En Sıcak Konular

Tüttüren kör koklayan felç

18 Haziran 2014 10:15 tsi
Tüttüren kör koklayan felç Sigaranın neden olduğu kanser gibi birçok hastalığa yenileri eklendi.

ABD Sağlık Bakanlığı, sigarayla ilgili 50 yıllık bilançoyu açıkladı. Dumana bağlı yeni hastalıklar keşfedildi. Ağız ve yüz yarıkları, körlük ile tüberküloz sigaranın yeni marifetleri arasında.

Sigaranın neden olduğu kanser gibi birçok hastalığa yenileri eklendi. Karaciğer, kalın bağırsak, rektum kanserlerinden de sorumlu olan duman ayrıca gözdeki ana görme noktasını bozuyor. Tüberküloz (verem), diyabet (şeker hastalığı), dış gebelik, erkeklerde cinsel işlevsel bozuklukları, romatoid artrit (romatizma) ve bağışıklık sistemi bozukluklarının da sigarayla ilişkisi kesin olarak saptandı.  

SON YÜZYILDA ARTIŞ GÖSTERDİ

ABD Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde 50 yıllık bilançoyu açıkladı ve sigarayla ilişkili olduğu yeni keşfedilen hastalıkları bildirdi. Bu hastalıklar arasında sigarayla daha önce ilişkilendirilmeyen birçok hastalığın tütünle bağlantısı tespit edildi.

BİRÇOK HASTALIKLA BAĞLANTILI

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, “Sigaranın neden olduğu birçok hastalığı biliyorduk ama ilişkilendirmediğimiz diğer hastalıklarla da bağlantısı ortaya çıktı. Sigaranın, karaciğer, kalın bağırsak, rektum kanserlerinden de sorumlu. Hamilelerin sigara içmesinin ise doğacak bebekte çeşitli ağız ve yüz yarıklarına neden olduğu tespit edildi” şeklinde konuştu.

YÜZDE 13’E DÜŞTÜ

Bloomberg Fonu Başkanı Michael R. Bloomberg, "Türkiye tütün kontrolünde dünya lideri. Dünya Sağlık Örgütü’nün tütün kontrolü için önerdiği bütün yöntemleri kullanan ilk ülke. Sigara kullanımı 2008’den 2012 yılına kadar %13 azaldı. Bu dört yılda, 1.2 milyon daha az sigara içicisi demek. 2008 yılında restoranlarda pasif sigara dumanına maruz kalma oranı % 56 iken 2012 de % 13'e indi” diye konuştu.

FELÇ RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

Yapılan araştırmada, pasif içici konumunda bulunan kişilerin beyin felci geçirebileceği tespit edildi. Duman, beyin damarlarını tıkıyor. Ayrıca, kol-bacak hissizliği ve bazı yüz felçleri gibi çeşitli hastalıkların sigarayla ilişkili olduğu ortaya çıktı.

Akşam 

Bu haber 1,098 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,991 µs