En Sıcak Konular

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun faydaları

2 Haziran 2014 11:05 tsi
Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun faydaları Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun, özellikle yaza özgü yaratılmış olduğunu düşünüyorum, keza yaz mevsiminin vücuda verebileceği olası tüm zararlarından vücudu korumaya yönelik pek çok bileşen içermektedir. Özellikle su bunlardan birisidir.

İçindeki likopen kanser oluşum riskini düşürür

Kesin bir şeyin altını çizebilirim ki;  karpuza dair söylenebilecek tek iyi şey içeriğindeki su değildir. Karpuz çeşitli araştırmalarda prostat kanseri oluşumunun azalmasıyla ilintili olduğu ispatlanan ve likopen olarak adlandırılan muhteşem bir karotenoidin de kaynağıdır. Wayne State Üniversitesi, Karmanos Kanser Enstitüsü’nde yürütülen bir araştırmada prostat kanseri ameliyatı olacak erkeklere ameliyat öncesinde üç hafta boyunca 30 mg likopen verilmiştir. Likopen takviyesi alan erkekler, almayan kontrol grubundakilere kıyasla daha düşük prostata özel antijen (PSA) seviyesiyle daha az sayıda atak tümöre  maruz kalmıştır. Ayrıca tümörleri de daha düşüktür.

LİKOPENİN KANSERLE SAVAŞI

Diğer araştırmalarda domates ve domates ürününü çok tüketen insanların prostat kanserine daha az yakalandığını göstermiştir ki bu durum büyük oranda domatesteki yüksek likopen içeriğine yorulmuştur. Yapılan pek çok araştırma, likopen seviyesi ile kanser oranının düşmesi üzerine önemli bulgular vermektedir.  Her ne kadar pankreas, özafagus, göğüs ve serviks kanseri  üzerinde koruyucu etkisi görülmüş              olsa da en çok prostat, akciğer ve mide kanserinde yararlı olmuştur.

KARPUZU SEVME NEDENİM


Bazı araştırmacılar ise likopen takviyelerinin ( İlaç olarak alınmasının) istenen etkiyi verip vermeyeceğinin belli olmadığını işaret etmişlerdir. Bu inanılmaz bitki bileşkelerinin doğal ortamlarında diğer besleyici öğelerle (diğer karotenoidler gibi) birlikte bulundukların da  en çok işe yaradığını düşünmek için oldukça iyi sebepleri var. Benim de öyle.  İşte karpuzu sevme nedenlerimden biri de bir diğer karotenoid olan “beta kriptokzantin”. Yapılan incelemelerden birinde beta kriptokzantin akciğer kanseri riskini yüzde otuz kadar azaltmış, başka incelemede de romatoid artrit gelişim riskini yüzde kırkbir oranında düşürmüştür. Farelerde ise beta kriptokzantin’in kemik güçlendirici etkisinin olduğu kanıtlanmıştır. Daha ne olsun ?

Aşırı doyurucu kilo vermeye yardımcı

Yüksek hacimli besinler (çok az bir kalori karşılığında çok yer kaplayan besinler olarak tanımlanmaktadır) , kilo vermek isteyen insanların en iyi dostlarıdır. Karpuzun yüzde doksan ikisi sudur. Ve biliyoruz ki, besinlerle alınan su oldukça doyurucudur. Örneğin sebze ve suyuyla yapılmış çorba, insanları doyurur ve aynı miktar sebzenin içilen bir bardak suyla birlikte yenmesiyle alınan kaloriden çok daha azının vücuda girmesini sağlar. Yani su, doğal olarak besin ya da içeceğin içeriğindeyse doygunluk hissi artar ve kişiler sonunda daha az yerler.

Dolayısıyla sırf bu açıdan bakıldığında dahi karpuz harika bir yiyecektir. Su besinin kendi içeriğindeyse emilimi yavaşlatır ve besin midede daha uzun süre kalır. Yapılan pek çok araştırma yüksek hacimli yeme programlarının düşük yağlı diyetlerden çok daha fazla kilo verdiğini göstermiştir.

Biliyor muydunuz?

Türkiye’de karpuzun en çok yetiştirildiği iller; Adana, İzmir, Diyarbakır ve Şanlıurfa’dır.

Zehirden temizler

*Kan basıncını dengeler.

*Kilo kontrolünü sağlamada ve iştah kontrolünde etkindir.

*İdrar söktürür.

*Detoksifike edici (toksinlerden arındıran)dir.

*Böbreği üre ve ürat tuzlarından temizleyici özelliği vardır. Kum dökme, taş düşürmeye etkilidir ve böbrekleri çalıştırır.

*Kansere karşı koruyucu önemli antioksidanlar içerir.

*Kalp krizine karşı korur (İçeriğindeki yüksek potasyum ve Beta Karoten maddesi sayesinde kalp krizine karşı koruyucu özelliği bulunur.)

Kalorisi düşük

*Hiçbir zaman unutmayın ki; yediklerinizi zararlı hale getiren yediğiniz miktarlardır. Dolayısyla, eğer zayıflamak istiyorsanız günlük aldığınız meyve miktarı 3 porsiyonu geçmemelidir. Meyvenizi elbette karpuzdan yana seçebilirsiniz. Üstelik bir porsiyon meyve için, tabanı 3 parmağınız genişliğinde olan bir karpuz dilimini rahatlıkla yiyebilirsiniz..

*Karpuz düşük kalorili , yüksek hacimli doyurucu,  susuzluğu giderici iyi oranda A vitamini ve kanserle savaşan likopen de dahil olmak üzere pek çok karotenoid içeren bir meyvedir.

*Karpuz, havuç gibi sıfır glisemik indeksinden dolayı kilo verme programlarında kötü bir üne sahip olan başka bir besindir. Evet, karpuzun glisemik indeksi yüksektir ancak çok daha önemli bir rakam olan glisemik yükü komik denecek derecede düşüktür. Toksik olan dozdur anlayışını bozmadan, doktorunuz ve diyetisyeninizin tüketmemenizi özellikle belirtmediği sürece karpuzu diyetinize dahil etmeye engel olabilecek hiçbir şey göremiyorum.  

*Karpuz tadında harika bir yaz geçirmemiz dileklerimle.

UZMAN DİYETİSYEN / BANU TOPALAKÇI - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 986 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,846 µs