En Sıcak Konular

Günde en az bir saat spor yapın

13 Haziran 2014 10:54 tsi
Günde en az bir saat spor yapın KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kalaycıoğlu: "Haftada üç günden ve 20 dakikadan az yapılan sporun vücuda hiçbir faydası yoktur. Haftada en az üç gün ve yaklaşık bir saat spor yapılması gerekiyor"

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi  Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kalaycıoğlu, haftada üç günden ve 20 dakikadan az  yapılan sporun vücuda hiçbir faydasının olmadığını, haftada en az üç gün ve  yaklaşık bir saat spor yapılması gerektiğini söyledi.
 
Kalaycıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanın başına ne  gelirse 'bana bir şey olmaz' ya da 'aman sen de, atın ölümü arpadan olsun' gibi  yaklaşımlardan geldiğini ifade ederek, "Ama hasta olduktan sonra zaten iş işten  geçmiş oluyor ve hiçbir zaman eski halimize dönemiyoruz" dedi.
 
Sağlığın en önemli unsurunun, sağlıklı iken kıymetini iyi bilmek  olduğunu vurgulayan Kalaycıoğlu, şöyle devam etti:
"Sağlık, kıymeti iyi bilinmesi gerekenlerin başında geliyor. Bunun  için de öncelikle beslenmemize dikkat edeceğiz. Can boğazdan geliri değil, can  boğazdan gideri düşenmeliyiz. Tabii ki beslenme çok önemli ama dengeli, yeterli  ve sağlıklı şekilde olmalı. Çoğu zaman sıkıntı, kantarın topuzunu kaçırmaktan  oluyor. Vücudun ihtiyacından fazla yersek bu kilo fazlalığı olarak ağır bir  fatura ile bize geri dönüyor. Önce hafif kilo, sonra şişmanlık ve sonunda  obezite. Sonrası ise kiloya bağlı sindirim sistemi hastalıkları, uyku  bozuklukları, horlama, solunum problemleri, nefes darlığı, eklem ve kemik  problemleri, kalp ve damar hastalıklarını getiriyor."
 
Kalaycıoğlu, spor yapmanın vücudun sağlığı için mutlaka gerekli  olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Spor yapmakta istikrar çok önemlidir. Haftada bir gün halı sahada top  oynamak değil bahsettiğimiz spor. Zaten yapılan bilimsel çalışmalar göstermiştir  ki haftada üç günden ve 20 dakikadan az yapılan sporun vücuda hiçbir faydası  yoktur. Haftada en az üç gün ve yaklaşık bir saat spor yapmamız gereklidir.  Düzenli spor yaparsak kalp, eklem, kemik, sindirim, solunum ve ruhi hastalıkların  oluşmasını engellemiş oluruz. Spor yapmak demek haftada bir gün maç seyretmek  demek değildir. Her yaşa uygun yapılacak sporlar vardır. Yaş ilerledikçe yapılan  sporun şekli ve dozu da değiştirilmeli ama her yaşta yapılabilecek sporlar vardır  ki bunların başında yürüyüş gelir. Her gün bir saat tempolu yürüyüş sağlığınızı  korumak için en ideal spordur."
 
Sigara ve alkol başta olmak üzere bir çok zararlı maddenin insan  sağlığını olumsuz etkilediğini anımsatan Kalaycıoğlu, "İnsan kendi eliyle kendini  öldürür mü? Bakıyoruz ki bir çok kişi yavaş yavaş kendini öldürüyor. Aslında  yavaş yavaş da değil, hızlı hızlı çünkü bu alışkanlıklar ölümü hızlandırıyor. Her  canlı ölümü mutlaka tadacaktır ama sürünerek ölmek ya da ayakta dimdik bir  yaşlılıktan sonra ölmek için karar sizindir" diye konuştu.
 


Bu haber 1,074 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,989 µs