En Sıcak Konular

Karne kötü ise...

13 Haziran 2014 10:41 tsi
Karne kötü ise... Çocuğunuzun karnesi kötü ise bunları sakın yapmayın


Karne ister başarılı olsun, isterse zayıf, anne babalar her iki durumda da tepkilerinde aşırıya kaçabiliyor.
Çocuğunuzun karnesi kötü ise bunları sakın yapmayın
 Psikolog Ferahim Yeşilyurt, "Başarılı karnede abartılı sevinç gösterileri öğrencide olumsuz sonuçlar doğuruyor. Çünkü çocuk ailesi için başarının ne kadar önemli olduğunu fark ediyor. İleride başarısında düşüş olduğunda daha fazla tedirgin olabiliyor. Abartılı olumsuz tepkiler de benlik saygısındaki gelişimine zarar verebiliyor" uyarısını yaptı.

Kar­ne son­ra­sı­nın ai­le içinde sağlıklı biçimde değerlendirilememesi sonucu üzücü durumlar yaşanabiliyor. Evden kaçan, yaşamına son vermeyi düşünen çocuklar,öfkesine hakim olamayıp çocuğuna şiddet uygulayan ana ba­ba­lar ola­bi­li­yor.

Acı­ba­dem Has­ta­ne­si'nden Psi­ko­log Fe­ra­him Ye­şil­yurt, in­san­la­rın ya­şam­la­rı bo­yun­ca bir­çok de­ğer­len­dir­me aşa­ma­la­rın­dan geç­tik­le­ri­ni, ba­şa­rı ne ka­dar ola­sı ise ba­şa­rı­sız­lı­ğın da o ka­dar ola­ğan bir du­rum ol­du­ğu­nu be­lirt­ti.

Bu tavırlar ve sözler çocuğu incitir

1. Uyar­ma, teh­dit et­me: “Bu za­yıf­lar dü­zel­mez­se se­ni mah­ve­de­ri­m.” Bu tür cüm­le­ler kor­ku ve bo­yun eğ­me­ye ne­den ola­bi­li­yor. Tam ak­si­ne is­yan­kar dav­ra­nış­la­ra da yol aça­bi­li­yor.

2. Öğüt ver­me, çö­züm öne­ri­le­ri ge­tir­me: “Se­nin ye­rin­de ol­sam in­san içi­ne çık­maz sü­rek­li ders ça­lı­şır­dım.” Bu tür cüm­le­ler öğ­ren­ci­nin ken­di so­ru­nu­nu ken­di­si­nin çö­zemeyeceğini iletiyor ve direnç yaratabiliyor.

3. Yargılama: “Sen zaten tembelsin.” Kalıplayıcı bir cümledir. Öğrencinin sadece bugün değil, her zaman başarısız olduğunu ve olacağını ima ediyor.

4. Suçlama: “Bu başarısızlık senin eserin.” Bu cümleler öğrencide savunucu tutum yaratıyor ve başarısızlıktaki kendi rolünü gör­me­si­ni en­gel­le­ye­bi­li­yor.

Ce­za­lan­dır­mak ben­lik say­gı­sı­nın ge­li­şi­mi­ne de za­rar ve­ri­yor


Ödül ve ce­za sis­te­mi yıl­lar­dır ço­cuk ye­tiş­tir­me­de kul­la­nı­lan me­tot­lar­dan. Pe­ki ama bu doğ­ru mu? Psi­ko­log Fe­ra­him Ye­şil­yurt bu so­ru­yu şöy­le ya­nıt­lı­yor: "Ba­şa­rı­lı ola­ma­yan ço­cuk­la­rı ce­za­lan­dır­mak özel­lik­le de be­den­sel ce­za­lar ver­mek çok bü­yük bir ha­ta.

Çün­kü bu dav­ra­nış­lar öğ­ren­ci­nin ben­lik say­gı­sı­nın ge­li­şi­mi­ne za­rar ve­ri­yor. Bu­nun ye­ri­ne se­vi­len bir ak­ti­vi­te­nin kı­sıt­lan­ma­sı da­ha uy­gun ola­cak­tır. Ör­ne­ğin play sta­ti­on bil­gi­sa­yar, vb gi­bi oyun araç­la­rı sı­nır­la­na­bi­lir."

Fır­sa­ta dö­nüş­tü­re­bi­lir­si­niz

Eğer not­lar dü­şük­se bu du­rum­dan ge­nel­lik­le öğ­ren­ci so­rum­lu tu­tu­lu­yor; eleş­ti­ri­li­yor, suç­la­nı­yor.Psi­ko­log Fe­ra­him Ye­şil­yurt, "Oy­sa ya­pıl­ma­sı ge­re­ken, kar­ne­de­ki dü­şük not­la­rın ne­den­le­ri­nin ana-ba­ba-ço­cuk üç­ge­nin­de de­ğer­len­di­ril­me­si. Ço­cuk­la bu so­nuç­la­rın ne­den­le­ri üze­rin­de ko­nu­şu­la­bi­lir.

Eğer ai­le-ço­cuk ile­ti­şi­mi iyiy­se, ço­cuk bu so­nu­cun alın­ma­sın­da­ki ken­di ro­lü­nü gö­rüp, de­ğer­len­dir­me­si­ni ya­pa­rak ge­rek­li so­rum­lu­luk­la­rı­nı ala­cak­tır" de­di.

Ye­şil­yurt, "Kar­ne­sin­de so­run­lar ol­sa da ço­cu­ğu­nu­zun her du­rum­da ya­nın­da ola­ca­ğı­nı­zı his­set­tir­me­li­si­niz.Ço­cu­ğu­nuz­la iliş­ki­ni­zi iyi tu­ta­rak kar­ne son­ra­sı olu­şa­bi­le­cek bir kri­zi iliş­ki­ni­zi ge­liş­tir­mek üze­re bir fır­sa­ta çe­vi­re­bi­lir­si­niz" vur­gu­su yap­tı.

Kar­ne­si iyi ise ödül­de aşı­rı­ya kaç­ma­yın

Ba­şa­rı öl­çü­sü ai­le­ler ara­sın­da fark­lı­lık gös­te­ri­yor. Ba­zı ai­le­le­rin ço­cu­ğu ba­şa­rı­lı ol­du di­ye abar­tı­lı se­vinç gös­te­ri­le­ri içi­ne gi­re­bil­di­ği­ni, an­cak bu­nun tıp­kı abar­tı­lı kız­gın­lık tep­ki­le­ri gi­bi öğ­ren­ci ­de ne­ga­tif et­ki oluşturabildiğini belirten Psi­ko­log Ye­şil­yurt şun­la­rı söy­ledi:

"Abar­tı­lı se­vinç gös­te­ri­le­ri öğ­ren­ci­de, ai­le­si için ba­şa­rı­nın ne ka­dar önem­li ol­du­ğu duy­gu­su­nu ya­şa­tı­yor.
Ba­şa­rı gös­te­ren öğ­ren­ci abar­tı­lı he­di­ye­le­re bo­ğul­ma­ma­lı. Mo­ti­ve et­mek is­ti­yor­sa­nız, eli­niz­de­ki ödül­le­ri ida­re­li kul­la­nın. İl­ko­kul 2. sı­nıf­ta kar­ne­si hep­si 5 di­ye ço­cu­ğa iPad, plays­ta­ti­on al­ma­yın. Bu yıl bun­la­rı ya­par­sa­nız 3 sı­nı­fın so­nun­da da­ha üst he­di­ye­ler al­mak zo­run­da ka­lır­sı­nız. Da­ha çok sö­zel ödül­le­ri ter­cih edin.”

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,051 µs