En Sıcak Konular

Çocukların doğumundan itibaren ilk bin güne dikkat

11 Haziran 2014 11:02 tsi
Çocukların doğumundan itibaren ilk bin güne dikkat Ço­cu­ğun ge­le­cek­te­ki sağ­lı­ğı­nı ge­be­lik sü­re­ci ve iki ya­şı­na ge­lin­ce­ye ka­dar dö­nem­de­ki bes­len­me bi­çi­mi or­ta­ya ko­yu­yor.

İlk bin gün­de­ki ye­ter­siz bes­len­me sa­de­ce kro­nik has­ta­lık­la­rın, psi­ki­yat­rik bo­zuk­luk­la­rın art­ma­sı­na de­ğil, ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­nin za­yıf­la­ma­sı­na do­la­yı­sıy­la cid­di en­fek­si­yon­la­rın art­ma­sı­na da yol açı­yor.

Doğ­ru bes­le­nen ço­cuk­lar­da, ço­cuk­luk­ta ve ye­tiş­kin ha­yat­ta obe­zi­te, kalp da­mar sis­te­mi has­ta­lık­la­rı, diyabet gi­bi kro­nik has­ta­lık­la­r ve ruh­sal sağ­lık so­run­la­rının da­ha az ol­du­ğu­ artık bilinen bir gerçek.

Ka­dın Has­ta­lık­la­rı ve Do­ğum Uz­ma­nı Doç. Dr. Fe­rit Sa­ra­çoğ­lu, doğ­ru ve ye­ter­li bes­le­nen ço­cu­ğun, okul ba­şa­rı­sı­nın da yük­sek ol­du­ğu­na dik­kat çek­ti. Sa­ra­çoğ­lu, şun­la­rı kay­det­ti:

"Bir çocuğun hayatında doğumundan itibaren ilk bin gün çok önemli. Bu dönemde uygulanacak doğru beslenme modeli çocukları fiziksel ve ruhsal sorunlardan koruyor.

Bu fark­lı­lı­ğın eko­no­mi­ye yan­sı­ma­sı, özel­lik­le sağ­lık har­ca­ma­la­rı, ar­tan kro­nik has­ta­lık­la­rın top­lu­ma ge­tir­di­ği yük­ler dik­ka­te alın­dı­ğın­da çok bü­yük bir kay­nak har­ca­ma­sı an­la­mı­na gel­mek­te­dir.”  

300 ka­lo­ri­lik ek

Sa­ra­çoğ­lu, ilk 3 ay­dan son­ra sağ­lık­lı bir be­be­ğin ge­li­şi­mi için gün­lük 300 ka­lo­ri ci­va­rın­da faz­la­dan ener­ji alın­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni vurguladı. Dr. Saraçoğlu, ge­be­lik ön­ce­si ağır­lı­ğın sür­dü­rül­me­si için gün­lük 2 bin-2 bin 200 ka­lo­ri ih­ti­ya­cı var­ken ge­be­lik­te 300 ka­lo­ri­lik ek­le bir­lik­te alın­ma­sı öne­ri­len gün­lük ka­lo­ri mik­ta­rı­nın yak­la­şık 2 bin 300-2 bin 500 ka­lo­ri­ye çık­tı­ğı­nı söy­le­di.

Faz­la­dan 20 gram ge­rek­li

Ge­li­şen bir be­be­ğin vü­cut hüc­re­le­ri­nin, an­ne vü­cu­dun­da­ki de­ği­şik­lik­ler ve özel­lik­le de pla­sen­ta­nın pro­te­ine ge­rek­si­nim duy­du­ğu­nu belirten Dr. Sa­ra­çoğ­lu, an­ne kar­nın­da­ki be­be­ğin bü­yü­me­si için gün­lük faz­la­dan 20 gram pro­te­ine ih­ti­yaç du­yul­du­ğu­nu da ifade etti.

Saraçoğlu, gebelik döneminde demir ve kalsiyumun da tam alınması gerektiğinin altını çizerek, "Gebe kadınların günlük kalsiyum ihtiyacı 1000-1300 miligram.

240 gram  süt ve­ya yo­ğurt gün­lük 300 mi­lig­ram kal­si­yum sağ­lar. Süt ve süt ürün­le­ri, ye­şil yap­rak­lı seb­ze­ler, ku­ru bak­la­gil­ler iyi bir kal­si­yum kay­na­ğı­dır" di­ye ko­nuş­tu.

9 dam­la tek doz D vi­ta­mi­ni

Sa­ra­çoğ­lu, ge­nel bes­len­me bi­çi­mi­ne iliş­kin şun­la­rı kay­det­ti: "Ge­be­le­rin 12. haf­ta­dan iti­ba­ren 9 dam­la gün­lük tek doz D vi­ta­mi­ni al­ma­sı, ge­be­lik sü­re­sin­ce de­vam et­me­si, do­ğum son­ra­sı özel­lik­le en az 6 ay, be­bek an­ne sü­tü al­ma­ya de­vam edi­yor­sa em­zir­me sü­re­sin­ce bu­nun kul­la­nıl­ma­sı ge­rek­mek­te­dir.

Ge­be­lik­ten do­la­yı ar­tan ener­ji ve be­sin öge­si ih­ti­yaç­la­rı­nın kar­şı­la­na­bil­me­si için ge­be­nin bir su bar­da­ğı ka­dar süt ve­ya yo­ğurt ve­ya 2-3 kib­rit ku­tu­su ka­dar pey­nir ve­ya 1-2 ka­şık çö­ke­lek tü­ket­me­si ge­re­kir. Bir adet yu­mur­ta ve­ya yu­mur­ta ka­dar et, ta­vuk, ba­lık ye­me­si öne­ri­lir. Bu be­sin­ler tü­ke­ti­le­mi­yor­sa ku­ru­bak­la­gil ye­mek­le­ri, mer­ci­mek­li ve­ya no­hut­lu çor­ba­lar tü­ke­ti­le­bi­lir.

İyot­lu tuz kul­la­nın

Gebelikte beslenmenin anne ve bebek sağlığı açısından önemine değinen Dr. Saraçoğlu, beslenmedeki olmazsa olmazları da şöyle sıraladı:
“Yemeklerle birlikte C vitamininden zengin maydanoz, kıvırcık, lahana, biber, domates, karnabahar, kuşburnu, portakal, mandalina, elma, şeftali ve taze meyve suları tüketilmelidir.

İyot­lu tuz kul­la­nıl­ma­lı­. Ge­be­le­rin ye­ter­li mik­tar­da ome­ga 3/6 al­ma­sı da be­be­ğin be­yin ge­li­şi­mi açı­sın­dan önem­li. Bu amaç­la gün­de 1000 mi­lig­ram ome­ga 3 ilaç ola­rak alı­na­bi­le­ce­ği gi­bi sık ba­lık tü­ke­ti­le­rek, gün­de 5-6 ce­viz ye­ni­le­rek de sağ­la­na­bi­lir.Gün­de en az 8-10 bar­dak su içil­me­li­dir. Ye­ni­do­ğan do­ğum­dan son­ra müm­kün ol­du­ğun­ca er­ken (ilk ya­rım sa­at için­de) em­zi­ril­me­li­dir."

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,401 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,011 µs