı­dan ba­kıl­dı­ğın­da tah­min edi­le­me­z” di­yen Dr. A. Şa­hap De­mir­bo­ğan “Su al­tın­da ka­ya ve ben­ze­ri bir ci­sim ola­bi­le­ce­ğin­den ba­lık­la­ma at­la­mak çok teh­li­ke­li­dir” uyarısında bulundu. Demirboğan şöyle devam etti:

“Bu­la­nık, di­bi gö­rün­me­yen su­la­r, de­rin­li­ği bi­lin­me­yen ha­vuz­la­r ve sa­hil kı­yı­la­rın­da­ki yı­kık is­ke­le ke­nar­la­rın­dan ya­pı­lan ba­lık­la­ma at­la­yış­la­r da büyük risk ta­şıyor. Tür­ki­ye Omu­ri­lik Felç­li­le­ri Der­ne­ği­’n­ce ya­pı­lan araş­tır­ma­lar, gü­ven­li su de­rin­li­ği­nin 2 met­re ve üze­ri ol­du­ğu­nu gösteriyor. Ge­liş­miş ül­ke­ler­de 15 ya­şın al­tın­da­ki ölüm­ler­de ha­vuz ka­za­la­rı­ 2. sı­ra­da yer alıyor.”

En çok genç erkeklerde görülüyor!

Sığ su­ya at­la­ma va­ka­la­rı­nın, 12-25 yaş ara­sın­da­ki genç er­kek­ler­de gö­rül­me­si­nin baş­lı­ca se­be­bi­nin, o yaş gru­bun­da­ki er­kek­le­rin ba­lık­la­ma at­la­ma­yı ge­nel­lik­le ce­sa­ret ge­rek­ti­ren bir dav­ra­nış ve bir güç gös­ter­ge­si ola­rak gör­me­le­rin­den kay­nak­lan­dı­ğı­na vur­gu ya­pan Dr. De­mir­bo­ğan şöyle konuştu:

“Sığ su­ya özel­lik­le ka­fa üs­tü su­ya at­lan­dı­ğın­da; bo­yun omur­la­rın­da kı­rıl­ma ve omu­ri­lik­te ezil­me­ler olu­şu­yor. Bo­yun­da­ki kı­rıl­ma son­ra­sın­da ise el­ler, kol­lar ve ba­cak­lar felç­li ha­le ge­li­yor.”

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,385 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,196 µs