En Sıcak Konular

Bacaklarınız ağrıyorsa ihmal etmeyin

2 Haziran 2014 12:29 tsi
Bacaklarınız ağrıyorsa ihmal etmeyin Bacaklarınızda zonklama, ürperme, hareket ettirme isteği ve benzer rahatsızlıklar hissediyorsanız Huzursuz Bacak Sendromu (HBS) hastalığınız olabilir.

TOBB ETÜ Hastanesi nöroloji uzmanı Dr. Esra Mıhçıoğlu, kadınlarda daha sık görülen HBS ile ilgili bilgiler verdi: Belirtiler öncelikle kişinin gevşediği veya dinlendiği gece saatlerinde ortaya çıkar ve şiddeti gece boyunca artar. Bacakları hareket ettirmek rahatsızlığı geçirir. HBS olan hastalar uyku yoksunlukları nedeniyle işlerinin, kişisel ilişkilerinin ve günlük aktivitelerinin bu durumdan çok etkilendiğini ifade ederler. Sıklıkla konsantrasyon güçlüğü, hafızada bozulma veya günlük görevleri yerine getirmede başarısızlık yaşarlar. Bu durum seyahat etmeyi zorlaştırır ve depresyona neden olabilir. Pek çok çalışma, orta ve şiddetli HBS’nun erişkinlerin %2-3’ünü etkilediğini göstermiştir. HBS kadınlarda erkeklere göre iki kat daha sık görülür. Herhangi bir yaşta başlayabilir. Pek çok kişi orta yaş ve sonrasında ciddi şekilde etkilenir. Yaş ilerledikçe belirtiler daha sık gelir ve daha uzun sürer. HBS olan hastaların %80’inden fazlası daha sık karşılaşılan bir durum olan uykunun periyodik bacak hareketlerini yaşarlar.

UZUN YOLCULUKLAR VE HAREKETSİZ YAŞAM

HBS olanlar özellikle otururken veya yatarken bacaklarında karşı konulmaz bir bacaklarını hareket ettirme dürtüsünün eşlik ettiği rahatsızlık verici hisler yaşarlar. HBS’nun klasik bir özelliği belirtilerin akşam saatlerinde şiddetlenmesi ve sabahın erken saatlerinde daha dinlendirici bir uykuya izin verecek şekilde belli bir süre belirtilerin hiç görülmemesidir. Diğer tetikleyici durumlar uzun araba yolculukları, sinemada oturmak ve uzun mesafeli uçak yolculukları gibi uzun süre hareketsiz kalınan durumlarıdır. HBS olanlarda başka ilişkili bir tıbbi durum yoksa belirtilerin düzenli ortaya çıkması için yıllar geçmesi gerekir.

Akşam 

Bu haber 1,218 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,640 µs