En Sıcak Konular

Çocuk şişmanlığında korkutucu sonuç

10 Haziran 2014 10:23 tsi
Çocuk şişmanlığında korkutucu sonuç Türkiye çocukluk çağı şişmanlık araştırmasında korkunç sonuç

Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması sonuçlarına göre, 7-8 yaş grubundaki çocukların yüzde 22.5'i şişman olarak belirlendi. Şişmanlıkta Doğu Karadeniz yüzde 18,3 ile birinci, İstanbul yüzde 12,4 ile ikinci oldu

Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı, Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı, Gı­da, Ta­rım ve Hay­van­cı­lık Ba­kan­lı­ğı, Ha­cet­te­pe Üni­ver­si­te­si ile Dün­ya Sağ­lık Ör­gü­tü (DSÖ) iş­bir­li­ğiy­le "Tür­ki­ye Ço­cuk­luk Ça­ğı Şiş­man­lık Araş­tır­ma­sı" so­nuç­la­rı açık­lan­dı.

 Do­ğu Ka­ra­de­niz ilk sı­ra­da

Araş­tır­ma, DSÖ'nün be­lir­le­di­ği kri­ter­ler­le Ma­yıs-Ha­zi­ran 2013'de 78 ekip ta­ra­fın­dan, 67 il­de­ki 163 kent­sel, 53 kır­sal ol­mak üze­re 216 okul­da 5 bin 101 öğ­ren­ci ile ya­pıl­dı.

Tür­ki­ye ço­cuk­luk ça­ğı (7-8 yaş) şiş­man­lık araş­tır­ma­sı (CO­SI-TUR) so­nu­cun­da el­de edi­len ve­ri­le­re gö­re, er­kek ço­cuk­lar­da be­den kit­le en­dek­si­ne gö­re şiş­man­lık yüz­de 23,3 ola­rak tes­pit edi­lir­ken, kız­lar­da yüz­de 21,6 ola­rak be­lir­len­di. Bu­na gö­re, 7-8 yaş gru­bun­da­ki ço­cuk­la­rın yüz­de 22.5'i şiş­man, yüz­de 2,1'i za­yıf.

Yüz­de 72 ha­re­ket­siz

Ya­pı­lan araş­tır­ma­la­ra gö­re; Tür­ki­ye'de 12 yaş ve üze­rin­de­ki­le­rin yüz­de 72'si­nin ha­re­ket­siz bir ya­şam sür­dü­ğü sap­tan­dı. Araş­tır­ma, Tür­ki­ye'de faz­la ki­lo­lu ol­ma ve obe­zi­te sık­lı­ğı­nın gi­de­rek art­tı­ğı or­ta­ya koy­du.

Şiş­man­lı­ğın yük­sek ol­du­ğu böl­ge­ler sı­ra­la­ma­sın­da Do­ğu Ka­ra­de­niz yüz­de 18,3 ile ba­şı çe­ker­ken, İs­tan­bul yüz­de 12,4 ile ikin­ci sı­ra­da yer al­dı.
Ege Böl­ge­si'nde­ki şiş­man­lık ora­nı ise yüz­de 10,8. Şiş­man­lı­ğın dü­şük ol­du­ğu böl­ge­ler Ku­zey­do­ğu ve Gü­ney­do­ğu Ana­do­lu'da yüz­de 3,6, Do­ğu Ana­do­lu'da ise yüz­de 4,2 ola­rak tes­pit edil­di.

Cips, hamburger, kurabiye yiyorlar

Araştırma yapılan öğrencilerin velileri tarafından verilen bilgilere göre, 6 çocuktan 5'i her gün kahvaltı yapıyor. Ailelerin yüzde 42,8'i çocuklarının her gün taze meyve, yüzde 18,3'ünün sebze tükettiğini belirtiyor.

Her gün 10 çocuktan 5'i peynir, 4'ü ekmek, yumurta, meyve, yoğurt, 3'ü ayran ve süt tüketiyor. Çocuklar haftada 1-3 kez şekerli gazlı içecekleri yüzde 50, cips, patlamış mısırı yüzde 60, şekerli barlar ve çikolatayı yüzde 56, bisküvi, kek, kurabiyeyi yüzde 54, pizza, pide, lahmacun, patates kızartması ve hamburgeri yüzde 66 oranında tüketiyor.
 
SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,205 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,848 µs