En Sıcak Konular

1 kilo yağ yakmak için kaç kalori yakılmalı?

6 Haziran 2014 11:15 tsi
1 kilo yağ yakmak için kaç kalori yakılmalı? Za­yıf­la­ma­nın da bir ma­te­ma­ti­ği var. Vü­cut­ta­ki bir ki­lo­luk yağ de­po­su 7 bin ka­lo­ri­lik ener­ji­ye denk.

1 ki­lo yağ­dan kur­tul­mak için de bu ener­ji­nin har­can­ma­sı ge­re­ki­yor. Ha­ya­tı­mız­da hiç za­yıf­la­ma amaç­lı di­yet yap­ma­dıy­sak ar­tık bu­nu dü­şü­nüp uy­gu­la­ma­mız ve dü­zen­li spo­ru ya­şam bo­yun­ca alış­kan­lık ha­li­ne ge­tir­me­miz şart

He­pi­mi­zin ama­cı sağ­lık­lı ya­şa­mak ve sağ­lı­ğı­mı­zı da ko­ru­ma­ya de­vam et­mek. An­cak bu­nu ya­pa­bil­me­miz için sağ­lık­lı ki­lo­da ol­ma­mız ge­re­ki­yor. Ki­lo ko­nu­sun­da ipin ucu bir ka­çın­ca bir da­ha ya­ka­la­mak zor olu­yor, çok emek har­ca­mak ge­re­ki­yor.

Acı­ba­dem Koz­ya­ta­ğı Has­ta­ne­si Bes­len­me ve Di­yet Uz­ma­nı İpek Er­tan, en çok ka­dın­la­rın der­di olan za­yıf­la­ma ko­nu­sun­da ne­le­ri doğ­ru, ne­le­ri yan­lış yap­tı­ğı­mız ko­nu­sun­da en çok me­rak edi­len so­ru­la­rı şöy­le ya­nıt­la­dı:

*Tıp­ta ki­şi­ye özel te­da­vi di­ye bir kav­ram var­dır. Hep de di­le ge­ti­ri­lir. Ki­şi­ye özel za­yıf­la­ma di­ye de bir yak­la­şım var. Bu yak­la­şım tam ola­rak ne­le­ri kap­sı­yor?

Ki­şi­nin za­yıf­la­ma­sı için gün­lük har­ca­dı­ğı ener­ji­den da­ha az ener­ji al­ma­sı ge­re­kir. Bir gün­de har­ca­nan ener­ji­yi be­lir­le­yen asıl et­men­se ba­zal me­ta­bo­liz­ma hı­zı­dır.

Bir kişinin yaşı, boyu, cinsiyeti, kilosu, kas ağırlığı gibi etmenlerde bazal metabolizmayı belirleyen kriterlerdir. Bu nedenle bir diyetin etkili olup kilo verdirmesi ve sonrasında korumayı sağlayacak beslenme alışkanlıklarını kişiye kazandırabilmesi için kesinlikle kişiye özel planlanmalıdır.

Verilen kilolar yağdan gitmiyorsa sağlıklı değil

*İnternet sitelerinde üç günde 5-10 kilo verdiren diyet anonsuyla yüzlerce diyet listesi dolaşıyor. Sosyal medyadan da bunlar paylaşılıyor. Üç günde bu diyetlerle 10 kilo veren bir kişinin yaptığı doğru mu, değilse nedenleri nelerdir?

Zayıflamak ciddi bir iş. Sağlığı birebir etkiler. Kilo vermek isteyen birinin ilk yapması gereken bir endokrinoloji uzmanı veya dahiliye uzmanına başvurmaktır.

Kilo almaya neden olan herhangi bir sağlık probleminin olup olmadığı ancak bu şekilde saptanabilir.

BU HASTALIKLAR VARSA

İn­sü­lin di­ren­ci, hi­pot­ro­idi, D vi­ta­mi­ni ye­ter­siz­li­ği, kan­sız­lık, ka­bız­lık gi­bi sağ­lık prob­lem­le­ri ile be­ra­ber ki­lo ver­mek zor­dur ve bu prob­lem­ler sap­tan­ma­dan ki­lo ve­ril­me­ye ça­lı­şı­lır­sa sağ­lık da­ha da bo­zu­la­bi­lir.

Ki­lo ver­mek sa­de­ce tar­tı­da ha­fif­le­mek de­ğil­dir. Ve­ri­len ki­lo­lar yağ­dan git­mi­yor­sa sağ­lık­lı bir şe­kil­de ki­lo ve­ril­mi­yor de­mek­tir.1 kg yağ de­po­su 7000 kcal lik bir ener­ji de­mek­tir. Ya­ni 1 kg yağ kay­bet­mek için 7000 kcal har­ca­yıp al­ma­mak ge­re­kir. Ge­lin kü­çük bir he­sap ya­pa­lım: Ye­tiş­kin ve ki­lo ver­mek is­te­yen bir ka­dı­nı ele ala­lım.

Or­ta­la­ma bir gün­de 2000 ka­lo­ri ener­ji har­ca­dı­ğı­nı ka­bul ede­lim. Her gün bes­len­me­siyle 1000 ka­lo­ri al­sa 7 gü­nün so­nun­da 7000 ka­lo­ri ek­sik al­mış ve 1 kg yağ kay­bet­miş ola­bi­lir, ta­bi­i ki öğün­le­ri­nin dü­ze­ni­ni ak­sat­ma­ma­sı kay­dıy­la.

SU VE KAS KAYBI OLUR

Bu küçük hesaplamayla bir kişinin bırakın 3 günde 10 kilo vermeyi, haftada 3 kg vermesi bile ne kadar sağlıksız bir iş yaptığını anlamamız mümkündür. Çünkü verilen 3 kilogramın yağ olması imkansız! Giden kas ve sudur! Vücut ilk fırsatta bu kas ve su kaybını yerine koyacaktır.

İlk fırsat derken de abartılı yemeklerden bahsetmiyorum. Yapılan diyetin kalori olarak biraz üzerine çıktıktan sonra kilo alımı gerçekleşecektir.
Son­ra­sı ise ma­ale­sef bil­di­ği­miz se­nar­yo­dur: ''O ka­dar uğ­raş­tım ki­lo ver­dim, ver­di­ğim tüm ki­lo­la­rı faz­la­sıy­la ge­ri al­dım.''

Bu tür di­yet­le­rin za­rar­la­rı ne­ler­dir?


Bu tür diyetler sonucunda sindirim sisteminin çalışma düzeni bozulabilir. Kabızlık oluşur, bağırsaktaki yararlı bakteriler ölür ve zararlı bakterilerin sayısı artar.

Bu da tüm vi­ta­min ve mi­ne­ral­le­rin emi­li­mi­ni bo­zar. Za­ten dü­şük ener­ji alı­mı ile tüm vi­ta­min ve mi­ne­ral de­po­la­rı bo­şa­lır ve ih­ti­yaç ha­lin­de vü­cut bu vi­ta­min ve mi­ne­ral­le­ri bu­la­maz­sa bir­çok me­ta­bo­lik olay ak­sar. En ko­lay gö­ze çar­pan­la­rı saç dö­kül­me­le­ri, kan­sız­lık, hal­siz­lik, ça­buk yo­rul­ma gi­bi sağ­lık prob­lem­le­ri­dir.    

KO­RU­MA­YA HA­ZIR MI­SI­NIZ?

*Ki­lo kay­bı sa­de­ce mev­sim­lik bir in­cel­me fa­ali­ye­ti ola­rak gö­rü­lü­yor. Za­yıf­la­ma­nın mev­si­mi var mı­dır?

Ke­sin­lik­le ol­maz. Za­ten ki­lo alıp ver­mek şe­ker­den tu­tun, tan­si­yo­na, ka­ra­ci­ğer yağ­lan­ma­sın­dan tu­tun do­la­şım bo­zuk­luk­la­rı­na bir­çok has­ta­lı­ğın ne­de­ni ola­bi­lir.

*Di­yet yap­ma­ya baş­lar­ken be­nim has­ta­la­rı­ma mut­la­ka sor­du­ğum so­ru şu­dur: Di­yet yap­mak so­run de­ğil onu ko­ru­mak için ha­zır mı­sı­nız?

Bi­raz azim ve sa­bır­la ki­lo ver­mek ko­lay­dır. Asıl önem­li olan ve­ri­len ki­lo­la­rı ko­ru­ma kıs­mı­dır. Bu ne­den­le asıl ta­kip edil­me­si ge­re­ken dö­nem ki­lo ko­ru­ma dö­ne­mi­dir.

bugün

Bu haber 1,800 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,972 µs