En Sıcak Konular

Yaz sıcakları beyni tehdit ediyor

10 Haziran 2014 11:16 tsi
Yaz sıcakları beyni tehdit ediyor Güneş tüm yakıcılığıyla kapıyı çalmaya hazırlanırken, sıcak hava yüzde 80'i sudan oluşan beynimiz için ciddi risk oluşturuyor!

Onun sayesinde düşünüyor, öğreniyor, hatırlıyor, görüyor hatta yürüyoruz. İnsanoğlunun en kompleks ve gizemli organı beyin. Vücudumuzdaki tüm fonksiyonları kontrol ediyor. Sıcak hava ise en büyük zaaflarından biri. Hal böyle olunca yaz sıcakları beyin sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. İşte bu nedenle bu yaz kavurucu sıcakların beyninize zarar vermemesi için önleminizi alın. Bu önlemler hayati öneme sahip ama aslında uygulaması bir o kadar basit. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Peker, özellikle bebeklerde, küçük çocuklarda, yaşlılarda ve kronik hastalığı olanlarda çok kısa bir sürenin bile ciddi sorunlara yol açabildiğini belirtiyor. Beynimizin yüzde 80'i sudan oluştuğundan aşırı sıcak ve buna bağlı su kaybı sonucu bilinç düzeyinde gerileme hatta bilinç kaybı oluşabildiğini belirten Prof. Dr. Peker, dikkatin azalması sonucu kazaların arttığını söylüyor. Aşırı sıcaklar yüksek tansiyon ve diyabet hastalarında şikayetleri tetiklerken, baş ağrısı, baş dönmesi, uyku hali, halsizlik gibi yakınmalarla hastaneye başvuranların sayısı da artıyor.

ÖLÜME BİLE GÖTÜREBİLİR

Aşırı sıcaklarda “beynim bulandı”, “beynim aktı”, “başıma güneş geçti” ve “sıcak çarptı” gibi yakınmalara sıkça şahit oluyoruz hatta kendimiz de dilimize doluyoruz. Ama çoğu zaman başımızı ıslatıp su içmekten başka bir şey de yapmıyoruz. Konsantrasyon yeteneğimizde azalma, karar vermede zorlanma, hafızada zayıflama gibi sorunlar yaşayabilirken, reaksiyon zamanımız da uzayabiliyor. Vücut ısısının 40 derecenin üzerine çıkmasının “sıcak çarpması” olarak tanımlanabileceğini belirten Prof. Dr. Peker “Bu gibi durumda hasta hızlıca hastaneye alınmalı, sıvı desteği verilmeli ve vücut ısısı düşürülmeye çalışılmalıdır. Uzun süre bu durumda kalan birisi beyin dışında ayrıca pek çok organın etkilenmesi ile ölüme kadar gidebilecek sorunlarla karşılaşabilir” diyor.

YÜKSEK TANSİYON KANAMA NEDENİ

Aşırı sıcağa maruz kalındığında kan basıncında yükselme görülebiliyor. Özellikle önceden yüksek tansiyonu olan kişilerde bu çok daha fazla önem taşıyor. Tansiyon yükselmesine bağlı olarak beyin kanamaları gelişebiliyor. Bu kişilerin ilaçlarını düzenli alması ve aşırı sıcak ortamlardan kaçınması çok önemli. Bebekler, küçük çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için de aşırı sıcaklar, çok kısa bir süre içinde bile ciddi risk oluşturabiliyor. Çünkü bu kişilerde vücudun sıcağa uyum mekanizmaları gençler kadar iyi çalışmayabiliyor.

YÜRÜYÜŞ İÇİN SAAT ÖNEMLİ

Prof. Dr. Selçuk Peker, sıcak havalarda vücuda bol gelen pamuklu giysiler öneriyor. Bol sıvı alınmalı. Sıvı; kahve ya da hazır meyve suları değil su ve ayran olarak tüketilmeli. Öğle saatlerinde güneş altında kalmaktan kaçınmalı. Geniş kenarlı şapka kullanmalı. Güneşlenmede aşırıya kaçmamalı. Güneşten koruyucu krem kullanılmalı. Güneş altında yürüyüş yapılmamalı.

Akşam 

Bu haber 1,203 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,165 µs