En Sıcak Konular

3 bin civarında çocukta kalp hastalığı var

20 Haziran 2014 11:37 tsi
3 bin civarında çocukta kalp hastalığı var Prof. Dr. Kılıç: "Çocuklarda, erişkinlerdeki gibi sadece kapak, koroner hastalık yok, 3 bin civarında farklı şekilde seyreden kalp hastalığı var"

Ço­cuk kalp has­ta­lık­la­rı­nın yüz­de 85'inin do­ğuş­tan ve yüz­de 15'inin son­ra­dan oluş­tu­ğu­nu söy­le­yen Prof. Dr. Zü­be­yir Kı­lıç, do­ğuş­tan kalp has­ta­lık­la­rı­nın, kal­bin iki ku­lak­çık ya da iki ka­rın­cık ara­sın­da de­lik ol­ma­sı, ka­pak­lar­da dar­lık­lar, da­mar­da de­lik ve­ya yer de­ği­şik­li­ği gi­bi bir­çok şek­li bu­lun­du­ğu­nu be­lirt­ti.

Mo­rar­ma var­sa

Kı­lıç, "Ço­cuk­lar­da, eriş­kin­ler­de­ki gi­bi sa­de­ce ka­pak, ko­ro­ner has­ta­lık yok, 3 bin ci­va­rın­da fark­lı şe­kil­de sey­re­den kalp has­ta­lık­la­rı var" di­ye ko­nuş­tu.Do­ğuş­tan kalp ra­hat­sız­lık­la­rı­nın be­lir­ti­le­ri hak­kın­da bil­gi ve­ren Kı­lıç, şun­la­rı kay­det­ti: "Ço­cu­ğu­nu­zun mo­rar­ma­sı, bü­yü­me ge­ri­li­ği var­sa, ça­buk yo­ru­lu­yor, sık ak­ci­ğer en­fek­si­yo­nu ge­çi­ri­yor­sa, geç­me­yen ök­sü­rü­ğü var­sa, ayak­la­rı, kar­nı ve bo­yun da­mar­la­rın­da şiş­lik­ler var­sa, do­ğuş­tan kalp ra­hat­sız­lı­ğı ola­bi­lir.

Biz­de en önem­li kıs­tas­lar­dan bi­ri be­be­ğin ki­lo ala­ma­ma­sı. Eğer be­bek, bes­len­me­sin­de so­run ol­ma­dı­ğı hal­de ki­lo ala­mı­yor­sa be­ra­be­rin­de do­ğum­sal kalp has­ta­lı­ğı ola­bi­le­ce­ği­ni dü­şün­me­miz la­zım."

Kız ço­cuk­lar­da ‘kalp­te de­lik’ da­ha faz­la


Do­ğum­sal has­ta­lık­la­rın ge­nel­lik­le kız ve er­kek ço­cuk­lar­da eşit sey­ret­ti­ği­ni ifa­de eden Kı­lıç, kalp de­li­ği du­ru­mu­nun kız ço­cuk­lar­da, kalp ada­le­si­ni et­ki­le­yen has­ta­lık­la­rın da er­kek ço­cuk­lar­da da­ha sık gö­rül­dü­ğü­nü bil­dir­di.

Kalp ra­hat­sız­lık­la­rı­nın bir kıs­mı­nın he­men tes­pit edi­le­bil­di­ği­ni, bir kıs­mı­nın da ki­şi eriş­kin ol­du­ğun­da or­ta­ya çık­tı­ğı­nı ak­ta­ran Kı­lıç, do­ğar doğ­maz  teş­his ko­nu­la­rak, mü­da­ha­le edil­me­si­nin önem­li ol­du­ğu­nu bil­dir­di.

Bu haber 1,212 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,924 µs