En Sıcak Konular

Kan zehirlenmesinde dakikalar bile önemli

10 Haziran 2014 10:24 tsi
Kan zehirlenmesinde dakikalar bile önemli Prof. Dr. Başustaoğlu: "Kan zehirlenmesinde gecikilen her saat ölüm oranında yüzde 7.4'lik artışa sebep oluyor. Doğru tanı zamanında verilirse hem hayat kurtarır, hem de yanlış tedavi engellenmiş olur"

Doğu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Başustaoğlu, halk arasında "Kan zehirlenmesi" olarak bilinen "sepsis" vakalarının tanısı için kan kültürü alımında dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekilmesi ve "altın standart" oluşturulması amacıyla kılavuz hazırlandığını bildirdi.

Prof. Dr. Başustaoğlu, kan kültürünün, test şişelerine alınan kanla yapılması sebebiyle kliniklerde kan alımında yapılan hataların oldukça ciddi olduğunu dile getirerek, "Bu hatalardan en önemlisinin kontaminasyon (bulaş) sorunu olduğu açık.Uluslararası standartlarda yüzde 3'ten az olması beklenen kontaminasyon oranı yüzde 37'lere kadar çıkmaktadır" diye konuştu.

Ölüm oranı AIDS’ten yüksek

Kan kültürünün erken tanıda büyük öneme sahip olduğunu bildiren  Başustaoğlu, "Gecikilen her saat ölüm oranında yüzde 7.4'lük artışa sebep oluyor.Doğru tanı zamanında verilirse, hem hayat kurtarır, hem de yanlış tedavi engellenmiş olur" değerlendirmesinde bulundu.

Sepsiste ölüm oranının AIDS'ten daha yüksek olduğunu ifade eden  Başustaoğlu, dünyada gelişmiş ülkelerde kan alma işleminin hemşireler yerine "flebotomist"ler tarafından yapıldığına dikkati çekti.

Sepsis nedir?

"Mikroorganizma sayısının kişinin bağışıklık sistemini yenebileceği sayının üzerine çıkması" diye tanımlanan sepsis, deri üstündeki bir yarada mikrop kapma sonucu enfeksiyon oluşması, bir apsenin patlayarak iltihabın kana karışması, bağırsak iltihabı, akciğer, boğaz ve idrar yolları enfeksiyonu gibi nedenlerle oluşabiliyor.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,041 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,075 µs