En Sıcak Konular

Diyabetlilere özel beslenme kuralları

9 Haziran 2014 10:42 tsi
Diyabetlilere özel beslenme kuralları Dünyada ve Türkiye’de diyabetli sayısı hızla artıyor.

Beslenme, yaşamımızı sürdürmemizde en zorunlu gereksinimlerimizin başında gelirken, bir de diyabetle mücadele etmek gibi özel bir durumumuz varsa, doğru beslenmek daha çok önem kazanıyor. Sağlıklı beslenmenin temeli ise her tür besin grubunu içeren karışık bir beslenme programı uygulamaktan geçiyor.

Di­ya­bet­te uy­gu­la­na­cak di­ye­tin as­lın­da sağ­lık­lı ol­mak is­te­yen her­ke­sin uy­ma­sı ge­re­ken bes­len­me ku­ra­lı ol­du­ğu­nu söy­le­yen Dün­ya ­di­ya­bet Mer­ke­zi­’n­den Di­ye­tis­yen Fey­han Be­len “Di­ya­be­ti­ni­zi, si­zin­le ya­şa­yan bir ar­ka­da­şı­nız­mış gi­bi al­gı­la­yı­nız.

Onun­la iyi ge­çi­ne­bil­mek için di­ya­be­ti öğ­ren­mek, ye­mek ye­me alış­kan­lık­la­rı­nı­zı de­ğiş­tir­mek, gün­lük yi­ye­cek de­ği­şim­le­ri­ni öğ­ren­mek ve be­lir­ti­le­re uy­gun acil ön­lem­le­ri al­ma­nız ge­re­ki­yor.

Bes­len­me alış­kan­lık­la­rı­nız­da ya­pa­ca­ğı­nız de­ği­şik­lik­ler; si­zin­le bir­lik­te ai­le­ni­zi ve çev­re­niz­de­ki­le­ri de sağ­lık­lı bes­len­me ko­nu­sun­da ha­re­ke­te ge­çi­ri­r” di­ye ko­nuş­tu.

Diyabette beslenme kuralları

*Şe­ker dâ­hil ol­mak üze­re, hiç­bir yi­ye­cek ya­sak de­ğil­dir. An­cak ba­zı­la­rı­nı öl­çü­lü tü­ket­me­niz ge­re­ke­bi­lir. Yi­ye­cek de­ği­şim­le­ri­ni iyi öğ­ren­miş ve kan şe­ke­ri kon­tro­lü sağ­lan­mış bir di­ya­bet­li, kı­sıt­lı mik­tar­da (gün­de 25 gra­mı aş­ma­ya­cak öl­çü­de) şe­ker de kul­la­na­bi­lir.

*İn­sü­lin kul­la­nı­yor­sa­nız ve di­ye­tis­ye­ni­niz ve­ya dok­to­ru­nuz öner­miş­se, ara öğün­le­ri­ni­zi ih­mal et­me­yin.

*Öğün­le­ri­ni­zi as­la at­la­ma­yın.

*Her gün ay­nı sa­at­te ve ay­nı mik­tar­da ye­mek ye­me­ye ça­lı­şın.

*Ki­lo ver­me­niz ge­re­ki­yor­sa di­yet prog­ra­mı­nı­za mut­la­ka uyun. Ye­mek­le­ri kı­zart­mak ye­ri­ne ız­ga­ra ve­ya fı­rın­da ter­cih edin. Yağ­sız et (ba­lık, de­ri­siz ta­vuk), yağ­sız pey­nir, yağ­sız süt ve­ya yo­ğurt gi­bi yi­ye­cek­ler tü­ke­tin.

*Ha­mur tat­lı­la­rı ye­ri­ne mey­ve­li ve­ya süt­lü tat­lı­la­rı ter­cih edin. Tat­lan­dı­rı­cı kul­la­na­cak­sa­nız, pi­şi­ril­di­ğin­de acı tat ver­me­yen toz tat­lan­dı­rı­cı­la­rı kul­lan­ma­nız da­ha sağ­lık­lı­dır.

*Da­mar sert­li­ği ris­ki­ni azalt­mak için doy­ma­mış (bit­ki­sel sı­vı) yağ­la­ra yö­ne­lin. Ye­mek pi­şi­rir­ken zey­tin­ya­ğı ile so­ya yağ­la­rı­nı ya­rı ya­rı­ya ka­rış­tı­ra­rak kul­la­nın.

*Bol su iç­me­ye (gün­de 1,5-2 lit­re) gay­ret edin. Unut­ma­yın ki, su me­ta­bo­liz­ma­nız ve ka­bız­lı­ğı­nız için iyi bir dü­zen­le­yi­ci­dir.

*Tu­zu azal­tın. Sa­la­mu­ra yi­ye­cek­ler­den ka­çı­nın.

*Yağ­lı gı­da­lar­dan, sa­ka­tat, su­cuk, sa­lam ve so­sis gi­bi yi­ye­cek­ler­den uzak du­run.

*Lif­li (po­sa­lı) yi­ye­cek­le­ri (çiğ seb­ze, mey­ve, ku­ru bak­la­gil­ler, ke­pek-çav­dar ek­me­ği, yu­laf, tam buğ­day­lı gı­da­lar) mut­la­ka tü­ke­tin.

*Di­ya­bet­li­ler için üre­til­miş çi­ko­la­ta, tat­lı, re­çel gi­bi ürün­ler ta­ma­men ma­sum ve za­rar­sız de­ğil­dir. Faz­la tü­ke­til­dik­le­rin­de is­hal ya­pa­bi­lir ve­ya yük­sek ka­lo­ri ve yağ içer­dik­le­rin­den ki­lo ver­me­ni­zi en­gel­le­ye­bi­lir­ler.

*Ha­zır gı­da­la­rı zor­da kal­ma­dık­ça tü­ket­me­yin. Bu tip be­sin­le­rin eti­ket bil­gi­le­ri­nin içe­ri­ği­ni öğ­re­ne­rek di­ye­tis­ye­ni­ni­ze da­nı­şın.

*İn­sü­lin kul­la­nı­yor­sa­nız ya­nı­nız­da mut­la­ka kes­me şe­ker ta­şı­yın.

*Kan şe­ke­ri­ni­zin han­gi sı­nır­lar ara­sın­da ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni öğ­re­nin.

*Haf­ta­da 1 gün aç kar­nı­na tar­tı­lın.

*Kar­bon­hid­rat­la­rı iyi ta­nı­yın. Kar­bon­hid­rat­la­rı ta­nı­ma­dan di­ya­bet te­da­vi­sin­de kan şe­ke­ri dü­ze­yi­ni den­ge­le­mek müm­kün de­ğil­dir.

*Mut­la­ka ara  öğün ya­pın, eğer dı­şar­ıda ise­niz ya­nı­nız­da ara öğün al­ter­na­tif­le­ri bu­lun­du­run.

*Eg­zer­siz ya­pa­cak­sa­nız mut­la­ka eg­zer­siz ön­ce­si ve son­ra­sı kan şe­ke­ri­ni­zi kon­trol edi­n.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,361 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,982 µs